04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι βασίλισσες και τα τέρατα

Νεαρές καλλονές, φτωχές κοπέλες συχνά παντρεύονται «αρχηγούς» των καρτέλ.
      Pin It

Νεαρές καλλονές, φτωχές κοπέλες συχνά παντρεύονται «αρχηγούς» των καρτέλ

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

vasilisses-kartelΟταν οι Μεξικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στο σπίτι του «Τσάπο» Γκουσμάν, του μεγαλύτερου ναρκέμπορου και πλέον καταζητούμενου εγκληματία στον κόσμο, μαζί του συνέλαβαν και την πανέμορφη 25χρονη σύζυγό του.

 

Η Εμα Κορονέλ Αϊσπούρο είναι μια αδιαμφισβήτητη καλλονή που πήρε με αμφισβητούμενο τρόπο το στέμμα της τοπικής Μις Καφέ το 2007 επικρατώντας τεσσάρων αντιπάλων της. 400 μαυροντυμένοι ένοπλοι και 200 μοτοσικλετιστές ζωσμένοι με αυτόματα κατέφτασαν στον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για να συμμετάσχουν στο πολυτελέστατο πάρτι που οργάνωσε για χάρη της ο «Τσάπο», όπου -προς προειδοποίηση όλων- ανακοίνωσε τον επικείμενο γάμου του μαζί της.

 

Οπως ήταν φυσικό, η Εμα κέρδισε. Εξασφαλίζοντας έναν γάμο με μια Μις τηρούσε μια μακρά παράδοση που θέλει τους «αρχηγούς» των καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού να παντρεύονται νεαρές καλλονές, φτωχές κοπέλες που αποζητούν άνεση και χρήμα στην αγκαλιά διαβόητων εγκληματιών, χωρίς να φαντάζονται πόσο αναλώσιμες είναι.

 

Παραδοσιακά…

 

Η παράδοση ξεκίνησε όταν ο ανιψιός του αρχηγού της Μαφίας στο Σικάγο, Σαμ Τζιανκάμα, παντρεύτηκε τη Μις Σιναλόα 1958, η οποία δύο χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε γιατί δεν ήταν αρεστή στην «οικογένεια».

 

Το 1967 η 18χρονη Μις Σιναλόα παντρεύτηκε τον αρχηγό του ομώνυμου καρτέλ Ερνέστο Καρίγιο Φονσέκα και ύστερα από τέσσερα χρόνια ενός βίαιου γάμου κατάφερε να διαφύγει στην Κολομβία όσο ο σύζυγός της καταδικαζόταν για τη δολοφονία ενός πράκτορα της DEA.

 

Η Μις Σιναλόα 1968 δεν είχε ακόμα παντρευτεί τον φίλο της όταν δολοφονήθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τον στρατό. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκοτώθηκε και η Μις Σιναλόα 2012, ερωμένη ενός από τους πιο διαβόητους πληρωμένους δολοφόνους του καρτέλ. Η Εμα προσωρινά γλίτωσε από αυτή τη μοίρα. Ξεκίνησε όπως όλες: ένα 18χρονο κορίτσι από ένα σκονισμένο χωριό με λίγες δεκάδες σπίτια που «μαγεύτηκε» από τον 54χρονο ζάπλουτο εγκληματία, ο οποίος της εξασφάλισε τον τίτλο της Μις και μια ζωή «ονειρεμένη».

 

Λίγα μόλις χρόνια αργότερα, το 2012, δισεκατομμυριούχος και μέλος πλέον της λίστας των ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes, η Εμα ταξίδεψε στο Λος Αντζελες όπου γέννησε τις δίδυμες κόρες της, Αμερικανίδες υπήκοοι σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησης που δεν αναγράφει όνομα πατρός, αφού οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει για 5 εκατ. δολάρια. Λίγο μετά τη σύλληψή της οι εισαγγελείς έκριναν πως δεν μετείχε σε εγκληματική δραστηριότητα και την άφησαν ελεύθερη να επιστρέψει στα κορίτσια της.

 

Μια βασίλισσα της ομορφιάς αμφίβολης νομιμότητας, που ίσως ποτέ δεν τους αφηγηθεί πως -αντίθετα από ό,τι στα παραμύθια- στη μεξικανική ναρκο-παράδοση οι όμορφες καταλήγουν πάντα με τα τέρατα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το ορατό πρόσωπο της βίας

 

Σύμβολο της μάχης για το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή ζωή

 

Η 36χρονη Ιταλίδα δικηγόρος Λουτσία Ανιμπάλι δεν φανταζόταν ότι η απόφασή της να χωρίσει πέρσι τον συνάδελφό της Λούκα Βαράνι, θα σήμαινε ένα ταξίδι στην κόλαση. Πρώτα ήρθε ο εκφοβισμός, η συνεχής παρενόχληση, οι απειλές. Επειτα διέρρηξε το σπίτι της και προκάλεσε διαρροή αερίου, χωρίς να καταφέρει να τινάξει το σπίτι της στον αέρα. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι δύο μπράβοι που πλήρωσε περίμεναν τη Λουτσία έξω από το σπίτι της και την περιέλουσαν με θειικό οξύ. Το άλλοτε όμορφο πρόσωπό της παραμορφώθηκε φρικτά. Τους τελευταίους δέκα μήνες έχει υποβληθεί σε επτά επεμβάσεις και έχει βιώσει απερίγραπτο πόνο. Αλλά αυτό το άμορφο αλλοιωμένο πρόσωπο που βλέπει κάθε μέρα στον καθρέφτη έγινε φωνή καταγγελίας κατά της αντρικής βίας.

