Pin It

Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις Κατοχής 1.850 Γιαννιωτοεβραίοι και οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς, από όπου επέστρεψαν μόνο 163

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Η επίσκεψη του πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ σήμερα στα Γιάννενα περιλαμβάνει δύο συμβολικές αναφορές. Η πρώτη είναι η καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες από τον γερμανικό στρατό τον Οκτώβριο του 1943 και η εξόντωση 82 κατοίκων του.

 

Ο πρόεδρος της Γερμανίας συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφτεί το χωριό στις 2 το μεσημέρι σε μια κίνηση που θεωρείται μια έμπρακτη «συγγνώμη» για τις ναζιστικές θηριωδίες.

 

Το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων δεν είναι τόσο γνωστό, όπως της Μουσιωτίτσας στον νομό Ιωαννίνων ή αυτού στο Κομμένο της Αρτας. Αποτελεί όμως ένα από τα δραματικότερα γεγονότα σε αυτή τη μακρά σειρά καταστροφών και μαζικών δολοφονιών που εξαπέλυσαν οι ναζί για να ελέγξουν τον ζωτικό χώρο της Ηπείρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 1943 και το 1944.

 

Οσα χωριά των Ιωαννίνων γειτνίαζαν με τους βασικούς οδικούς άξονες ή θεωρούνταν ότι μπορεί να υποστηρίζουν την Αντίσταση χτυπήθηκαν με πολύ μεγάλη βαρβαρότητα. Τη μνήμη όσων χάθηκαν την κράτησαν ζωντανή όσοι έμειναν πίσω και σιγά σιγά, μετά το ’80 κυρίως, άρχισαν να διοργανώνονται και επίσημες εκδηλώσεις από θεσμικούς φορείς.

 

Στους Λιγκιάδες δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια που να μη θρηνεί την απώλεια κάποιου συγγενή της το 1943. Σήμερα, είναι ένα μικρό χωριό, με λιγοστούς κατοίκους, αποτελώντας κι έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό με σύγχρονες υποδομές. Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, όμως, που γίνεται το επίσημο μνημόσυνο στη μικρή πλατεία, τα δάκρυα στα μάτια των κατοίκων δείχνουν ότι κανείς δεν έχει ξεχάσει.

 

Στις 5 το απόγευμα ο πρόεδρος της Γερμανίας θα επισκεφθεί τη Συναγωγή στο Κάστρο των Ιωαννίνων και θα γίνει δεκτός από την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων. Τα Γιάννενα έχασαν το μεγαλύτερο τμήμα των Γιαννιωτοεβραίων κατοίκων τους, όταν στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις Κατοχής 1.850 άτομα και οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς, από όπου επέστρεψαν μόνο 163. Η απώλεια τόσων ζωών σηματοδότησε και την απώλεια μιας μεγάλης πολιτισμικής παράδοσης που είχε πίσω της για αιώνες η ρωμανιώτικη κοινότητα των Ιωαννίνων.

 

Από τις 24 Μαρτίου ώς τις 13 Απριλίου θα τιμηθεί η επέτειος των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων, με πλήθος εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα και των πρεσβειών 22 χωρών μελών της International Holocaust Alliance.

 

Η επίσκεψη του Γιοακίμ Γκάουγκ στα Γιάννενα θα γίνει υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ ήδη καταγράφονται αντιδράσεις με ανακοινώσεις κομμάτων και οργανώσεων, κυρίως για το θέμα των αποζημιώσεων. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Ολγα Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της τονίζει κυρίως την ερώτηση που είχαν κάνει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, «που εκτιμώνται χωρίς τους τόκους σε 162,43 δισ. ευρώ» και τις πρωτοβουλίες που πήρε τις τελευταίες μέρες ο Μανώλης Γλέζος.

 

Scroll to top