04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Παλαιο-νεολογισμοί

 

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος που ξέσπασε (και) στα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία επεκτείνεται και στο πεδίο της ορολογίας. Για «ρωσόφωνους Ουκρανούς» -και όχι ρωσική μειονότητα- στην κοιλάδα του Ντον κάνει λόγο το Ρόιτερ, όπως ακριβώς τα ελληνικά ΜΜΕ έβλεπαν πριν από λίγα χρόνια στο Κόσοβο όχι Αλβανούς αλλά «αλβανόφωνους» – κι ας είχαν αυτοί επί Τίτο το δικαίωμα να αναρτούν ακόμη και την αλβανική σημαία δίπλα στη γιουγκοσλαβική. Στα ειδησεογραφικά πάλι τουίτερ που αναμεταδίδει το πόρταλ της ρωσικής TV, ευδιάκριτη είναι η αναβίωση δύο όρων του τσαρικού παρελθόντος: «Μικρορωσία» (όπως λεγόταν η Ουκρανία τον 19ο αιώνα) και «Νεορωσία» (διοικητικός όρος που παρέπεμπε όχι μόνο στην Κριμαία αλλά και στη γειτονική περιοχή της Οδησσού).

 

Τ.Κωστ.

 

……………………………………….

 

 

Στου Φιλοπάππου

 

Δεν πτοήθηκαν από τη βροχή οι τρεις κύριοι διεκδικητές της δημαρχίας της Αθήνας και βρέθηκαν χθες στου Φιλοπάππου για τα καθιερωμένα κούλουμα. «Ο καιρός μάς τα χάλασε, είμαστε όμως εδώ με τους γενναίους, μοιράζουμε φαγητό και περνάμε καλά» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος μίλησε για «το καλό παράδειγμα πώς ένας συμμετοχικός δήμος, που στηρίζεται στον πολίτη, μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα», ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δανείστηκε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις» και σημείωσε ότι «είναι στο δικό μας χέρι να μπορέσουμε να φέρουμε ξανά στη ζωή μας την αισιοδοξία και την ελπίδα».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

 

„Ουκρανοί νεοναζί

 

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Βγήκε η Χρυσή Αυγή να κατηγορήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «τρέχει πίσω από δηλωμένους Ουκρανούς νεοναζί» τη στιγμή που «μάς υβρίζει για νεοναζιστική οργάνωση». Βέβαια, παραλείπει εντέχνως στην ανακοίνωσή της να αναφερθεί στις σχέσεις του με τους Ουκρανούς ακροδεξιούς και φασίστες, όπως ο «Δεξιός Τομέας» και το «Σβόμποντα», οι οποίοι, μετά τις δολοφονίες των Καπελώνη–Φουντούλη, είχαν πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη ναζιστική και συνωμοσιολογική προσέγγισή τους, προσδιορίζουν τους υπεύθυνους της ουκρανικής κρίσης: «Γερμανοί, Αμερικανοί και σιωνιστές μεγαλοτραπεζίτες».

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………

 

 

„Ουκρανοί νεοναζί (2)

 

«Δεν υπάρχουν νεοναζιστές στην Ουκρανία. Μην ακούτε αυτά που λένε». Αυτό επαναλάμβαναν μονότονα οι λιγοστοί Ουκρανοί διαδηλωτές έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Ψυχικό. Οι δηλώσεις τους στις τηλεοπτικές κάμερες ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με την επίσημη πολιτική των νυν κυρίαρχων στο Κίεβο (που δεν κρύβουν τα ακροδεξιά και φασιστικά πολιτικά τους πιστεύω). Εντονο ήταν και το αντιρωσικό μένος τους και κατήγγειλαν τον Πούτιν ως… Χίτλερ. Απόλυτοι στις απόψεις τους, με τις οποίες επιβεβαίωσαν ότι η πολύπαθη αυτή χώρα είναι βαθιά διαιρεμένη και πως πολύ δύσκολα θα βγει από την κρίση.

 

Γ.Σμ.

 

………………………………………

 

 

„Ανοιγμα!

