Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Κόμμα μιας (μνημονιακής) χρήσης αποδείχτηκε ο ΛΑΟΣ, το φάντασμα του οποίου πλανάται πάνω από τη ΔΗΜΑΡ, με τον Φώτη Κουβέλη να απειλείται να έχει την τύχη του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος είδε το κόμμα του μέσα σε λίγους μήνες να φυλλορροεί και να αποσυντίθεται εις τα εξ ων συνετέθη, κυρίως λόγω της προσχώρησής του στο μνημονιακό μπλοκ και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ – ΛΑΟΣ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο (11/11/11 – 16/5/12).

 

 

Ο Γ. Καρατζαφέρης, στο όνομα της «σωτηρίας της πατρίδας», και αφού προηγουμένως είχε λειτουργήσει σαν λαγός για την επιβολή του πρώην τραπεζίτη στη θέση του πρωθυπουργού, στήριξε την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία έφερε και ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο.

 

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, και διαβλέποντας τη συντριβή του κόμματός του από την πιθανή ψήφιση, αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να τον ακολουθήσουν, όμως, τα δύο πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη του, με θέσεις υπουργών: Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης.

 

Παρ' όλα αυτά οι διαδικασίες τιμωρίας του από τους ψηφοφόρους τού κόμματός του είχαν ήδη τεθεί σε κίνηση και το αποτέλεσμα είναι γνωστό: ο ΛΑΟΣ στις εκλογές του Ιουνίου καταβαραθρώθηκε, πέφτοντας στο 1,58%, από το 5,63% του 2009, και έμεινε έξω από τη Βουλή.

 

Με κατεύθυνση τον ακροδεξιό και εθνικιστικό χώρο

 

Της εκλογικής πανωλεθρίας προηγήθηκε μαζική μετακίνηση στελεχών και μελών κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ένα πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι προσέγγισε τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και άλλα εθνικιστικά και ακροδεξιά μορφώματα.

 

Λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου αποχωρούν από τον ΛΑΟΣ για τη Χρυσή Αυγή, με την οποία κατέβηκαν υποψήφιοι, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Κουμέλης (πρώην «σύντροφος» του Κώστα Πλεύρη) και ο οικονομολόγος Δημοσθένης Πατριαρχέας.

 

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας, Κώστας Προδρόμου, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ιων Δραγούμης» και περιφερειακό σύμβουλο του ΛΑΟΣ, καθηγητή Χρήστο Γούδη, να βρίσκεται στις παρυφές της οργάνωσης του Ν. Μιχαλολιάκου.

 

Αρκετά άλλα στελέχη φλερτάρουν ή συμμετέχουν στην ανασύσταση του Εθνικού Μετώπου υπό τον Μ. Κώνστα, ενός σκληροπυρηνικού ακροδεξιού κόμματος με ακραίες εθνικιστικές θέσεις. Μεταξύ τους, ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, πρόεδρος της Νεολαίας ΛΑΟΣ μέχρι τον Ιούλιο, και ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου», πρώην υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ και παλαιό μέλος της Χρυσής Αυγής.

 

Την ένταξή τους ανακοίνωσαν προ ημερών η υποψήφια του ΛΑΟΣ στη Β' Αθηνών Μαίρη Λαγανά, ο υπεύθυνος οργανωτικού στην Κοζάνη Γιώργος Κοκόγιας, καθώς και ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Φθιώτιδας, Θωμάς Τουσιάδης και Νίκος Τζιόπας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα οι επιστολές παραίτησης από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη είναι δεκάδες και έχουν σχέση με τις διεργασίες για την ανασύνταξη του εθνικιστικού χώρου, με ορόσημο τη συγκέντρωση πενήντα και πλέον στελεχών στις 15 Οκτωβρίου στη Λαμία, προερχόμενων από το ΕΝΕΚ, το Ελληνικό Μέτωπο, την Πρώτη Γραμμή του Κ. Πλεύρη, αλλά και το επανασυσταθέν Εθνικό Μέτωπο.

 

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

 

Η διαδικασία αυτή αποψίλωσης του ΛΑΟΣ είναι πλέον ορατή: τα γραφεία του κόμματος έχουν αδειάσει, οι κομματικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα κλείνουν (ελλείψει και ρευστού), ενώ και τα τελευταία στελέχη αποστρατεύονται, ρίχνοντας το ανάθεμα στον πρόεδρο.

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου έφτανε στα χέρια του Γ. Καρατζαφέρη η επιστολή παραίτησης του Χρ. Χαρίτου, αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόκειται για τον «υπαρχηγό» τού Μ. Βορίδη στο Ελληνικό Μέτωπο, ο οποίος τον ακολούθησε στον ΛΑΟΣ, έγινε σύμβουλός του στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά τελικά κατήγγειλε την προσχώρησή του στη Ν.Δ. «Θα τον συνοδεύει πάντα η περιφρόνηση των εθνικιστών», έγραψε χαρακτηριστικά για τον Μάκη Βορίδη.

 

Με τις εξελίξεις αυτές ακούγονται ειρωνικά τα λόγια του Γ. Καρατζαφέρη όταν, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, δήλωνε: «Μου λένε: κωλοτούμπες και πιρουέτες! Οταν σε κυνηγάνε θηρία και μεγάλα ψάρια στη θάλασσα, αν μείνεις στη σταθερή πορεία θα σε φάνε! Πρέπει να κάνεις κινήσεις. Και με τις κινήσεις ο ΛΑΟΣ πέτυχε τους στόχους του, να διώξει τα τζάκια και να είναι τώρα παρών».

 

Για όσους σήμερα αναγορεύουν τη «σωτηρία της πατρίδας» σε ύψιστη αρχή της πολιτικής τους α λα Καρατζαφέρης, ισχύει το λατινικό ρητό «mutato nomime de te fabula narratur», δηλαδή: «αλληγορικά, ο μύθος μιλά για σένα»!

 

Scroll to top