26/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχίζουν τα δύσκολα

ΙΤΑΛΙΑ - Με 169 «ναι» και 139 «όχι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Ρέντσι, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «με επαναστατικές αλλαγές». Πρώτο «θύμα» αναμένεται να είναι η εργατική νομοθεσία.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ – Με 169 «ναι» και 139 «όχι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Ρέντσι, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «με επαναστατικές αλλαγές». Πρώτο «θύμα» αναμένεται να είναι η εργατική νομοθεσία

 

Ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει στο ακέραιο τα ποσά που οφείλει η δημόσια διοίκηση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη- Συγγελλάκη

 

Η Γερουσία αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, με 169 «ναι» και 139 «όχι». Το απαιτούμενο πράσινο φως έφτασε και από τη Βουλή, όπου άλλωστε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από τη στιγμή που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Τώρα αρχίζει η φάση της καθημερινής διακυβέρνησης, με όλα τα σχετικά προβλήματα.

 

Ο Ρέντσι θα προσπαθήσει να αποδείξει με κάθε τρόπο ότι δεν έχει ταυτιστεί με την εξουσία, ότι συνεχίζει να είναι ένας «απλός δήμαρχος εκτός κομματικών μηχανισμών» ο οποίος κατάφερε να φτάσει από τη Φλωρεντία, μια πόλη επτακοσίων χιλιάδων κατοίκων, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι. Η κατάσταση της Ιταλίας όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να χτιστούν σύγχρονοι μύθοι και πλασματικές πραγματικότητες. Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε χθες από τη γεωργική ένωση Coldiretti, σε συνεργασία με τη δημοσκοπική εταιρεία Ixe, μας δείχνει ότι ο κοινωνικός ιστός της χώρας κινδυνεύει να αποσυντεθεί. Το 51% των νέων μέχρι τριάντα τεσσάρων ετών είναι διατεθειμένο να ξενιτευτεί για να βρει δουλειά, το 51% επίσης ζει μόνο χάρη στην οικονομική βοήθεια των γονιών του και το 44% τη χρονιά που μας πέρασε δεν έστειλε ούτε ένα βιογραφικό σημείωμα. Θεωρεί πλέον ότι πρόκειται για μια αναποτελεσματική διαδικασία, για κοροϊδία.

 

Για να αρχίσει να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση, ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει στο ακέραιο τα ποσά που οφείλει η δημόσια διοίκηση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός θέλει να πετύχει τον στόχο αυτό χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Cassa Depositi e Prestiti. Εμπειροι σχολιαστές όμως έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι μέρος τού εν λόγω Ταμείου είναι πλέον στα χέρια των τραπεζών, οι οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τις προτροπές του νέου πρωθυπουργού.

 

Περιορισμός δαπανών

 

Σε ό,τι αφορά, δε, τους επιπλέον πόρους που μπορούν να εξοικονομηθούν για τη μείωση της φορολογικής πίεσης, το μεγαλύτερο μέρος τους θα προκύψει αποκλειστικά και μόνο από τον περιορισμό των εξόδων του ιταλικού Δημοσίου. «Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όμως είναι ότι οι περικοπές αυτές δεν θα είναι καθόλου εύκολες, ότι θα προκαλέσουν σίγουρα αντιδράσεις. Μιλάμε για εταιρείες, χρηματοδοτήσεις, κονδύλια που έως τώρα θεωρούνταν βέβαια» σχολίασε ο ιδρυτής της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα», Εουτζένιο Σκάλφαρι.

 

Οι δυσκολίες λοιπόν είναι κάθε άλλο παρά υποθετικές. Μιλάμε για μια χρόνια και βαθύτατη οικονομική κρίση, οι όποιες συνταγές πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη. «Η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 12,6%. Πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αντιμετωπίζεται μόνο με επαναστατικές αλλαγές» επανέλαβε χθες το απόγευμα στη Βουλή της Ρώμης ο Ματέο Ρέντσι.

 

Το θέμα είναι ποιος θα ωφεληθεί από την «επανάσταση». Θα το δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες, αρχίζοντας από την αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας.

 

Scroll to top