ΒΡΕΤΑΝΙΑ Το μπαλάκι στον λαό το 2017 πέταξε ο Κάμερον σε ό,τι αφορά τη σχέση της χώρας του με την Ευρώπη εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που μιλά για μικροπολιτική προσπάθεια ανάταξης των κακών ποσοστών των Συντηρητικών
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Πρώτα θα διαπραγματευτούμε τη σχέση μας με την Ε.Ε., θα ζητήσουμε ριζικές αλλαγές, μια νέα συνθήκη και μετά θα πάμε σε δημοψήφισμα με το ερώτημα μέσα ή έξω από την Ενωση. Αυτή είναι η ουσία της βαρυσήμαντης και πολυαναμενόμενης ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με θέμα το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε τελικά χθες, εδώ στο Λονδίνο.
Οι λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, θα συμπεριληφθούν στο μανιφέστο των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015.
Yπερ της παραμονής
Ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε., λέγοντας μάλιστα πως θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του για να υποστηρίξει αυτή του την επιλογή. «Δεν θέλω τη Βρετανία απομονωμένη, αλλά επιθυμώ μια καλύτερη συμφωνία με την Ε.Ε.» επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην τελική τους απόφαση καθώς, όπως είπε, «αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρόκειται για επιλογή χωρίς επιστροφή». Οι συνέπειες, δε, θα είναι σοβαρές τόσο για τη Βρετανία και την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά την ομιλία του υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την Ευρώπη και τη βρετανική αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νιγκ Κλεγκ, σε συνέντευξή του στο BBC δεν δίστασε να επικρίνει τον Κάμερον λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια της αβεβαιότητας, της ασαφούς επαναδιαπραγμάτευσης για τη θέση μας στην Ευρώπη έχουν βλάψει το εθνικό μας συμφέρον καθώς πλήττουν την ανάπτυξη και την απασχόληση». Τόνισε ακόμη ότι προτεραιότητες για τη Βρετανία αποτελούν οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη και η ισχυρή οικονομία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ σχολιάζοντας την ομιλία τού Κάμερον έκανε λόγο για έναν «αδύναμο» ηγέτη που βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
Η αλήθεια είναι πως ο Κάμερον, όπως λένε πολλοί αναλυτές εδώ στη Βρετανία, με την κίνηση αυτή δεν παράγει ουσιαστική πολιτική αλλά κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του και το ποσοστό του κόμματός του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε.
Υπέρ, λένε τώρα οι Βρετανοί
Παρ' όλα αυτά αίσθηση έχει προκαλέσει χθεσινή δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky, η οποία δείχνει ότι το 40% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., το 34 λέει «ναι» στην έξοδο, το 20% δηλώνει αναποφάσιστο και το 5% λέει πως δεν θέλει να ψηφίσει.
Το δημοψήφισμα θα γίνει μέσα στο 2017, αν φυσικά το Συντηρητικό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, πράγμα που με τα σημερινά δημοσκοπικά αποτελέσματα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Παρ' όλα αυτά «στα 2,5 χρόνια που έχει μπροστά του ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το κόμμα του, καθώς, όπως είπε και ο Ουίνστον Τσόρτιλ, «μία ημέρα είναι πολύς χρόνος για την πολιτική»», λένε οι αισιόδοξοι οπαδοί των Συντηρητικών.