04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινοι» κομάντος έγραψαν ιστορία!

Με νεροπίστολα απέναντι σε λέιζερ ο Παναθηναϊκός διέσυρε τον Ολυμπιακό.
      Pin It

Με νεροπίστολα απέναντι σε λέιζερ ο Παναθηναϊκός διέσυρε τον Ολυμπιακό

 

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα περίμεναν στον Παναθηναϊκό τόσο μεγάλο θρίαμβο στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τέτοιο «πράσινο πάρτι», τέτοια έκσταση σε αγώνα πρωταθλήματος μέσα στο Φάληρο είχαν να γευτούν τα εκατομμύρια των φίλων της ομάδας από το 1960! Τότε είχαν διασύρει τους «ερυθρόλευκους» στο «Καραϊσκάκη» με 4-1. Πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν! Μόνο που εκείνη την εποχή το «τριφύλλι» δεν είχε σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, όπως συνέβη στο 3-0 της Κυριακής, ούτε είχε το ίδιο βάρος με φέτος, καθώς είχε κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας…

 

Μην ξεχνάμε πως ο φετινός Παναθηναϊκός είναι ο Παναθηναϊκός των πιτσιρικάδων, ο Παναθηναϊκός του «ΔΝΤ» και των περικοπών, ο ίδιος που δεν κατάφερε να πάρει άδεια για να αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αγκομαχά για να την εξασφαλίσει φέτος.

 

Αυτή η ομάδα, λοιπόν, κατάφερε να διασύρει τον «αιώνιο» αντίπαλό της και τον έκανε να μοιάζει με Καρνάβαλο μέσα στο «Καραϊσκάκη», πέντε μόλις βράδια μετά τη μεγάλη νίκη των «ερυθρόλευκων» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Με τα όπλα που διέθετε, δηλαδή με… νεροπίστολα απέναντι σε… λέιζερ και σε μια έδρα «καμίνι» που διψούσε για… διασυρμό, δίχως την παραμικρή διάθεση προστασίας από τους εμπλεκόμενους, ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι είναι πάντοτε Παναθηναϊκός. Και ουδείς έχει το δικαίωμα να τον υποτιμά, πόσο μάλλον να τον αντιμετωπίζει αλαζονικά-υπεροπτικά. Οσοι αφελείς το αγνοούσαν προφανώς έχουν πλέον καταπιεί τη γλώσσα τους. Διότι το κλίμα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για «διασυρμούς», «τριάρες και τεσσάρες», γύρισε μπούμερανγκ!

 

Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού ήρθε απόλυτα δίκαια και σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε τυχαία. Για την ακρίβεια, είχε ονοματεπώνυμα. Οχι ένα, δύο! Το πρώτο ήταν αναμφίβολα αυτό του προπονητή της ομάδας, Γιάννη Αναστασίου, και το δεύτερο του Σουηδού παιχταρά, Μάρκους Μπεργκ.

 

Ο πρώτος έδεσε κόμπο τον Μίτσελ, προετοίμασε άριστα την ομάδα του πάνω στον αντίπαλο και τη βραχυκύκλωσε λες και έχει φάει το κοουτσάρισμα σε ματς «αιωνίων» με το τσουβάλι. Στο πρώτο εκτός έδρας ντέρμπι της καριέρας του (!) έδωσε ρεσιτάλ και δικαιώθηκε για όλες τις επιλογές του.

 

Κατ’ αρχάς η απόφασή του να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-1-1, με τον Ατζαγκούν πίσω απ’ τον Μπεργκ σε ελεύθερο ρόλο και τους Ζέκα (δεξιά) και Αμπεϊντ (αριστερά) να ντουμπλάρουν με Τριανταφυλλόπουλο και Νάνο τους ακραίους του Ολυμπιακού, αποδείχθηκε ευεργετική. Ο Νιγηριανός έβγαλε τα «συκώτια» με το πρέσινγκ του και ανάγκασε σε λάθη τόσο τους κεντρικούς αμυντικούς των «ερυθρόλευκων» στο κατέβασμα της μπάλας όσο και τον Εντινγκά, δυσκολεύοντάς τον στην πρώτη μπαλιά. Από την άλλη, ο Ζέκα (κυρίως αυτός) με τον Αμπεϊντ έδιναν υποδειγματικά βοήθειες και έβγαιναν στην κόντρα με κάθε ευκαιρία. Ο Νάνο και ο Τριανταφυλλόπουλος, βέβαια, ήταν άριστοι και στις λίγες περιπτώσεις που βρέθηκαν σε καταστάσεις «ένας εναντίον ενός», ενώ ο Λαγός είχε γίνει η «σκιά» του Ντομίνγκες περιορίζοντας το παιχνίδι των γηπεδούχων απ’ τον άξονα.

 

Από πλευράς ανασταλτικής λειτουργίας και διαβάσματος τακτικής του αγώνα, ο Παναθηναϊκός παίρνει άριστα, ενώ όσον αφορά το επιθετικό πλάνο, όλο το βάρος έπεσε στο τρανζίσιον. Και εκεί το «τριφύλλι»… χτύπησε σαν κόμπρα! Χάρη στο πρέσινγκ στα τρία τέταρτα του γηπέδου από τους μέσους του αλλά κυρίως χάρη στην… αυτού μεγαλειότητα: τον Μάρκους Μπεργκ.

 

Ο σούπερ Μπεργκ

 

Ο Μπεργκ πιστοποίησε την Κυριακή την κλάση και την προσωπικότητά του. Λειτούργησε ιδανικά και έβγαλε την τέλεια ασίστ στον Πράνιτς στη φάση του πρώτου καθοριστικού γκολ του Παναθηναϊκού λίγο πριν από την ανάπαυλα των ημιχρόνων.

 

Λίγο αργότερα κατάφερε ένα… διώξιμο του Λαγού να το μετουσιώσει σε γκολ που μόνον από παίκτες υψηλού επιπέδου μπορείς να το δεις. Κυνήγησε την μπάλα, την «τσίμπησε» αριστοτεχνικά με το αριστερό, βάζοντας όπως έπρεπε το σώμα του για να βγάλει εκτός πορείας τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και ολοκλήρωσε με πλασέ για Οσκαρ με το δεξί στη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Ρομπέρτο, δίνοντας κατ’ ουσίαν τη χαριστική βολή και «κλείνοντας το σπίτι» του Ολυμπιακού. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

 

Scroll to top