 

Η επιλογή του επιχειρηματία της πληροφορικής Θεόδωρου Φέσσα από τους βιομηχάνους για να αντικαταστήσει στο τιμόνι του ΣΕΒ τον απερχόμενο Δημήτρη Δασκαλόπουλο συνέπεσε χρονικά με το άνοιγμα Σαμαρά στους καραμανλικούς. Ο επιχειρηματίας, παρ’ ότι δεν θεωρείται από εκείνους που κυκλοφορούν στην πιάτσα επιδεικνύοντας κομματική ταυτότητα, ήταν γνωστό πως διατηρούσε φιλικούς δεσμούς με τον Κώστα Καραμανλή όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Η συγκυρία τον έφερε να αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΣΕΒ (από τον Μάιο) ταυτόχρονα σχεδόν με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου στα ΕΛ.ΠΕ.

 

Β.Γ.

 

………………………………………..

 

 

„Ιδιωτικοποιήσεις

 

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της κυπριακής Βουλής, η οποία πρέπει να αποφασίσει για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα, υπό την απειλή τής μη εκταμίευσης της τέταρτης δόσης. Μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν στα χέρια ιδιωτών οι ημικρατικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση έκανε δεκτές κάποιες τροποποιήσεις ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΗΚΟ και να δώσει θετική ψήφο. Κατά αναμένεται να ταχθούν και πάλι ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, ενώ τα συνδικάτα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο…

 

Γ.Σμ.

 

…………………………………….

 

 

„Ο Ρόκι στην Ουκρανία

 

Αν δεν ήταν τόσο δραματικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία, θα νόμιζε κανείς ότι τα επικοινωνιακά επιτελεία των φιλοδυτικών Ουκρανών και του Πούτιν γυρίζουν το νέο σίκουελ του «Ρόκι» (τη γνωστή σειρά ταινιών του Χόλιγουντ, με τον δοξασμένο… Σιλβέστερ Σταλόνε). Οι φιλοδυτικοί προώθησαν τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών της πυγμαχίας Βιτάλι Κλιτσκό, ύψους 1,98 μ., ως ηγέτη της εθνικιστικής ουκρανικής Δεξιάς και πρόσφατα ο Πούτιν έστειλε στην Κριμαία τον δικό του θηριώδη παγκόσμιο πρωταθλητή, ύψους 2,14 μ., Νικολάι Βάλουεφ, για να προστατέψει τους εκεί Ρώσους αδελφούς του.

 

Δ.Τ.

 

……………………………………….

 

 

Τον παράσυρε το ρέμα

 

Εκτίθεται για μια ακόμα φορά ο κ. Γ. Πρετεντέρης. Για να δικαιολογήσει την υπερπροβολή του νέου υποψήφιου εθνοσωτήρα Σταύρου Θεοδωράκη από το Mega, επιτίθεται μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» και στον υπογράφοντα που τόλμησε να επισημάνει το γεγονός, με επιχείρημα ότι δεν ήταν 2η αλλά 8η είδηση του δελτίου, αραδιάζει ένα σωρό ύβρεις περί βλαμμένων κ.λπ. Κουτοπονηριές εν αμαρτίαις. Η είδηση ήταν δεύτερη στο διαφημιστικό τρέιλερ και δεύτερη σε έκταση από όσες μεταδόθηκαν. Ο πρώτος που το γνωρίζει είναι ο ίδιος ο υβριστής μας. Αλλά τότε πού οφείλεται ο εκνευρισμός του; Μα στην κατακλείδα του σχολίου, στην οποία αναφερόταν η καθημερινή υπερπροβολή από το δελτίο του Mega της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Αυτό ήταν που δεν άντεξε ο συμπαθής τηλεσχολιαστής.

 

Δ.Ψ.

 

……………………………………….

 

 

„Διαφωνίες

 

Αμείωτη συνεχίζεται η δημοσιοποίηση των απόψεων οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας με το Σχέδιο Β′ του Αλέκου Αλαβάνου. «Η αναγκαιότητα της μετωπικής συμπόρευσης των δυνάμεων της ανατρεπτικής Αριστεράς είναι επιτακτική», αναφέρει το ΝΑΡ που αντιμετωπίζει «θετικά κάθε κίνηση ή δήλωση που προσεγγίζει ουσιαστικά την αναγκαιότητα αυτή». Καλεί όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν δημόσια επί του κειμένου στη μορφή που εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η «Αριστερή Συσπείρωση» επισημαίνει ωστόσο ότι οι διαφορές ανάμεσα στα κείμενα που ψηφίστηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β′ «εμποδίζουν τη δυνατότητα συμπόρευσης σε αυτή τη φάση», ενώ το κείμενο των 20 προσωπικοτήτων που καλούν σε συμπόρευση τροφοδοτεί «τακτικές επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι σύγκλισης ή επίλυσης των υπαρκτών αντιθέσεων».

