Yatsenyuk-Arseniy

09/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Θα έχει συναντήσεις «σε ανώτατο επίπεδο». Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό από τη χώρα του. Υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, μια βάση συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία .
      Pin It

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά με την κρίση με τη Ρωσία στην Κριμαία. Δεν έδωσε πάντως στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες της επίσκεψής του ούτε άλλες πληροφορίες σχετικές με αυτήν.

«Μεταβαίνω στις ΗΠΑ όπου θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη κυβερνητικής συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κιέβο.

«Δεν παραχωρούμε ούτε εκατοστό» 

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο Κίεβο προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο, ο Γιατσενιούκ είπε ότι η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει ούτε τετραγωνικό εκατοστό από το έδαφός της στη Ρωσία.

«Αυτή η γη είναι δική μας. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό της. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο ίδιος.

Κατάληψη βάσης στην Κριμαία 

Ρωσικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα (Κυριακή) υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία, παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των συνοριοφρουρών.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η βάση Τσερνομορσκόγε στη δυτική άκρη της Κριμαίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να σημειωθεί αιματοχυσία. Ο Όλεγκ Σλομπόντιαν πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 βάσεις της συνοριοφρουράς στην Κριμαία.

Η κατάληψη της χερσονήσου της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησε πριν 11 ημέρες και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αιματοχυσία. Ουκρανικά στρατεύματα παραμένουν εγκλωβισμένα σε αρκετές βάσεις, όμως δεν έχουν προβάλει αντίσταση. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββάτο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι εάν η Ρωσία προσαρτήσει την Κριμαία θα «κλείσει την πόρτα στη διπλωματία».

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top