ellhnikh proedria

28/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά μηνύματα για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ

Η διατλαντική συνεργασία, το εμπόριο και οι επενδύσεις στο επίκεντρο της συνεδρίασης, στο Ζάππειο, από το Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικού Εμπορίου.
      Pin It

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης του 'Ατυπου Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, επισήμανε ότι η συμφωνία για τη Διατλαντική Συνεργασία το Εμπόριο και τις Επενδύσεις μπορεί να ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά 120 δισ. ευρώ και την οικονομία των ΗΠΑ κατά 90 δισ.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η προώθηση της συμφωνίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, την οποία χαρακτήρισε στοιχείο-κλειδί για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της εμπιστοσύνης.

Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τη συμφωνία.

Δηλώσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για τη συμφωνία

Ο Ράνταλ Στίβενσον, πρόεδρος και διευθύνων αύμβουλος της AT&T και πρόεδρος του Business Roundtable που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 60 εκατ. εργαζόμενους, τόνισε ότι η εμπειρία από την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία των χωρών της Β. Αμερικής είναι θετική και ότι αντίστοιχη συμφωνία επιδιώκεται με την Ασία.

Ο Νιλς Άντερσεν, διευθύνων σύμβουλος της AP.Moller-Maesk, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία του κόσμου, και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας, ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ των δύο πλευρών κατά 0,5-1 %, θα βελτιώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να θέσουν διεθνή στάνταρ.

Ο Χέντρικ Μπουρζουά, πρόεδρος του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι απλώς χρήσιμη αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει. Σημείωσε ότι τα διαθέσιμα των αμερικανικών επιχειρήσεων (εκτός χρηματοοικονομικού τομέα) βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ της τάξης του 1,5 τρισ.δολαρίων και ότι η άρση των εμποδίων για επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια στην Ευρώπη.

Ο Μάρκους Μπάγιερ, γενικός διευθυντής της Business Europe, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν μόνο νικητές αλλά το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, θα καταστήσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική οικονομία πιο ανταγωνιστικές διεθνώς και θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στάμπ, ο οποίος ανέφερε πως το ερώτημα σχετικά με τη συμφωνία είναι αν θα έχουμε αμερικανο-ευρωπαϊκά στάνταρ ή κινέζικα.

Όπως επισημάνθηκε, ως μια από τις σημαντικότερες θετικές συνέπειες της συμφωνίας θα είναι ότι θα δημιουργηθεί η δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, καθώς το αμερικανικό αέριο είναι σημαντικά φθηνότερο από το αέριο που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top