Malaysia-Airlines-aeroplano-Boeing

10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θρίλερ με το χαμένο αεροπλάνο

ΜΑΛΑΙΣΙΑ - Ενώ έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την εξαφάνιση από τα ραντάρ της πτήσης MH370, κανένα ίχνος του Μπόινγκ δεν έχει εντοπιστεί και πλέον οι Αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.
      Pin It

ΜΑΛΑΙΣΙΑ – Ενώ έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την εξαφάνιση από τα ραντάρ της πτήσης MH370, κανένα ίχνος του Μπόινγκ δεν έχει εντοπιστεί και πλέον οι Αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Πυκνώνει το πέπλο μυστηρίου γύρω από την εξαφάνιση του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που αγνοείται μαζί με τους 227 επιβάτες και το 12μελές του πλήρωμα από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Περισσότερες από 48 ώρες μετά που χάθηκαν τα ίχνη του, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να το εντοπίσουν -παρά τη συνδρομή ενός διεθνούς στόλου 40 πλοίων και 34 αεροσκαφών- και πλέον δεν αποκλείουν και την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

 

Η πτήση MH370 απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 00.41 του Σαββάτου με προορισμό το Πεκίνο, αλλά έχασε επαφή με τον πύργο ελέγχου στη 01.30 ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, νότια της χερσονήσου Κα Μάου του Βιετνάμ, ενώ ο καιρός ήταν αίθριος και χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

 

Αργά χθες το βράδυ οι βιετναμικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των ακτών του Βιετνάμ -και κοντά σε σημείο όπου είχαν επίσης βρεθεί πετρελαιοκηλίδες- «αντικείμενα» που θυμίζουν τμήμα της ουράς και μια εσωτερική πόρτα που ίσως να ανήκουν στο αγνοούμενο σκάφος. Καθώς ο εντοπισμός έγινε αργά το βράδυ, η διακρίβωση των ευρημάτων θα γίνει τα ξημερώματα όταν θα επιστρέψουν τα σωστικά σκάφη.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες που τώρα έχουν επικεντρωθεί στα σήματα των ραντάρ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το αεροσκάφος πιθανόν να άλλαξε πορεία και για άγνωστο λόγο να επιχείρησε να επιστρέψει στην Κουάλα Λουμπούρ, γεγονός που έχει οδηγήσει στην επέκταση της ζώνης ερευνών και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τις δυτικές ακτές της Μαλαισίας. Οι αρχές θεωρούν πλέον πιθανόν το αεροσκάφος να ανατινάχθηκε στον αέρα. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε μπορέσει έως στιγμής να βρούμε συντρίμμια ίσως υποδεικνύει ότι το σκάφος πιθανόν έγινε κομμάτια πετώντας σε ύψος 35.000 ποδιών», φέρεται να δήλωσε στο Ρόιτερς ανώνυμος αξιωματούχος που μετέχει στις έρευνες. «Αν είχε πέσει ακέραιο στη θάλασσα, από την πρόσκρουση θα υπήρχαν σημαντικοί όγκοι συντριμμιών που θα είχαν εντοπιστεί από τα σωστικά συνεργεία».

 

Οσο για την πιθανότητα να έχει ανατιναχθεί από έκρηξη βόμβας, η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις δολιοφθοράς και θα μπορούσε να οφείλεται σε μηχανικά αίτια. Ενώ ωστόσο αποφεύγεται η αναφορά σε τρομοκρατική ενέργεια, χθες ο υπουργός Μεταφορών Χισαμουντίν Χουσεΐν, ερωτώμενος για την πιθανότητα αεροπειρατείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν αποκλείουμε καμιά πιθανότητα. Ας μην προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Τώρα επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους».

 

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς επιβεβαιώθηκε ότι στην πτήση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια. Μέχρι στιγμής δύο ερευνώνται ακόμη και άλλα δύο έχουν ταυτοποιηθεί και ανήκουν στον Αυστριακό Κρίστιαν Κότσελ και τον Ιταλό Λουίτζι Μαράνλτι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους, δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στο μοιραίο αεροπλάνο. Και των δύο τα διαβατήρια είχαν κλαπεί στην Ταϊλάνδη την τελευταία διετία.

 

Οι άντρες που χρησιμοποίησαν τα πλαστά έγγραφα, σύμφωνα με το BBC, αγόρασαν μαζί τα εισιτήριά τους από ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης και θα συνέχιζαν την πτήση από το Πεκίνο στην Ευρώπη.

 

Πλαστά διαβατήρια

 

Τα διαβατήρια περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, την οποία οι αρχές θα όφειλαν να είχαν συμβουλευτεί κατά τον έλεγχο, όπως άφησε αιχμές ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας Ρόναλντ Νομπλ: «Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα κλεμμένα διαβατήρια και το αγνοούμενο αεροσκάφος, προκαλεί ωστόσο μεγάλη ανησυχία ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας κλεμμένο διαβατήριο που περιλαμβάνεται στις λίστες της Ιντερπόλ». Προκαλώντας έτσι την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ που δήλωσε ότι «οι διαδικασίες ασφαλείας θα επανεξεταστούν».

 

Παρότι κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η χρήση κλεμμένων διαβατηρίων δεν αφήνει κατ' ανάγκη υπαινιγμούς για τρομοκρατική ενέργεια, καθώς αποτελούν σύνηθες μέσο στο οποίο καταφεύγουν επίδοξοι παράνομοι μετανάστες, οι ανησυχίες φουντώνουν και οι αρχές, που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ολόκληρη τη λίστα των επιβατών, έσπευσαν να ενημερώσουν τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, ενώ κλιμάκιο του FBI στάλθηκε στη Μαλαισία για να μετάσχει στις έρευνες.

 

Ενώ αναλύονται οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, κάποιοι έστρεψαν το δάχτυλο προς τους εξτρεμιστές Ουιγούρους, τη μουσουλμανική μειονότητα της Ξινγιάνγκ, πολλά μέλη της οποίας το 2011-12 απελάθηκαν από τη Μαλαισία στην Κίνα επειδή μετείχαν σε δίκτυο εμπορίας ανθρώπων, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια.

 

Scroll to top