26/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πάρε τα λεφτά και… τρέχα!»

ΤΟΥΡΚΙΑ - Αποκαλυπτικές συνομιλίες που αποδίδονται στον Ταγίπ Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ χτυπούν «κόκκινο» στο YouTube. «Ξεδιάντροπο μοντάζ», που «o λαός δεν πρόκειται να πιστέψει» υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Αποκαλυπτικές συνομιλίες που αποδίδονται στον Ταγίπ Ερντογάν και τον γιο του Μπιλάλ χτυπούν «κόκκινο» στο YouTube. «Ξεδιάντροπο μοντάζ», που «o λαός δεν πρόκειται να πιστέψει» υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός

 

Της Ελλης Πάνου

 

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΗ τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ενός πατέρα και του γιου του, που διανθίζεται από μπόλικη δόση αγωνίας, είναι το τελευταίο επεισόδιο στη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει δύο μήνες τώρα την Τουρκία, φτάνοντας μέχρι την κορυφή της ηγεσίας της χώρας.

 

Εάν υποθέσουμε ότι πρόκειται για πραγματικούς διαλόγους -όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση- κι όχι για κατασκευασμένα ψέματα -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- είναι συνομιλίες που έκανε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον μικρότερο γιο του, Μπιλάλ, στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, την ημέρα δηλαδή που οι εισαγγελείς ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική μαζική τους έρευνα κατά κυβερνητικών στελεχών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκίες με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

 

«Ξεδιάντροπο μοντάζ»

 

Οπως ήταν φυσικό, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε έξαλλος. Ενώπιον των βουλευτών του στο Κοινοβούλιο, εκτός εαυτού και υπό τις ιαχές των φανατικών οπαδών του, έκανε λόγο για «προδοτική επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Τουρκικής Δημοκρατίας», υποστήριξε ότι πρόκειται για «ξεδιάντροπο μοντάζ», που ο «λαός δεν πρόκειται να πιστέψει», και ότι δεν πρόκειται να αφήσει τους ενόχους να ξεφύγουν. Γνώριζε, είπε, ότι ακόμα και τα υποτιθέμενα «ασφαλή» τηλέφωνά του ήταν υπό παράνομη παρακολούθηση, όπως και χιλιάδων άλλων πολιτών που έτσι «εύκολα μπορεί να πέσουν θύματα εκβιασμών».

 

Σε κοντινή αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Αχμέτ Κιλιτσντάρογλου, έπαιζε το δικό του παιχνίδι. Εβαλε τους δικούς του βουλευτές να ακούσουν τις ηχογραφημένες συνομιλίες, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με ειδικούς, είναι απολύτως αυθεντικές και έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν: «Ανέβα σε ένα ελικόπτερο και φύγε από τη χώρα ή παραιτήσου»!

 

Οχι τυχαία βέβαια, δύο κυβερνητικές εφημερίδες χθες, με σχεδόν πανομοιότυπο πρωτοσέλιδο, «αποκάλυπταν» σκάνδαλο παρακολουθήσεων, υποστηρίζοντας ότι την τελευταία τριετία έχουν παγιδευτεί από ένα «οικοδόμημα παράλληλο με το κράτος» τα τηλέφωνα 7.000 πολιτών, μεταξύ αυτών δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και βεβαίως κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων -από τον υπουργό Εσωτερικών και τον πολιτικό σύμβουλο του Ερντογάν, μέχρι τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT).

 

Ολη αυτή η υπόθεση ξετυλίγεται μέσα σε προεκλογικό κλίμα βαθιάς πόλωσης και έντασης κι ενώ το κυρίαρχο κόμμα του Ερντογάν ψήφιζε στη Βουλή υπέρ του νομοσχεδίου μεταρρύθμισης των Υπηρεσιών Πληροφοριών, της ΜΙΤ, με το οποίο αυξάνονται οι εξουσίες της και μειώνεται η δυνατότητα άσκησης ελέγχου από το δικαστικό σώμα με την παραχώρηση της επίβλεψής της απευθείας στον πρωθυπουργό.

