27/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

ΙΚΑ… ιαπωνικό

 

Ηταν στο φύλλο της 24-8-2010 του «Βήματος» (το αρχείο, η Ιστορία, γνώση-δύναμη) όταν τόσο πετυχημένα η «Πανδώρα» μ’ ένα σκίτσο (χίλιες λέξεις – όλα τα λεφτά) παρουσίαζε τον τότε νέο -σημερινό ακόμη- διοικητή του ΙΚΑ, Ροβ. Σπυρόπουλο, με περασμένη την ελληνική σημαία στον λαιμό του!

 

Συνοπτικά εδώ από τη μεγάλη λεζάντα του: «Το ιαπωνικό μοντέλο διοίκησης αποφάσισε να εφαρμόσει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική εμφάνιση – πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ξεκίνησε ελέγχους…» Τα γνωστά στη συνέχεια με την αιμορραγία από τις συντάξεις σε πεθαμένους για 10ετίες, το ίδιο και εδώ μπας και σταθεί όρθιο το ίδρυμα μετά από τη λαίλαπα (Γιαννίτσης σπίτι του, τα λεφτά-εισφορές της φτωχολογιάς στα χρηματιστήρια, ξέχωρα τις χίλιες δύο γκανγκστερικές απάτες, όλες ατιμώρητες -οι δικοί μας!..).

 

Πέρασαν περίπου 4 χρόνια και για τη μνήμη του -έφυγε πρόωρα- ένας επιστήθιος φίλος μου καθηγητής στην Πληροφορική, δεξί χέρι του τότε προέδρου του ΤΕΒΕ που «καμάρωνε» για τα εκατομμύρια που εξοικονομούσε -μια πρότυπη μελέτη εφαρμόσιμη (ποτέ στην πράξη) για σύντομη και αποτελεσματική μηχανογράφηση- και κείνο που έμενε για μένα ήταν να ζήσω τη μεγάλη αγανάκτηση, οργή της γυναίκας μου που για 3 μέρες στο τηλέφωνο (βρισκόμουν μακριά της) μου διαμήνυε (θαύμα η κινητή μας τηλεφωνία!): Δεν μπορείς να φανταστείς τη μια μέρα 70, την άλλη πάνω από 100 σειρά προτεραιότητας! Για μια απλή αλλαγή βιβλιαρίου, όταν και ταυτότητα και ζωντανή μπροστά τους και πληρωμή την παραμονή!

 

Μια βόλτα στα μαγαζιά (κλειστά τα περισσότερα, αλλά με ρυθμίσεις του κερατά!). Επιστροφή και φέρε μου κείνο, φέρε μου τ’ άλλο! Και στο κλείσιμο του ωραρίου η διευθύντρια «ουρλιάζοντας» απεγνωσμένη: «Τι θέλετε να κάνω, πηγαίνετε από δω, δεν μ’ ενδιαφέρει αν χειρουργείσαι». Να ’ταν μόνο δικός μου άνθρωπος; Ολη η Ελλάδα στη ΔΕΗ, στην Εφορία, στις τράπεζες, στον ΟΑΕΔ, πέρα από τις μαύρες τρύπες του ΙΚΑ, αναστενάζει! Γράψε για τη ΔΕΗ, μου γράφεις για τ’ άλλα! Ουρές, ουρές του κερατά! Μπορεί εκεί στον Αυτιά να δείχνεις αγαπητός και σίγουρα ξέρεις τι σου γίνεται, δουλεύεις σκληρά, αλλά από τη στιγμή που δεν μπορείς εκεί στη Βουλή (όποια έχει απομείνει) ή στην τρόικα (για στραγγαλισμούς, χασάπηδες και χειρουργεία ακούσαμε) να πείσεις, τότε παράτησέ τα! Πώς αλλιώς όταν το παιδί σου στην ξενιτιά μ’ επιτυχίες, γιατί εδώ δεν μπορούμε να προσλάβουμε 30-50 ικανούς για την περιβόητη, πολυθρυλούμενη μηχανογράφηση!

 

Και για του λόγου το αληθές τη διευθύντρια του επαρχιακού υποκαταστήματος (έτρεξα και γω μπας και μπορούσα να «ηρεμήσω» τη γυναίκα μου!): «Ηρεμήστε, μηχανογραφείται το ΙΚΑ, περιμένετε… Εχετε και εσείς δίκιο, θα βαριόταν η υπάλληλος, αν ήμουν εγώ… το κτίριο ολόκληρο… μπορείτε ν’ απευθυνθείτε στη διοίκηση στην Αγ. Κων/νου στον ίδιο τον διοικητή! Τι προσλήψεις μάς λέτε, εδώ πουλάνε και αυτό το φιλέτο, το ίδιο το κτίριό μας!»

