01/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κερκόπορτα στον ευρω-φασισμό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης δέχεται ως αντισυνταγματικό το όριο του 5% για να εκλέξει ευρω­βουλευτές ένα κόμμα· το όριο θα παραμείνει όμως για τις εθνικές εκλογές, γιατί δεν επιθυμούν νέα... Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης δέχεται ως αντισυνταγματικό το όριο του 5% για να εκλέξει ευρω­βουλευτές ένα κόμμα· το όριο θα παραμείνει όμως για τις εθνικές εκλογές, γιατί δεν επιθυμούν νέα… Δημοκρατία της Βαϊμάρης

 

«Μια νίκη της δημοκρατίας ή αρχή της πτώσης της;». Η αξιολόγηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξαρτάται από το ποια πλευρά το βλέπει κανείς, σχολιάζει το περιοδικό «Σπίγκελ»

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

«Ποτέ πια Δημοκρατία της Βαϊμάρης». Αυτό ήταν το σύνθημα της μεταπολεμικής Γερμανίας και αφορούσε τις εμπειρίες του παρελθόντος. Στη μεταπολεμική Γερμανία, κανείς δεν ήθελε να επαναληφθεί αυτό που έγινε την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Να υπάρχουν, δηλαδή, στη Βουλή δεκάδες μικρά κόμματα, τα οποία σπαράσσονται μεταξύ τους και από την πίσω πόρτα το κράτος καταλαμβάνει ο Αδόλφος Χίτλερ.

 

Ετσι λοιπόν, τουλάχιστον στη δυτική Γερμανία -όπου διεξάγονταν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές- το όριο για να εισέλθει στη Βουλή ένα κόμμα τέθηκε στο 5%. Ενα όριο σχετικά υψηλό, σε σχέση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Τώρα, όμως, ήρθε προχθές το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με μια απόφασή του που πραγματικά τάραξε τα νερά στη Γερμανία, να αποφανθεί πως το εκλογικό όριο του 5% είναι αντισυνταγματικό, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές.

 

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του εξηγεί ότι η δημοκρατική διαδικασία της χώρας δεν θα διαταραχθεί εάν στις εκλογές το ποσοστό του 5% καταργηθεί.

 

Αντίθετα, το ποσοστό αυτό θα παραμείνει στο 5% για τις εθνικές εκλογές.

 

Η παραπάνω απόφαση έσπειρε μεγάλη αμηχανία στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας, κυρίως στα μεγάλα κόμματα.

 

Το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που την επικρότησε, είναι το κόμμα της Αριστεράς.

 

«Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τη λαμβάνουμε όμως σοβαρά υπόψη μας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ, ενώ το κόμμα της Αριστεράς μίλησε για νίκη της δημοκρατίας.

 

«Μια νίκη της δημοκρατίας ή αρχή της πτώσης της;». Η αξιολόγηση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξαρτάται από το ποια πλευρά το βλέπει κανείς, σχολιάζει το περιοδικό «Σπίγκελ».

 

Βέβαια, αυτά που πανηγυρίζουν για τη δικαστική απόφαση είναι όλα τα μικρά κόμματα του γερμανικού πολιτικού σκηνικού, καθώς τώρα πολλά από αυτά έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

 

Η Γερμανία στέλνει στην Ευρωβουλή 96 βουλευτές. Κάτι που σημαίνει πως από την απόφαση αυτή θα χάσουν τα μεγάλα κόμματα, που θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγουν.

 

Με την καινούργια αυτή απόφαση έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Γερμανοί ακροδεξιοί.

 

Οχι όμως μόνον αυτοί. Μεγάλες ελπίδες έχουν το Οικολογικό Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο ήταν από αυτούς που είχαν καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το κόμμα Ελεύθεροι Εκλογείς, το κόμμα Προστασίας των Ζώων, το κόμμα της Οικογένειας, το κόμμα των Συνταξιούχων και φυσικά το κόμμα των Πειρατών.

 

Ολα αυτά είναι κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 1%. Σε σύνολο στη Γερμανία, συγκεντρώνουν 4 εκατ. ψήφους από τους συνολικά 65 εκατομμύρια Γερμανούς ψηφοφόρους.

 

Με την έννοια αυτή, δηλαδή, υπήρχαν 4 εκατομμύρια εκλογείς που δεν μπορούσαν να εκφραστούν κοινοβουλευτικά.

 

Και οι εκπρόσωποί τους με δηλώσεις τους έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης άρχισαν να ξετυλίγουν τα πλάνα τους για το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οικολογικού κόμματος σημείωσε πως θα παλέψουν για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες και βαθιές ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Οι αρουραίοι…

 

Ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Προστασίας των Ζώων είπε πως «θα παλέψουμε στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία όλων των ζώων. Για παράδειγμα, οι αρουραίοι είναι πολύ χρήσιμα ζώα. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως εχθρούς του ανθρώπου. Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη έναν επίτροπο για την προστασία των ζώων, της φύσης και του περιβάλλοντος».

 

Να σημειωθεί ότι και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει όριο για την είσοδο κομμάτων στην Ευρωβουλή.

 

Τέτοιες χώρες είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Ισπανία.

 

Συνολικά, στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο φιλοξενούνται 162 διαφορετικά κόμματα.

 

Scroll to top