 

«Δεδομένης της κατάστασης, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο Ερντογάν είναι να γίνει ακόμα πιο αμείλικτος», εκτιμά ένας από τους κορυφαίους Τούρκους σχολιαστές, ο Τσενγκίζ Τζαντάρ. «Ολοι πιστεύουν ότι θα κυκλοφορήσουν κι άλλες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες ως αντίποινα και όσο διαρκεί αυτός ο φαύλος κύκλος, η χώρα θα είναι ευάλωτη σε σενάρια αποσταθεροποίησης».

 

Ηδη, τη Δευτέρα είχε αποκαλυφθεί κι άλλη μια συνομιλία στην εφημερίδα «Karsi», αυτή τη φορά μεταξύ του παραιτηθέντος πλέον υπουργού Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, και του επικεφαλής της αντίστοιχης υπηρεσίας Πολεοδομίας της Κωνσταντινούπολης, που λέγεται ότι έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Εν ολίγοις, ο Μπαϊρακτάρ -ο γιος του οποίου βρέθηκε στο στόχαστρο της έρευνας- φέρεται να παραδέχεται ότι έκανε μια σειρά από παρανομίες και να λέει ότι υποχρεώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να κάνει «όλες τις βρόμικες δουλειές» κι ότι αναγκάστηκε να εγκρίνει τη μαζική οικοδόμηση περιφερειών της Πόλης «είτε έχουν χαρακτηριστεί προστατευμένες είτε όχι».

 

Νέες διαδηλώσεις

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ηχογραφήσεις αυτές έχουν προκύψει από συρραφές άσχετων διαλόγων και τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια -που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται υπό την επιρροή της κυβέρνησης- δεν τις μετέδωσαν.

 

«Με το να λες ότι είναι ψεύτικοι οι διάλογοι, δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν έγιναν», λέει ο πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και αντιπρόεδρος του CHP, Φαρούκ Λόγκογλου. «Σε μια δημοκρατία που, έστω, λειτουργεί στο ρελαντί, το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να παραιτηθεί. Εχει γραπωθεί στην εξουσία και αυτό είναι το πρόβλημα».

 

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησαν και χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρούστηκαν χθες στην Αγκυρα με την αστυνομία, με αφορμή την κατασκευή αυτοκινητόδρομου. «Κλέφτη Ερντογάν» φώναζε ο κόσμος, κυρίως φοιτητές, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το ηχητικό διέρρευσε στο YouTube -μέχρι χθες το είχαν ακούσει πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες- και η μετάφραση είναι κάπως έτσι:

 

ΜΠΙΛΑΛ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

-ΤΑΓΙΠ: Είσαι σπίτι;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Είμαι, πατέρα.

 

-ΤΑΓΙΠ: Εκαναν το πρωί επιχείρηση κι έψαξαν τα σπίτια του Αγάογλου, του Ζεράμπ, του γιου του Ζαφέρ…

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Μπορείς να το επαναλάβεις, πατέρα…

 

-ΤΑΓΙΠ: Σου λέω ότι ο γιος τού Μουαμάρ, του Ζαφέρ, ο Αγάογλου, ο Ζεράμπ… ψάχνουν τα σπίτια 18 ατόμων σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς.

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Ναι.

 

-ΤΑΓΙΠ: Κατάλαβες; Και σου λέω, ό,τι έχεις στο σπίτι βγάλτο έξω! Σύμφωνοι;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Τι μπορώ να έχω πατέρα; Τα λεφτά σου είναι μόνο στο χρηματοκιβώτιο.

 

-ΤΑΓΙΠ: Μα, γι’ αυτά σου μιλάω! Στέλνω την αδελφή σου από εκεί τώρα. Εντάξει;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Ποιον στέλνεις;

 

-ΤΑΓΙΠ: Σου λέω ότι στέλνω την αδελφή σου!

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Εντάξει!