 

Ως πότε η Ελλάδα μας θα ξεπουλιέται; μονολόγησα φεύγοντας σκεπτικός και βαρύς.

 

ΥΓ. Ναι κ. διοικητά, και όλα αυτά γιατί ακόμη και το ΙΚΑ μας δεν έχει μηχανογραφήσει ούτε τις αποφάσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του! Για τις ανακεφαλαιώσεις και τις διαδοχικές για πόσο άραγε ακόμη στα όνειρά μας;

 

Γιάννης Π. Κορδής

Ελλάδα ακόμη!..

 

……………………………………

 

Προς ΚΚΕ

 

Κρύβεσθε πίσω από ‘κείνα τα πανό με τα τετριμμένα πλέον συνθήματα. Κρύβεσθε πίσω από ένα πέρα-δώθε του ΠΑΜΕ (επαναστάτες χωρίς αιτία). Κρύβεσθε πίσω από ένα παλαιωμένο καταστατικό πλαισιωμένο από μια δήθεν αριστερή κουλτούρα.

 

Σε σας απευθύνομαι, κ. Παπαρήγα (άλλωστε το βιογραφικό σας το ξέρω και πολύ καλά μάλιστα) και νυν πρόεδρε του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα. Σημειωτέον να σας πω ότι στη βιβλιοθήκη μου, πέραν των λογοτεχνικών βιβλίων, υπάρχουν Θεωρία Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, αντάρτικα και άλλα πολλά.

 

Γαλουχήθηκα με τα φεστιβάλ Νεολαίας ΚΝΕ Οδηγητή κρατώντας αρκετά αναμνηστικά. Δεν μπορώ να τα απορρίψω όλα αυτά. Είναι σαν να σπιλώνω ένα κομμάτι της ζωής μου. Σήμερα ως ώριμη πολίτις και ψηφοφόρος δεν υιοθετώ τις θέσεις σας, γιατί δεν είναι θέσεις εκσυγχρονισμένου κομμουνιστικού κόμματος.

 

Ποιος ο λόγος να τα έχετε βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, όταν έντεκα εκατομμύρια λαός με ή χωρίς πολιτική παιδεία έχει διάφορα πολιτικά θέλω; Νομίζω ότι είναι πολύ υγιές σε ένα κόμμα να υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δεν θέλετε συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με κανένα άλλο προοδευτικό κόμμα. Τι θέλετε τελικά, να βοηθάτε συνανθρώπους μας επαίτες; Αυτό το κάνουν πολύ καλά η Χ.Α. και η Εκκλησία. Τότε για μένα εθελοτυφλείτε στην επικινδυνότητα της συγκυβέρνησης και της δολοφονικής, ρατσιστικής, βολεμένης Χρυσής Αυγής.

 

Αν και κατά τη γνώμη μου, που είναι κάθετη, θα έπρεπε όλες οι αριστερές δυνάμεις να ήταν ενωμένες. Τώρα θα είχαμε κυβέρνηση. Αλλωστε θα μπορούσατε το 1944 να είσθε κυβέρνηση, δεν το θελήσατε. Ιστορικό λάθος (κακούργημα θα έλεγα) το έχετε δεχθεί.

 

Τότε είσθε ανίκανοι και ευθυνόφοβοι να κυβερνήσετε. Υποτίθεται εκπρόσωποι της εργατιάς και του λαού; Τελικά βοηθάτε ιδιοτελώς ανθρώπους του κόμματος, ανέργους όπως της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και άλλους. Αρα καπηλεύεσθε τη μιζέρια τους, για ψηφοθηρικούς λόγους. Τα γραφεία σας είναι χλιδάτα. Το Σπίτι του Λαού είναι ένα παλάτι. Η κ. Παπαρήγα είπε: Παίρνω δύο συντάξεις και δεν μπορώ να πληρώσω την Εφορία! Η κ. Κανέλλη ζει στην Εκάλη και κινείται με πολυτελή τζιπ! Στα παράθυρα όταν μιλάει μου θυμίζει τον ξερόλα Τράγκα! Οπως 15 άλλοι βουλευτές σας χλιδάτοι! Ουσιαστικά με παραπέμπετε σε αιρετικούς λαϊκιστές. Απαντήσθε μου! Εχετε το σθένος;

 

Πέγκυ Μαυρίδη

Πειραιάς

 

 

 

Scroll to top