10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κατηγορώ» από τον Μάλικι

Τα δύο πλούσια κράτη του Κόλπου «έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ» και είναι «οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση» στη χώρα.
      Pin It

Τα δύο πλούσια κράτη του Κόλπου «έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ» και είναι «οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση» στη χώρα

 

Ευθεία επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και του Κατάρ εξαπέλυσε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, μετά και το νέο μπαράζ «τυφλών» βομβιστικών επιθέσεων που στοίχισε το Σαββατοκύριακο τη ζωή σε δεκάδες αμάχους. Οπως είπε ο Μάλικι, τα δύο πλούσια κράτη του Κόλπου «έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ» και είναι «οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση» στη χώρα.

 

Οπως υποστήριξε ο σιίτης πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό κανάλι France 24, η Σαουδική Αραβία είναι ο «βασικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας» στον αραβικό κόσμο και διεθνώς. «Η χώρα αυτή υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο — την υποστηρίζει στη Συρία, και στο Ιράκ, και στον Λίβανο, και στην Αίγυπτο, και στη Λιβύη, και σε χώρες πέραν του αραβικού κόσμου [...]. Επιτίθενται στο Ιράκ, μέσω της Συρίας και, άμεσα, έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως τον κήρυξαν και στη Συρία, και δυστυχώς τον κήρυξαν με θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τον Ιανουάριο, ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει τις «διαβολικές» και «προδοτικές» αραβικές κυβερνήσεις, οι οποίες δρουν εναντίον της χώρας του, αλλά ώς τώρα απέφευγε να τις κατονομάσει. Ομως οι τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών σουνιτικών οργανώσεων κατά σιιτικών «μαλακών στόχων» έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες, και ο Μάλικι αποφάσισε πλέον να σκληρύνει τη στάση του ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 30 Απριλίου: και μάλιστα όχι μόνο με φραστικές βολές, αλλά και με σαφείς εντολές προς τον στρατό για επιχειρήσεις «σκούπα» κατά των σουνιτών ανταρτών, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελούν παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

 

Ολα αυτά, ενώ μόνον από την επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτική γειτονιά στην πόλη Χίλα, στο νότιο Ιράκ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 167. Από την πυροδότηση των εκρηκτικών, τουλάχιστον 50 αυτοκίνητα πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να παγιδευτούν στο εσωτερικό τους και να απανθρακωθούν.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top