olp

01/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνη η Ν.Δ. επιμένει στην πώληση του ΟΛΠ

«Δεν ετοιμάζεται διαγωνισμός, αλλά ανάθεση», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια.
      Pin It

«Δεν ετοιμάζεται διαγωνισμός, αλλά ανάθεση», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Απορίας άξιο είναι πώς η κυβέρνηση με όλα τα κόμματα απέναντί της, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσει στην πώληση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Χθες με ανακοίνωσή του ο Τομέας Ναυτιλίας του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου γνωστοποίησε τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που έθεσαν οι βουλευτές του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την Τετάρτη.

 

Στην ανακοίνωση τονίζεται η θέση του ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση των λιμένων όπως αυτή έχει αποτυπωθεί και από τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγ. Βενιζέλο: «Τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης για το μέλλον του τόπου και τα διευρωπαϊκά δίκτυα και δεν είναι αποδεκτή η υποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ιδιωτικά μονοπώλια».

 

Γίνεται επίσης αναφορά σε δύο σοβαρές ενστάσεις-ερωτήματα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προχωράει στη διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ πακέτου μετοχών άνω του 50% χωρίς να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του ν. 4150 με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και εκτίμησε ότι αυτό το κενό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και νόθευση του ανταγωνισμού. Ανέφερε επίσης πως με τον νόμο 3845/2010 του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προτεινόταν η πώληση του 23,1%. Αργότερα με τον νόμο 4093/2012 που κατατέθηκε από τον Γ. Στουρνάρα προβλέπονταν ιδιωτικοποιήσεις κυρίως μέσω παραχωρήσεων και ζήτησε εξηγήσεις για το «πώς ξεκινήσαμε από το 23,1% και βρεθήκαμε στη σημερινή επιλογή».

 

Σημαντική όμως ήταν και η ένσταση του βουλευτή Γ. Κουτσούκου, ο οποίος τόνισε ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό και πώς θα τα κρίνει η Ε.Ε. είναι ακόμα αδιευκρίνιστα, ενώ στον αέρα είναι και το μέλλον των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι με κοινοτικούς πόρους, γεγονός το οποίο είναι αβέβαιο ότι θα συνεχιστεί.

 

Την ίδια ώρα με μια «σκληρή» ανακοίνωσή τους η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία προκήρυξη διαγωνισμού και επισημαίνουν ότι την Τετάρτη στη Βουλή ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο διευθύνων σύμβουλος λειτούργησαν ως «εκπρόσωποι» της Cosco. «Είναι ολοφάνερο ότι δεν ετοιμάζεται διαγωνισμός, αλλά ανάθεση με ή χωρίς φιλικό διακανονισμό», υπογραμμίζουν.

 

[email protected]

 

Scroll to top