 

Δεν το κρύβει από ντροπή. Αντίθετα, αποφάσισε να το δείχνει γιατί θέλει ο κόσμος να καταλάβει τι πραγματικά εννοούμε όταν μιλάμε για έμφυλη βία. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να τη φωτογραφίσουν στο νοσοκομείο όταν τα χείλη της είχαν διαλυθεί από το οξύ, στη θέση των μάγουλων υπήρχε σάρκα και οστά και τα μάτια της ήταν δύο τρύπες που ατένιζαν το κενό. «Ηθελαν να με καταστρέψουν, αλλά δεν υπολόγισαν τον χαρακτήρα μου. Είμαι τυχερή, είμαι ζωντανή και κάποιες φορές όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη νιώθω όμορφη», λέει η νέα γυναίκα που έγινε σύμβολο της μάχης για το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή ζωή.

 

Η Λουτσία είναι πράγματι τυχερή. Δεν ανήκει σε αυτές τις 128 γυναίκες που πέρσι δολοφονήθηκαν από άντρες που υποτίθεται ότι κάποτε τις αγάπησαν. Ανήκει όμως στον αδιανόητο αριθμό των επτά εκατομμυρίων Ιταλίδων που έχουν γνωρίσει την αντρική βία έστω και μία φορά στη ζωή τους, όπως αποκάλυψε έκθεση της Κόκκινης Γραμμής, μιας τηλεφωνικής υπηρεσίας που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες κλήσεις γυναικών θυμάτων κακοποίησης. «Αυτοί οι αριθμοί είναι μια κραυγή για πάλη», λέει η έκθεση. Και η Λουτσία είναι το πιο ορατό και ρεαλιστικό της πρόσωπο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Η εξέγερση της κιλότας

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος υπαγορεύει στις γυναίκες τι θα φορέσουν. Αλλά σίγουρα είναι μια από τις σπάνιες φορές στη σύγχρονη εποχή που κράτη θεσπίζουν κανόνες για το τι εσώρουχα θα φορούν οι θηλυκοί υπήκοοί τους. Ο λόγος για την απόφαση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν να απαγορεύσουν την παραγωγή, εισαγωγή και αγορά δαντελωτών εσώρουχων εφόσον δεν περιέχουν τουλάχιστον 6% βαμβάκι. Η απαγόρευση ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στις τρεις χώρες φέρνοντας μνήμες παλαιότερων εποχών, όταν τα εσώρουχα διετίθεντο σε περιορισμένα σχέδια και τεράστια σχήματα που απαράλλακτα ωστόσο αγκάλιαζαν…. τον αφαλό. Στο Καζακστάν μάλιστα, 30 γυναίκες συνελήφθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν κραδαίνοντας στα χέρια τους δαντελωτά σλιπάκια και φωνάζοντας οργισμένα «Ελευθερία στις κιλότες».

 

Η απαγόρευση, γράφει ο «Γκάρντιαν», είχε προταθεί το 2010 από την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή που διέπει την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ενωση, μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που προώθησε ο πρόεδρος Πούτιν ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική της Ε.Ε. Κάποιοι γέλασαν θεωρώντας αυτούς τους περιορισμούς χαρακτηριστικούς της εμμονής ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού να επιβάλλει όλο και περισσότερους ελέγχους ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν βασικές επιλογές ενός πολίτη. Αλλά, σύμφωνα με τη Ρωσική Ενωση Υφαντουργικών Επιχειρήσεων, στη χώρα κάθε χρόνο πωλούνται εσώρουχα αξίας 4 δισ. δολαρίων κι αν η απαγόρευση ισχύσει θα αποσυρθεί από τα ράφια περισσότερο από το 80% όσων σήμερα κυκλοφορούν.

 

Το μέτρο προβλέπεται να αρχίσει να ισχύει από τον προσεχή Ιούλιο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των καταναλωτριών και των καταναλωτών, ιδίως μετά τις πρώτες συλλήψεις, πλήθυναν. Ηδη στα κοινωνικά δίκτυα εγκαινιάστηκε μια καμπάνια ανυπακοής με τίτλο «Ο πόλεμος της κιλότας». Ανάμεσα στα άλλα επιστρατεύουν και το χιούμορ αναρτώντας αντικριστά δραματικές εικόνες ενός μέλλοντος που αρνούνται: ηττημένα μικροσκοπικά δαντελωτά σλιπ πλάι σε νικηφόρες άγριες τεράστιες κιλότες.

 

 

 

Scroll to top