01/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεράθηκε η Ελιά, σε αποσύνθεση οι «58»

Εγκατέλειψε ο Ν. Χριστοδουλάκης, οδεύοντας προς ΔΗΜΑΡ ● Τι σκέφτεται ο Βενιζέλος για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Εγκατέλειψε ο Ν. Χριστοδουλάκης, οδεύοντας προς ΔΗΜΑΡ ● Τι σκέφτεται ο Βενιζέλος για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σκηνικό αποσύνθεσης επικρατεί στον χώρο της «ξεραμένης» πλέον Ελιάς, ενώ τα φαινόμενα αποδιοργάνωσης αποδεικνύονται πιο έντονα στους κόλπους της πρωτοβουλίας των «58», που απειλείται να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν βαρύ, οι απουσίες αρκετές και σημαίνουσες, και η απογοήτευση κυριαρχούσε στις εκφράσεις των συμμετεχόντων.

 

Αποχώρηση

 

Σε παράλληλο χρόνο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος είχε υπογράψει το αρχικό κείμενο, ανακοίνωνε ότι αποχωρεί και παύει να στηρίζει το εγχείρημα, ενέργεια που τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο αντιπαραθετικό σχήμα που έχει συγκροτήσει η ΔΗΜΑΡ, με την οποία εξάλλου διατηρούσε στενούς πολιτικούς δεσμούς επί μεγάλο διάστημα.

 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό των «58» βαθαίνει το ρήγμα για την απόφαση να μην υπάρξουν υποψήφιοι ούτε οργανωτική εμπλοκή στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι διαφωνούντες (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Νίκος Μπίστης, Χρήστος Ροζάκης, Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Βασίλης Βαμβακάς), που θεωρούν ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν ερωτήθηκαν, εντείνουν την προσπάθεια αναθεώρησης αυτής της απόφασης, ασκώντας πίεση μέσω βάσης και τοπικών πρωτοβουλιών που έχουν συγκροτηθεί ανά την Ελλάδα. Με ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα έξι συντονιστικές επιτροπές των «58» (Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χανίων, Μαγνησίας, Δυτικής Μακεδονίας και Κω) δηλώνουν αντίθετοι με τις τελευταίες εξελίξεις στρέφοντας τα πυρά τους κατά του Γιάννη Βούλγαρη και τάσσονται υπέρ της ενεργού συμμετοχής στις διαδικασίες συγκρότησης ενός ενωτικού ψηφοδελτίου ευρύτερης συναίνεσης.

 

Επισημαίνουν δε ότι το «πείραμα» της Ελιάς είναι ένα κεκτημένο της πρωτοβουλίας των «58», το οποίο δεν πρέπει να απεμποληθεί, και καλούν όλους «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να ανασκευάσουν «έστω και την ύστατη στιγμή» τη στάση τους, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνία απαιτεί μαχητές και όχι αμέτοχους παρατηρητές».

 

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της άποψης για στήριξη του σχήματος εκ του μακρόθεν και από ρόλο παρατηρητή (Γιάννης Βούλγαρης, Σταύρος Λιβαδάς, Σάκης Κουρουζίδης, Γιάννης Αντωνίου) εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση επρόκειτο για την πιο ενδεδειγμένη λύση και αναλόγως των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν από νέα βάση.

 

Κομματικό ψηφοδέλτιο

 

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάρτιση του κομματικού πια ψηφοδελτίου θα γίνει με γνώμονα την τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων που έχουν απομείνει στο Κίνημα και φυσικά την αποφυγή αποκλεισμών.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα ζητήσει να δώσουν τη μάχη του σταυρού οι Φώφη Γεννηματά, οι νυν ευρωβουλευτές Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά, οι παπανδρεϊκοί Μιχάλης Καρχιμάκης, Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής, το νεαρό στέλεχος Κυριακός Πιερρακάκης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (αν δεν υπάρξει κώλυμα ασυμβίβαστου) και ενδεχομένως ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Από τη Θεσσαλονίκη ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε χθες ότι η Ελιά είναι πραγματικότητα.

 

Scroll to top