malaysia

09/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Άφαντο το αεροπλάνο της Malaysia Airlines

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του αεροσκάφους και οι μαλαισιανές αρχές εξετάζουν όλες τις πιθανότητες, ακόμη και αυτή της τρομοκρατικής επίθεσης, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Εντείνονται οι ανησυχίες ότι συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
      Pin It

«Υπάρχουν φόβοι για το χειρότερο σενάριο» σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, που χάθηκε χθες Σάββατο από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος καθώς και τα 12 μέλη του πληρώματος, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή η αεροπορική εταιρεία.  Με την πάροδο των ωρών εντείνονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα το αεροσκάφος να συνετρίβη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφότου έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενώ βρισκόταν στις ανατολικές ακτές της Μαλαισίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με μία αμερικανική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση καταστροφών.

«Οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βιετνάμ Παν Κου Τιου, που είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης. Ο βιετναμέζος ναύαρχος Νγκο Βαν Πατ σημείωσε μιλώντας στο Reuters: «Δύο από τα πλοία μας διάσωσης έχουν πλησιάσει τις πετρελαιοκηλίδες από τις 03:00 το πρωί, όμως δεν έχουν εντοπίσει ακόμη κανένα σημάδι του μαλαισιανού αεροπλάνου».

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει αναπτύξει 15 αεροπλάνα, έξι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τρία σκάφη του λιμενικού. Εκτός από τα βιετναμέζικα πλοία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν στείλει επίσης πλοία στην περιοχή για να βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Κίνα έχει επίσης θέσει σε κατάσταση ετοιμότητα άλλα πλοία και αεροσκάφη.

Η οικογένεια ενός Κινέζου επιβάτη κατάφερε να συνδεθεί με το κινητό του τηλέφωνο, έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, μετέδωσε σήμερα ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας.

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

Ένα φτερό του αεροσκάφους είχε υποστεί ζημιές σε προηγούμενο ατύχημα το 2012, όμως είχε επισκευαστεί και ήταν κατάλληλο για πτήση είχε λάβει την πιστοποίηση της Boeing και πολλών αρχών της πολιτικής αεροπορίας, διαβεβαίωσε σήμερα η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μεταφέρει από αύριο Δευτέρα πέντε συγγενείς από κάθε επιβάτη της πτήσης MH370 από το Πεκίνο στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών αλλά δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Χισαμουντίν Χουσέιν.

«Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», σημείωσε ο Μαλαισιανός υπουργός.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων, του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

«Έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από την τελευταία φορά που είχαμε επικοινωνία με την πτήση MH370», αναφέρει η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Η αναζήτηση και οι ομάδες διάσωσης απομένει να καθορίσουν την τοποθεσία που πιθανόν βρίσκεται το αεροσκάφος Boeing 777-200».

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, ενδέχεται να πρόκειται για το πιο αιματηρό αεροπορικό δυστύχημα από το 2001, οπότε 265 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις ΗΠΑ από τη συντριβή ενός Airbus A-300 της εταιρείας American Airlines.

Το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει μια ομάδα ειδικών στην Ασία προκειμένου να ερευνήσουν την πιθανή συντριβή . Στην ομάδα του NTSB μετέχουν τεχνικοί σύμβουλοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας, η ρυθμιστική αρχή της αμερικανικής αεροπορικής ασφάλειας καθώς και υπάλληλοι της Boeing, κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top