04/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Νοσηλευτές σε απόγνωση

 

Στον υπουργό Υγείας απευθύνεται εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα:

 

Κύριε Γεωργιάδη, είμαι καθηγήτρια Π.Ε. 14.06 (Νοσηλευτικής ΑΕΙ) σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου 2013 και έχω διδακτορικό, 2 μεταπτυχιακά και 3 πτυχία. Επίσης, έχω βραβευτεί σε διεθνές συνέδριο και έχω πλούσιο ερευνητικό έργο με διεθνή citations. Εχω εργαστεί 12 χρόνια ως νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο, στο ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», και παραιτήθηκα αφού διορίστηκα ως εκπαιδευτικός Π.Ε.-14.06 στο υπουργείο Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασκώντας το εκπαιδευτικό έργο είχα παράλληλα συνεχή επαφή με τον ασθενή είτε για την εκπαίδευση των μαθητών είτε κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Στη διάθεσή σας και το CV μου όποτε μου ζητηθεί.

 

Αν και είμαι από τους προσοντούχους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα, δυστυχώς κινδυνεύω να απολυθώ… διότι έχω διοριστεί με επετηρίδα, το μόνο και αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στη δημόσια εκπαίδευση όταν τότε δεν υπήρχε το ΑΣΕΠ.

 

Κύριε Γεωργιάδη, ανακοινώσατε τελευταία 200 θέσεις νοσηλευτών στο υπουργείο σας για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα. Ομως οι 200 θέσεις μάθαμε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν θέσεις βοηθών νοσηλευτών, δηλαδή Δ.Ε. κατηγορίας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όταν όλοι οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ;

 

Και ποια θέση θα καταλάβουν οι Τ.Ε. ή οι Π.Ε. νοσηλευτές, αυτή του βοηθού νοσηλευτή; Αυτό δεν σημαίνει αντιποίηση επαγγέλματος; Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 §2 Α του Νόμου 1579/1985, καθιερώθηκε ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των:

 

α) Τμημάτων Νοσηλευτικής TΕΙ

 

β) Νοσηλευτικών Τμημάτων AΕΙ.

 

Κύριε Γεωργιάδη, έχουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί νοσηλευτές άδεια άσκησης επαγγέλματος νοσηλευτή, είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ, ανάλογη του πτυχίου μας, την οποία και πήραμε από τις εκάστοτε νομαρχίες -αν και κάποιοι (;) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα 2/3 των εκπαιδευτικών νοσηλευτών δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σας ενημερώνω ότι και οι απόφοιτοι-πτυχιούχοι από τα ΕΠΑ.Λ. βοηθοί νοσηλευτών (ειδικότητες που κατήργησε ο κ. Αρβανιτόπουλος) βγάζουν άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλαδή θα μας δώσει το υπουργείο Υγείας τις θέσεις των βοηθών νοσηλευτών για να έχουμε μετά πειθαρχικές κυρώσεις στην άσκηση του επαγγέλματος; Ή μήπως θα πρέπει εμείς οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να βγάλουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή και με ποιο πτυχίο, αυτό του ΤΕΙ ή του ΑΕΙ; Και οι εκπαιδευτικοί μαίες ποιες θέσεις θα καταλάβουν; Αυτές των βοηθών νοσηλευτών ενώ έχουν άλλα επαγγελματικά δικαιώματα;

 

Κύριε Γεωργιάδη, γνωρίζουμε και από τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία ότι έχετε συνέπεια στον λόγο σας και γνώση της νομοθεσίας, όπως και ότι αναγνωρίζετε τις προσπάθειες των ανθρώπων που επιδιώκουν να γίνουν καλύτεροι και αποδοτικότεροι στη δουλειά τους τόσο με μεταπτυχιακές σπουδές όσο και με συνεχή εκπαίδευση, άλλωστε και ο ίδιος ο νομοθέτης προβλέπει ότι η υπηρεσιακή εκπαίδευση είναι δικαίωμα του υπαλλήλου και συστήνει τη μετεκπαίδευση με σκοπό την απόκτηση από τον υπάλληλο των ειδικών γνώσεων απαραίτητων για την άσκηση των καθηκόντων του.

 

Κύριε Γεωργιάδη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβάλλει σε εσάς την ευθύνη για τη διόρθωση αυτού του τραγικού και ανορθόδοξου λάθους… Πείτε μου, θα αποκαταστήσετε την αλήθεια, τη νομιμότητα και αξιοκρατία;

 

Κύριε Γεωργιάδη, ακόμη και αν έχω qualifications για ακαδημαϊκή καριέρα κινδυνεύω να απολυθώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Και γιατί; Διότι μπήκα στη δημόσια εκπαίδευση με την επετηρίδα… και διότι οι θέσεις που εσείς πρόθυμα δώσατε για το υπουργείο σας αφορούν τους βοηθούς νοσηλευτών… δηλαδή τους μαθητές μας.

 

Δηλαδή δεν μπορώ να εργαστώ ούτε και ως νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο σύμφωνα με τα παραπάνω, παρ’ όλο που έχω προσφέρει πολλά χρόνια στον χώρο της υγείας σώζοντας πολλές ζωές ασθενών. Η απόλυση θα είναι η τιμωρία μου;

 

Παρακαλώ, απαντήστε μου. Θα σας ήμουν ευγνώμων.

 

 

Δρ Φωτεινή Ι. Δ. Βουζάβαλη

 

…………………………………………………….

 

Αίτημα φυλακισμένου

 

Διά της επιστολής μου αυτής θέλω να καταγγείλω τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές Νταχάου της Ελλάδας και οι υπεύθυνοι του υπουργείου της αδικίας και η κυβέρνηση δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να αλλάξει αυτή η πολιτική εις βάρος των κρατουμένων. Εχουν προφυλακίσει τον αδελφό μου Θεόδωρο Τσουβαλάκη, παραπληγικό, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άπορο, άνεργο, επειδή αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο από τα «Πλαίσιο». Ο αδελφός μου έχει αρχίσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες που επικρατούν στα Νταχάου φυλακές και για την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση της Δικαιοσύνης να τον προφυλακίσουν, έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης μέχρι να γίνει η δίκη του, γιατί κινδυνεύει η ζωή του, όπως βεβαιώνουν οι γιατροί της φυλακής. Εύχομαι και πιστεύω να δουν το αίτημά του οι δικαστές με επιείκεια, όπως κάνουν και για τους επώνυμους και μεγαλόσχημους.

 

Νίκος Τσουβαλάκης

Δραπετσώνα

 

………………………………………..

 

8 Μαρτίου 1908

 

Ημέρα μνήμης, ιερή, ημέρα σεβασμού, περισυλλογής για σας, εκατόν είκοσι εργάτριες, αγωνίστριες της ζωής, μητέρες, μετανάστριες, που γίνατε ολοκαύτωμα μέσα στο σφραγισμένο κτίριο του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης από τον ιδιοκτήτη του Τζόνσον, ως αντίποινα για την επ’ αόριστον απεργία των υπαλλήλων του, με την οποία στόχευαν απλώς στην επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και πάνω απ’ όλα στον σεβασμό στο αποκαλούμενο «ασθενές φύλο». Ημέρα πένθους και αφετηρίας για ένα καλύτερο αύριο, προσφέροντας στην ξεχασμένη γυναίκα μια ξεχωριστή θέση στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική δομή της καθημερινότητάς μας.

 

Ιωάννα Λαζάρου

Ανω Γλυφάδα, Αθήνα

 

 

 

Scroll to top