ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Από την τηλεόραση έμαθαν αρκετοί υπουργοί την «παραίτησή» τους – Νέος πρωθυπουργός ο Ιμπραήμ Μάχλαμπ
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Ξαναμοιράζεται -έστω και προσωρινά- η «τράπουλα» της εξουσίας στο Κάιρο μετά την απροσδόκητη παραίτηση σύσσωμης της στρατοκρατούμενης μεταβατικής κυβέρνησης του Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, η οποία ξάφνιασε ακόμα και υπουργούς του που δεν είχαν ιδέα ότι… παραιτούνται! Οσο αλλάζουν, όμως, τα πράγματα στην πολύπαθη Αίγυπτο, τόσο μοιάζουν τελικά να μένουν ίδια.
Μετά την ανατροπή Μουμπάρακ και την αποτυχία της εκλεγμένης ισλαμικής κυβέρνησης Μόρσι να ανακουφίσει τα χρόνια προβλήματα της αιγυπτιακής κοινωνίας και οικονομίας, είναι διάχυτη η αίσθηση -αν όχι η βεβαιότητα- πως ούτε η κυβέρνηση του 77χρονου Μπεμπλάουι κατάφερε να δώσει λύσεις, φουντώνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στις προκλήσεις συγκαταλέγονται τα μισθολογικά αιτήματα χιλιάδων απεργών δημοσίων υπαλλήλων σε κρίσιμους τομείς (υγεία, συγκοινωνίες, αστυνομία, κ.ά.), οι μεγάλες ελλείψεις σε υγραέριο και καύσιμα που επιφέρουν καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πτώση των τιμών σε βασικά αγαθά, το πάγωμα των ξένων επενδύσεων και βέβαια του τουρισμού, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της έξαρσης των φονικών επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών.
Πόσο μάλλον που ο Μπεμπλάουι κατηγορήθηκε ανοιχτά ότι -υπό τις ευλογίες του στρατού- στράφηκε όχι μόνο σε απολυταρχικές πρακτικές διακυβέρνησης αλλά και σε πρόσωπα -απομεινάρια του καθεστώτος Μουμπάρακ- που οδήγησαν ξανά την Αίγυπτο στον «γνώριμο» κατήφορο της καταστολής και της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, με εκατοντάδες αντιφρονούντες διαδηλωτές να δολοφονούνται ατιμώρητα στους δρόμους από τις δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους να σαπίζουν στις φυλακές.
Οπως ισχυρίζεται -κατόπιν «εορτής»- ο πρώην υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Χόσαμ Εϊσα στην πολιτική επιθεώρηση «Foreign Policy», η πίεση ήταν τόσο έντονη, ώστε τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υπουργοί παρακαλούσαν για ανασχηματισμό προκειμένου να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, ενώ ο ίδιος ο Μπεμπλάουι ήθελε να υποβάλει παραίτηση μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος στις 18 Ιανουαρίου, αλλά ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλι Μανσούρ τού ζήτησε να κάνει υπομονή. «Εδώ και πολύ καιρό δεν άντεχε άλλο. Η οικογένειά του τού ασκούσε τρομερές πιέσεις να αφήσει τη θέση του, δεν μπορούσαν να δέχονται άλλες προσβολές από την κοινή γνώμη»…
Προφανέστατα, όμως, η αιφνιδιαστική παραίτηση δεν έγινε για οικογενειακούς λόγους ευθιξίας. Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, αλλά… απολύθηκε μαζικά από τον πρόεδρο, ενδεχομένως επειδή ο πανίσχυρος υπουργός Αμυνας, στρατάρχης Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, δεν επιθυμούσε να συμπέσει η ανακοίνωση της προεδρικής του υποψηφιότητας με την παραίτηση μιας αναποτελεσματικής κυβέρνησης, της οποίας δεν ήταν απλώς μέλος, αλλά ο κατ’ ουσίαν επικεφαλής. Προωθώντας συστηματικά το προφίλ του δημοφιλούς «εθνοσωτήρα», έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την προστασία του ονόματός του από την κυβερνητική φθορά.
«Λαμπρό μυαλό»
Η εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης ανατέθηκε στον 65χρονο τέως υπουργό Στέγασης, Ιμπραήμ Μάχλαμπ, άνθρωπο του στενού κύκλου του Μουμπάρακ και πρώην μεγαλοστέλεχος του κόμματός του. Εχει διατελέσει επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού κολοσσού «Arab Contractors», που έχει αναλάβει πολλά δημόσια έργα για το αιγυπτιακό κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις, με τις οποίες φέρεται επίσης να διατηρεί άριστες σχέσεις. Αρκετές εγχώριες εφημερίδες πλέκουν το εγκώμιό του χαρακτηρίζοντάς τον «τον υπουργό που επικοινωνεί με τις μάζες στον δρόμο και ικανοποιεί τις απαιτήσεις των φτωχών», «λαμπρό μυαλό» και «άνθρωπο για δύσκολες αποστολές». Παρά τις καταγγελίες εναντίον του για διαφθορά σε σχέση με έργα ανακαίνισης των προεδρικών μεγάρων του πρώην δικτάτορα, έχει δεχτεί επαίνους για την πρόσφατη απομάκρυνση διεφθαρμένων αξιωματούχων από το υπουργείο Στέγασης.
Η τελική σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Τουλάχιστον 15 υπουργοί, όμως, έχουν ήδη ενημερωθεί ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Ανάμεσά τους ο διαβόητος πολιτικός προϊστάμενος των δυνάμεων ασφαλείας, υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Σίσι, που αναμένεται να αποκαλύψει επιτέλους τις προθέσεις του μετά την επικείμενη έγκριση από τον πρόεδρο Μανσούρ του νόμου για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα.
Σε κάθε περίπτωση, για να κατέβει υποψήφιος θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από τα στρατιωτικά του καθήκοντα.