01/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλοιός αλληλεγγύης

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι ασθενείς του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, καθώς εντείνεται το κύμα συμπαράστασης. Χθες η Αντιεξουσιαστική Κίνηση κατέλαβε συμβολικά τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας.
      Pin It

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι ασθενείς του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, καθώς εντείνεται το κύμα συμπαράστασης. Χθες η Αντιεξουσιαστική Κίνηση κατέλαβε συμβολικά τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας

 

Της Αντας Ψαρρά

 

Συνεχίζεται η κινητοποίηση των ασθενών κρατουμένων στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού παρά την ψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει την πύλη μόνο για ορισμένους από αυτούς.

 

Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές αλληλεγγύης με πιο δυνατές εκείνες των κρατουμένων στα άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Από τις Φυλακές Λάρισας κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια πολύ σκληρή και δυστυχώς ακριβής ανακοίνωση για το συγκεκριμένο «ίδρυμα» που ενώ «έπρεπε να ενταχθεί και ουσιαστικά στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι ένας στάβλος ακατάλληλος για αδέσποτα ζώα, πόσω μάλλον για ανθρώπους που έχουν ανάγκη νοσηλείας και θεραπείας». Επισημαίνουν μάλιστα την παρουσία αστυνομικών πριν αλλά κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων που γίνονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι φυλακισμένοι της Λάρισας δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των απεργών μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

 

Χθες το πρωί η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας κατέλαβε συμβολικά για λίγη ώρα τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Στο μεταξύ αρκετοί από τους κρατούμενους κάνουν ήδη απεργία πείνας και όχι απλή αποχή από το συσσίτιο και τα φάρμακα. Απελπισμένοι είναι και όσοι βαριά ασθενείς έχουν μεγαλύτερες καταδίκες και δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του μέτρου.

 

Εξαιρέσεις με αρνητικές συνέπειες

 

Από την αρχή εξάλλου επισημαίναμε την πολύ αρνητική συνέπεια εξαιρέσεων ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Το είδος του αδικήματος και ο χρόνος κάθειρξης δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας σε βαριά αρρώστους, κατάκοιτους και ανίκανους να αυτοεξυπηρετηθούν. Εξάλλου, κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασίζεται και από τους εισαγγελείς και τα συμβούλια φυλακών όταν πληροφορούνται την κατάσταση του ασθενή έως ότου το μέτρο διευρυνθεί για όλους.

 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κατριβάνου, Κουράκης, Ξανθός, Ζαχαριάς), κοινωνικών φορέων μαζί με έναν οδοντίατρο από το κοινωνικό ιατρείο Πειραιά που προσφέρθηκε να βοηθήσει, επισκέφτηκαν χθες το νοσοκομείο και συνομίλησαν με αντιπροσωπεία 6 κρατούμενων. Δεν τους δόθηκε άδεια να πάνε σε θαλάμους «λόγω αναταραχής». Βασικά αιτήματα: να δίνεται αναστολή ανεξάρτητα από την καταδίκη με βάση την κρισιμότητα της αρρώστιας, να βελτιωθούν οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, να γίνουν σε όλους εξετάσεις για φυματίωση και να εξετάζεται ο κάθε νέος κρατούμενος πριν οδηγηθεί στον θάλαμο με τους άλλους ώστε να μην υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος μιας νέας μολυσματικής αρρώστιας. Είπαν ακόμη ότι αργούν πάρα πολύ οι χορηγήσεις αδειών σε όσους τις δικαιούνται, γεγονός που αυξάνει την απελπισία.

 

Scroll to top