Pin It

Τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον με βάση την ταυτότητα φύλου υπενθυμίζει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), με αφορμή την υπόθεση τρανς άντρα αστυνομικού που υποβλήθηκε πρόσφατα σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

 

Οπως γράφτηκε στον Τύπο, ο τρανς αστυνομικός υπηρετεί στην Τροχαία, έχει αλλάξει με δικαστική απόφαση όνομα και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Οταν επιστρέψει, θα εξεταστεί για να αποφασιστεί αν είναι σε θέση να υπηρετήσει σε μάχιμη θέση ή σε υπηρεσία γραφείου. Κύκλοι της αστυνομίας επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν τίθεται θέμα απόταξης και πως οι σχετικές εξετάσεις γίνονται σε κάθε περίπτωση μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας.

 

Το ΣΥΔ ζητά επίσης να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται ρητά η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός όχι μόνο σε θέματα εργασιακών διακρίσεων αλλά σε κάθε περίπτωση διακρίσεων και αποκλεισμών. Προτείνει συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας να προστεθούν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου στις περιπτώσεις αδικημάτων για τις οποίες ελέγχεται το ρατσιστικό κίνητρο. Ζητά επίσης να αφαιρεθεί από τους καταλόγους ψυχικών διαταραχών κάθε αναφορά στην ταυτότητα φύλου. «Οι αναφορές αυτές, πέρα από τον επιπλέον στιγματισμό, θέτουν εν αμφιβόλω τις δικαιοπρακτικές ικανότητες ή ακόμη και την εργασία των τρανς ανθρώπων» αναφέρει το ΣΥΔ.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top