Οι κάμερες ασφαλείας αποκαλύπτουν τον ύποπτο ρόλο του Κούρδου οδηγού της δολοφονημένης Σακινέ Τσανσίζ, Ομάρ Γκιουνέι
Του Νικόλα Ζηργάνου
Ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της Σακινέ Τσανσίζ, της Φιντάν Ντογκάν και της Λεϊλά Σολεϊμέζ, στελεχών του ΡΚΚ, οι οποίες εκτελέστηκαν από άγνωστο στις 9 Ιανουαρίου μέσα σε πολιτιστικό κουρδικό ίδρυμα στο Παρίσι; Ο ένοχος, ο φυσικός αυτουργός, βρέθηκε, σύμφωνα με τις αρχές.
Χθες, η εισαγγελία στη γαλλική πρωτεύουσα άνοιξε επίσημη έρευνα και παραπέμπει ως βασικό ύποπτο για τρεις ανθρωποκτονίες και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση τον Κούρδο Ομάρ Γκιουνέι, ο οποίος ήταν οδηγός τής εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ, Σακινέ Τσανσίζ.
Ο Γκιουνέι είχε ανακριθεί αρχικά και είχε πέσει σε αντιφάσεις, όμως η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι είχε επισκεφθεί τα θύματα την ημέρα της δολοφονίας τους. Κάμερες κατέγραψαν τον 30χρονο οδηγό να μπαίνει στο διαμέρισμα που βρίσκονταν οι τρεις γυναίκες, να αναχωρεί για λίγο, να επιστρέφει στις 12.11 και να φεύγει οριστικά στις 12.56.
Σύμφωνα με την αυτοψία, οι γυναίκες δολοφονήθηκαν μεταξύ 12.43 και 13.21 τοπική ώρα. Ο Γκιουνέι αρνείται την κατηγορία, αλλά δεν εξηγεί για ποιον λόγο βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, ούτε και εξηγεί τι περιεχόμενο είχε η τσάντα που πήρε μαζί του, όπως δείχνουν οι κάμερες ασφαλείας, από το κουρδικό πολιτιστικό ίδρυμα. Σε σακίδιο που βρέθηκε από την αστυνομία στο αμάξι του υπόπτου ανιχνεύτηκε πυρίτιδα καθώς και αποτυπώματά του σε ποτήρι μέσα στο δωμάτιο που εκτελέστηκαν τα θύματα.
Ομως, παρά τα σοβαρά ενοχοποιητικά στοιχεία που βαραίνουν τον βασικό ύποπτο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για την πολιτική ταυτότητα αυτών που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου. Ποιος είχε κίνητρο να δυναμιτίσει με αυτή την αποτρόπαια τριπλή δολοφονία τον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ Κούρδων και Αγκυρας για εκεχειρία στο Κουρδιστάν; Οποιος κι αν το έκανε, ήθελε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις του έγκλειστου Αμπντουλά Οτσαλάν με τις τουρκικές αρχές, καταλήγουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές.
Η Αγκυρα, από την πρώτη στιγμή, είχε κατηγορήσει -όπως αναμενόταν- το ίδιο το ΡΚΚ ως υπεύθυνο, διοχετεύοντας στον Τύπο κατηγορίες χωρίς αποδείξεις, «για εσωτερικό ξεκαθάρισμα μέσα στην οργάνωση». Από την πλευρά τους οι Κούρδοι χρέωσαν τη δολοφονία στη ΜΙΤ και το βαθύ τουρκικό κράτος. Πάντως, ο Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, επικεφαλής του ΡΚΚ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι «ο δολοφόνος μπορεί να είναι πράκτορας που διείσδυσε στην οργάνωση».
Ο αρχηγός των αντάρτικων δυνάμεων του PKK στο βουνό Καντίλι (στο ιρακινό Κουρδιστάν), Μουράτ Καραγιλάν, υποστήριξε χθες ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει καμία σχέση με το PKK» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί ότι είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα εσωτερικά της οργάνωσης είναι μαύρη προπαγάνδα της Αγκυρας». «Πίσω από τις δολοφονίες βρίσκεται το τουρκικό κράτος» κατέληξε η δήλωση του Καραγιλάν.