Η Monde αποκάλυψε την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του τέως προέδρου, στο πλαίσιο έρευνας για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι
→Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται μπλεγμένος σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις, για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας από τον Καντάφι, για ευνοϊκή διαιτησία υπέρ του Ταπί, για την υπόθεση Καράτσι, για αποκλειστική ανάθεση δημοσκοπήσεων και για «καταχρηστική επιρροή στη Δικαιοσύνη»
ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή
Σάλο έχουν προκαλέσει στη Γαλλία αποκαλύψεις για χιονοστιβάδα σκανδάλων που πλήττουν τη Δεξιά, δύο εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευση στοιχείων για «διαπλοκή συμφερόντων» και οικονομικές παραβάσεις στο δεξιό κόμμα UMP, ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμπλέκεται τώρα σε ένα πολιτικό θρίλερ με δικαστικές υποθέσεις, που τορπιλίζουν τις προεδρικές φιλοδοξίες του.
Η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε την πρωτοφανή στη Γαλλία παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του τέως προέδρου, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Η είδηση για τους «κοριούς» στο τηλέφωνο του Νικολά Σαρκοζί έπεσε σαν βόμβα την Παρασκευή, ενώ το κύρος του είχε πληγεί από δημοσίευση ηχογραφήσεων συνομιλιών του στα Ηλύσια, που έγιναν εν αγνοία του από τον πρώην σύμβουλό του Πατρίκ Μπoυισόν.
Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τις αρχές του 2013 η Δικαιοσύνη έθεσε υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του τέως προέδρου και δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών, του Κλοντ Γκεάν και του Μπρις Ορτεφέ. Οι δικαστές θεώρησαν κατ’ αρχάς παράξενο ότι ο Σαρκοζί δεν αποκάλυπτε τίποτε σε συνομιλίες στο κινητό του. Εψαξαν και βρήκαν ότι ο ίδιος και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ χρησιμοποιούσαν δεύτερα κινητά που είχαν καταγραφεί με πλαστά ονόματα. Οι συνομιλίες τους αποκάλυψαν ότι λάμβαναν από δικαστή απόρρητες πληροφορίες για μυστικά των ερευνών του Εφετείου, σχετικά με την «υπόθεση Μπετανκούρ» (η οποία αφορούσε καταγγελίες ότι ο τέως πρόεδρος είχε επωφεληθεί από την αδυναμία της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’Oreal προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία). Η υπόθεση αυτή έχει μπει στο αρχείο.
Σύμφωνα με τη Le Monde, υπάρχουν υποψίες ότι ο Νικολά Σαρκοζί επεδίωκε να ικανοποιήσει την επιθυμία του πληροφοριοδότη του, ανώτατου δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, για προώθηση διορισμού του στο Μονακό, με αντάλλαγμα τακτική ενημέρωσή του για την υπόθεση Μπετανκούρ. Δικαστική διαδικασία ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου για «απόπειρα επιρροής της Δικαιοσύνης και παραβίαση του απορρήτου της δικαστικής έρευνας». Εγιναν ήδη έρευνες στα γραφεία και στα σπίτια του Ερζόγκ και του Αζιμπέρ.
Ο Σαρκοζί βρίσκεται μπλεγμένος σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις:
- Ενδεχόμενη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του 2007 από τον Καντάφι.
- Ευνοϊκή διαιτησία μέσω της πρώην υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, υπέρ του Ταπί, σε οικονομικό διακανονισμό με την τράπεζα Credit Lyonnais.
- Υπόθεση Καράτσι, τρομοκρατική επίθεση ύστερα από διακοπή προμηθειών σε μεσάζοντες.
- Ανάθεση δημοσκοπήσεων από τα Ηλύσια αποκλειστικά στην εταιρεία του προεδρικού συμβούλου Μπoυισόν.
- Στη λίστα αυτή προστίθεται και η νέα υπόθεση, «καταχρηστικής επιρροής στη Δικαιοσύνη και παραβίασης του δικαστικού απορρήτου».
Ο δικηγόρος του Σαρκοζί δήλωσε ότι πρόκειται για «τερατώδη παραβίαση των δικαιωμάτων της υπεράσπισης» και προσδιόρισε ότι «εν καιρώ θα αποδείξω πως πρόκειται για πολιτική υπόθεση». Οι οπαδοί της Δεξιάς παρακολουθούν κατάπληκτοι τις εξελίξεις και θεωρούν ότι η σκανδαλολογία έχει φόντο τις δημοτικές εκλογές. Οι ηγέτες της διχασμένης Δεξιάς ζητούν «επιφύλαξη, εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις καταγγελίες». Ο σοσιαλιστής ηγέτης Χαρλέμ Ντεζίρ δήλωσε ότι «αν αποδειχτούν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Le Monde, αυτό θα συνιστούσε κρατικό σκάνδαλο, μια υπόθεση εξαιρετικής σοβαρότητας η οποία θα αποκάλυπτε τη συμπεριφορά μιας κλίκας του Σαρκοζί».
Τα ΜΜΕ θέτουν το ερώτημα αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τον τέως πρόεδρο και για έναν δικηγόρο είναι νομότυπες. Ο Κριστόφ Ρενιάρ, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών, δήλωσε ότι σύμφωνα με τον δικαστικό κώδικα «οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι κοινότοπη διαδικασία για υποθέσεις που αφορούν παραπτώματα και ισχύουν για όλους τους πολίτες. Ισχύουν επίσης και για έναν δικηγόρο, αν υπάρχουν υποψίες ότι συμμετέχει στο παράπτωμα». Επισήμανε ότι δεύτερα κινητά με δανεικό όνομα είναι κάτι που συηθίζεται στον υπόκοσμο και στους εγκληματίες… Αναλυτές του Τύπου εκτιμούν πως τα σκάνδαλα απειλούν τον Σαρκοζί, αλλά υπενθυμίζουν ότι ενδέχεται να ξεφουσκώσουν οι υπό εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις, αν οι δικαστές δεν βρουν επαρκή στοιχεία για να παραπέμψουν σε δίκη τον τέως πρόεδρο.
www.ira-feloukatzi.fr