26/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισθοί για πρίγκιπες

      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Η Λατινική Αμερική παραμένει η πλέον άνιση περιοχή του πλανήτη, με το 20% των πιο φτωχών να κατέχουν μόλις το 5% του ΑΕΠ, ενώ το 20% των πιο πλούσιων καρπώνονται το 47%. Ολοι οι κυβερνώντες της υπόσχονται μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας. Αλλά πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις προθέσεων, οι πολιτικές ηγεσίες της εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια, κάποιες φορές μάλιστα ακραία, όσο μεγάλα τμήματα που πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Αυτό αποκαλύπτουν σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του μισθού της Κριστίνα Κίρτσνερ και στελεχών της κυβέρνησης της Αργεντινής, φωτίζοντας πώς οι πολιτικές ηγεσίες κάθε απόχρωσης της Δεξιάς και της Αριστεράς της ηπείρου… αποτιμούν χρηματικά τόσο τη δουλειά τους όσο και τη δουλειά των πολιτών.

 

Ανώνυμες δωρεές

 

Πρώτος σε απολαβές με 20.409 δολάρια τον μήνα έρχεται ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ένας πολιτικός που υποσχέθηκε διαφάνεια και πέρσι δημοσιοποίησε για πρώτη φορά δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην οποία αναφέρει ότι δέχτηκε ανώνυμες και άγνωστης αξίας δωρεές δύο σπιτιών (150 τ.μ. και 338 τ.μ.) και τεσσάρων οικοπέδων (μεταξύ τους και ένα 24.000 τ.μ. και άλλο 59.600 τ.μ.). Δεύτερος έρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα με 15.042 δολάρια, σταγόνα στον ωκεανό της περιουσίας ενός εκ των πλουσιότερων επιχειρηματιών της ηπείρου, που σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολάρια και αυξήθηκε κατά 400 εκατ. δολάρια από το 2010 που ανέλαβε την προεδρία.

 

Ακολουθεί η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας με 11.764 δολάρια, η Κριστίνα Κίρτσνερ της Αργεντινής και ο Χουάν Μανουέλ Σάντος της Κολομβίας με 10.000. Ο Ραφαέλ Κορέα του Ισημερινού… αρκείται σε 7.000 δολάρια, λίγο περισσότερα από τα 6.100 του άλλου εκπροσώπου του μπολιβαριανού στρατοπέδου, του Μαδούρο της Βενεζουέλας.

 

Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα παραμένει με μισθό 5.500 δολαρίων, αρνούμενος τις αυξήσεις που αποφασίστηκαν για τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Τελευταίος έρχεται ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες με μισθό 2.600 δολαρίων. Τυπικά τελευταίος, γιατί στην πραγματικότητα ο πιο φτωχός πρόεδρος της Νότιας Αμερικής είναι ο Ουρουγουανός Πέπε Μουχίκα, ο οποίος ενώ αμείβεται με 12.500 δολάρια, προσφέρει το 90% σε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης.

 

Αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αποκαλύπτουν πολλά για το χάσμα που χωρίζει τις απολαβές τους από εκείνες των πολιτών τους. Το δύσκολο να αποτυπωθεί εγχείρημα ανέλαβε η ηλεκτρονική εφημερίδα Diario Veloz που συγκρίνει μισθούς υπουργών (κατά παράδοση μικρότεροι των προέδρων) και βασικούς μηνιαίους μισθούς.

 

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει μια σαφέστερη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η ψαλίδα και πώς διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες αντιλαμβάνονται την… αξία τους.

 

Scroll to top