kriton-arsenis

04/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

Την αντίθεσή του στην προγραμματιζόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του αεροδρομίου Χανίων εκφράζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, καθώς αυτή θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο κέρδη που υπερβαίνουν ετησίως τα 10 εκατ. ευρώ.
      Pin It

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον επίτροπο Όλι Ρεν ο Κρίτων Αρσένης επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο κέρδη που υπερβαίνουν ετησίως τα 10 εκατ. ευρώ.

Τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα χαρίσει στον ιδιώτη και νέο ιδιοκτήτη, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, παρέχοντάς του αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων αεροδρομίων της χώρας, παραβιάζοντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1083/2006.

Ο κ. Αρσένης δήλωσε: «Ως γνωστόν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό απαγορεύει τη στήριξη δημόσιων ή ιδιωτικών εταιριών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μερίδιο της ίδιας αγοράς. Τι σημαίνει αυτό για την περίπτωση του αεροδρομίου των Χανίων; Πολύ απλά, ότι αν ιδιωτικοποιηθεί ο αεροσταθμός των Χανίων, ο ιδιώτης δεν πρόκειται να κάνει επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμά του Δημοσίου να πραγματοποιήσει επενδύσεις στα υπόλοιπα αεροδρόμια του νησιού. Σημαίνει, δηλαδή, ότι οι υποδομές του νησιού θα κινδυνεύσουν να παγώσουν στην υφιστάμενη κατάστασή τους.

»Η κυβέρνηση επιλέγει να διακινδυνεύσει το μοναδικό δυνατό «χαρτί» της οικονομίας μας, τον τουρισμό και συγκεκριμένα το μέλλον ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, της Κρήτης, ενάντια στη βούληση και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών. Αναρωτιέται κανείς αν για ακόμη μια φορά θα εμφανιστεί μόνο ένας μνηστήρας στη διαδικασία της πώλησης».

efsyn.gr

Scroll to top