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

 

„Δώρα

 

Καταβαραθρώθηκε χθες το ρωσικό χρηματιστήριο, ενώ η Bank of America Merrill Lynch υπολογίζει ότι η πιθανή εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία θα στοιχίσει τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πολύ ωραία δώρα για τον Πούτιν, ο οποίος πριν από έναν χρόνο ακριβώς ανέλαβε για τρίτη φορά τα ηνία της χώρας από τη θέση του προέδρου, υποσχόμενος ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των απλών πολιτών…

 

Δ.Κ.

 

……………………………………….

 

 

„Σταρ στη Ρωσία

 

Στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today ο Παναγιώταρος καταδίκασε εκ μέρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής την παράνομη ευρωαμερικανική και, βεβαίως, τη σιωνιστική επέμβαση στην Ουκρανία. Ισχύει επομένως για άλλη μια φορά το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και ο γεωστρατηγικός… ψυχίατρος σηκώνει τα χέρια.

 

Δ.Τ.

 

……………………………………..

 

 

„Δικηγόροι

 

Τελευταία μάχη χθες για την ανάδειξη προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Ευκαιρία να θυμίσουμε ότι οι περισσότεροι πρωθυπουργοί ήταν δικηγόροι. Περισσότερο γνωστοί, ο Ελευθέριος Βενιζέλος (ο Ευάγγελος, αντιπρόεδρος σήμερα, ελπίζει ότι θα γίνει), Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης. Ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 12 Δεκεμβρίου 1990. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διοριστεί αρχικά στο Πρωτοδικείο Σερρών (Φεβρουάριο του 1931) σε ηλικία 24 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα (Νοέμβριο του 1941) έκανε μετεγγραφή στον ΔΣΑ. Παραιτήθηκε σε ηλικία 60 ετών. Πολύ περισσότεροι οι υπουργοί και οι βουλευτές δικηγόροι. Ο νεότερος των παραιτηθέντων ήταν ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, που διετέλεσε δύο φορές υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ν.Γ.

 

………………………………………

 

 

„Νέα παράταξη

 

Τον «οδικό χάρτη» για τη δημιουργία της νέας συνδικαλιστικής παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θα παρουσιάσουν σήμερα συνδικαλιστικά στελέχη στην αίθουσα της ΟΤΟΕ, ενώ η Ιδρυτική Συνδιάσκεψή της θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 και 16 Μαρτίου στο Σινέ Κεραμεικός. Το όνομα της νέας παράταξης θα είναι Μέτωπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση (ΜΕΣΑ) και σε αυτό θα δραστηριοποιούνται εργαζόμενοι του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλες συνδικαλιστικές συλλογικότητες και πρόσωπα.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………

 

 

Η κρίση ως καθεστώς

 

Το κρίσι-μο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί απόψε (18.30) στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) είναι αφιερωμένο στην «κρίση ως καθεστώς». Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Δαλάκογλου (Πανεπιστήμιο Sussex): «Ποια δημοκρατία; ποια κοινωνία;», Meriç Özgünes (εμπειρογνώμονας Ε.Ε.): «H κρίση ως καθεστώς στην Ελλάδα μέσα από την τουρκική εμπειρία», Martin Lafforgue (κοινωνιολόγος και διπλωμάτης): «Οι κρίσεις της Αργεντινής: η θέση τους στον λόγο περί κρίσης στην Ελλάδα», Maya Stoyanova (Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Γίναμε όντως Βουλγαρία;», Χρήστος Ηλιάδης (δρ Πολιτικών Επιστημών): «Η κρίση ως “κατάσταση” και η κατάσταση της Κρίσης». Θα σχολιάσουν οι Σάββας Ρομπόλης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, και Δημήτρης Χριστόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει ο Αλέξης Οικονομίδης, δημοσιογράφος.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top