 

 

-ΤΑΓΙΠ: Να μιλήσεις και με τον θείο σου, πρέπει και αυτός να τα βγάλει έξω με τον ίδιο τρόπο… Να μιλήσεις και με τον κουνιάδο σου, και αυτός πρέπει…

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Τι να τα κάνουμε, πατέρα; Πού να τα βάλουμε;

 

-ΤΑΓΙΠ: Σε συγκεκριμένα μέρη. Κάν’ το!

 

Ακολουθούν άλλα δύο τηλεφωνήματα και στην τέταρτη συνομιλία της ημέρας, ο Μπιλάλ Ερντογάν καλεί τον πατέρα του για να τον ενημερώσει τι έκανε. Παρ’ ότι είχε περάσει σχεδόν ένα 24ωρο συγκεντρώνονταν μετρητά, που λέγεται ότι ήταν συνολικά περίπου 1 δισ. δολάρια, από πέντε διαφορετικά σπίτια και «εξαφανίζοντάς» τα με την αγορά διαμερισμάτων και την καταβολή προκαταβολών σε συνεργαζόμενους επιχειρηματίες, για… μελλοντικές δουλειές, ο Μπιλάλ δεν είχε καταφέρει να «κρύψει» όλα τα λεφτά.

 

Ετσι, στις 23.15 το ίδιο βράδυ λέει στον πατέρα του:

-ΜΠΙΛΑΛ: Γεια σου μπαμπά… Σχεδόν τα καταφέραμε.

 

-ΤΑΓΙΠ: Οταν λες «σχεδόν»; Τα διώξατε όλα;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Δεν τα «μηδενίσαμε», πατέρα. Ασε με να σου εξηγήσω. Εχουμε ακόμα άλλα 30 εκατομμύρια που δεν μπορέσαμε να διώξουμε. Ο Μπεράτ (σύζυγος της κόρης τού Ερντογάν, Εσρά) σκέφτηκε κάτι. Υπάρχουν άλλα 25 εκατομμύρια που πρέπει να πάρει ο Αχμέτ Τσαλίκ. [Ο Μπεράτ] λέει να του τα δώσουμε… και με τα υπόλοιπα μπορούμε να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα από τον Σεχριζάρ. Τι λες, πατέρα;

 

-ΤΑΓΙΠ: Οτιδήποτε μας λύσει το πρόβλημα.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει καλή την ιδέα, λέει στον γιο του να προχωρήσει σε συνεργασία με την υπόλοιπη οικογένεια και τον ενημερώνει ότι θα διανυκτερεύσει στην Αγκυρα. Την άλλη ημέρα το πρωί τηλεφωνεί να μάθει εάν η αποστολή «μηδενισμού» των μετρητών ολοκληρώθηκε και ο γιος του δείχνει σαν να μην έχει καταλάβει ακόμα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 

-ΤΑΓΙΠ: Αναρωτιόμουν εάν όλα πάνε καλά, γι’ αυτό σου τηλεφωνώ.

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Τελειώσαμε όλα όσα μας ανέθεσες, με τη βοήθεια του Θεού.

 

-ΤΑΓΙΠ: «Μηδενίστηκαν» όλα;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Τελείως! Δηλαδή «μηδενίστηκαν»… Χρωστάμε και ένα εκατομμύριο λίρες στον Φαρούκ Ισίκ [βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος], θα του τα δώσω και θα του πω να μεταφέρει τα υπόλοιπα στην ακαδημία.

 

-ΤΑΓΙΠ: Μην πολυμιλάς…

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Δεν πρέπει να μιλάω;

 

-ΤΑΓΙΠ: Μη μιλάς! Εντάξει;

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Εντάξει, μπαμπά!… Νομίζω ότι μας παρακολουθούν.

 

-ΤΑΓΙΠ: Μα, τι σου λέω από την αρχή!

 

-ΜΠΙΛΑΛ: Είναι η ομάδα των σωματοφυλάκων; Ποιος μας παρακολουθεί, πατέρα;

 

-ΤΑΓΙΠ: Γιε μου, παρακολουθούν τα τηλέφωνα!

 

Scroll to top