27/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φταίνε τα λόμπι»

Ο Ερντογάν κατηγορεί τα «ρομπότ», τα επιτόκια, το χάος και τον... ιεροκήρυκα.
      Pin It

Ο Ερντογάν κατηγορεί τα «ρομπότ», τα επιτόκια, το χάος και τον… ιεροκήρυκα

 

Της Ελλης Πάνου

 

getFi8565leΧαρτονομίσματα πολλά, ώς 30 εκατομμύρια ευρώ, άλλα τα έπαιρνε ο αέρας σαν κομφετί, άλλα ήταν τακτοποιημένα σε στοίβες για να πάρουν όσα θέλουν οι περαστικοί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στο πνεύμα της σκανδαλοθηρίας των ημερών.

 

Ολα ήταν ψεύτικα φυσικά, μια συμβολική «πρωτοβουλία» διαμαρτυρίας των κεμαλιστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, που επιμένουν ότι οι τελευταίες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών είναι αυθεντικές και αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του στις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς.

 

«Τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι τόσο αληθινά όσο και το όρος Αραράτ» είπε ο ηγέτης του CHP, Κιλιτσντάρογλου, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να υποστηρίζει χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, ότι οι κρατικές υπηρεσίες πλέον οφείλουν να δώσουν όλα τα επίσημα αρχεία στην δημοσιότητα.

 

Εφόσον ο Ερντογάν θέλει να αποδειχτεί η αθωότητά του, «το Επιστημονικό Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο είναι δίπλα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο γιος του μπορούν να δώσουν δείγματα της φωνής τους και μέσα σε 20 λεπτά μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν είναι οι φωνές τους στα ηχητικά ή όχι» συμβούλευσε με μεγάλη δόση ειρωνείας και ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία (BDP), Σελαχατίν Ντερμιτάς.

 

Το υπαρξιακό δίλημμα του Ερντογάν, γράφει ο Γιαβούζ Μπαϊντέρ στην εφημερίδα «Zaman», είναι ότι όσο προσπαθεί να κερδίσει τον απόλυτο έλεγχο τόσο τον χάνει… και το ερώτημα είναι εάν πριν από τις εκλογές, που παίρνουν πλέον τη μορφή δημοψηφίσματος, η Τουρκία θα συρθεί σε μια κατάσταση παράλυσης με τακτικές εκφοβισμού και άγριο «κυνήγι μαγισσών».

 

Για κάθε χρήση…

 

Ο Ερντογάν αρέσκεται καιρό τώρα να κατηγορεί περίεργα, απρόσωπα «λόμπι», που τον υπονομεύουν και επιδιώκουν την ανατροπή του και το κακό της χώρας, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων: το «λόμπι των ρομπότ», δηλαδή των χρηστών των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, που σπέρνουν κακόβουλη παραπληροφόρηση με τα tweets τους και τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων ηχητικών στο YouTube. Το «λόμπι των επιτοκίων» που χειραγωγούσαν, κατά τον Ερντογάν, τις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού για να βλάψουν την οικονομία.

 

Το «λόμπι του αίματος» που επικαλέστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2013, όταν μιλούσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές. Το «λόμπι του χάους» που εμφανίστηκε στο προσκήνιο όταν άρχισε αυτή η έρευνα των υποθέσεων διαφθοράς και βεβαίως υπάρχει. Και το «λόμπι του ιεροκήρυκα», που στην ουσία είναι ίδιο με αυτό του «χάους», αλλά πρόκειται για μια πιο σαφή αναφορά στον πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του Ερντογάν, τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατά την κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τελευταία κρίση.

 

Πάντως είτε εξυφαίνονται συνωμοσίες είτε όχι, όλα ίσως καταλήγουν στο τι είναι νόμιμο και τι ηθικό. «Ενα από τα μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα», γράφει ο Σερκάν Ντερμιτάς στη «Hurriyet», «είναι ο ορισμός της διαφθοράς που δίνει ο ίδιος ο Ερντογάν. «Αυτό που καταλαβαίνω εγώ για τη διαφθορά είναι: Εχει βάλει κανείς χέρι στα κρατικά ταμεία ή όχι;» είπε στις 11 Φεβρουαρίου μιλώντας στο Al Jazeera, υποστηρίζοντας ότι, για παράδειγμα, τα εκατομμύρια που βρέθηκαν στην ντουλάπα του διοικητή της κρατικής τράπεζας δεν μπορεί να θεωρηθούν κλεμμένα ή βρόμικα, αφού δεν κλάπηκαν από την τράπεζα».

 

Σε κάθε περίπτωση, με τις εκλογές να πλησιάζουν, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις επικριτικές φωνές.

 

Ετσι, με τη «βοήθεια» και του προέδρου Γκιουλ που έβαλε την υπογραφή του, είναι πλέον νόμος οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, που δίνουν διευρυμένες εξουσίες στον υπουργό Δικαιοσύνης -και επομένως στην κυβέρνηση- για να ελέγχει το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

 

Scroll to top