stournaras-giannis-thema

10/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ - ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ - ΟΛΙ ΡΕΝ

Κρέμεται… απ’ τα χείλη τους

Μια καλή κουβέντα από τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας περιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.
      Pin It

Μια καλή κουβέντα από τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας περιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Βασίλη Γεώργα

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΜια «θετική δήλωση» από τα μεγάλα αφεντικά της τρόικας Μάριο Ντράγκι, Ολι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ, που θα εποπτεύσουν το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δόση των 10,6 δισ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται σε αυτή τη συνεδρίαση έχοντας μηδενίσει την απόσταση που χώριζε την ελληνική πλευρά με τους ξένους για το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το «αγκάθι» αυτό, το οποίο μέχρι τώρα «κρατούσε πίσω» την πρόοδο των διαβουλεύσεων εξαλείφθηκε στο σύνολό του.

 

Ιση μεταχείριση

 

Το ΔΝΤ, που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αποτέλεσε τη βασική πηγή αυτού του κακού, υπαναχώρησε από τις αρχικές του θέσεις, κάνοντας τελικά δεκτή την πρόταση για «ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές».

 

Προηγήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον σκληρό άνδρα του Ταμείου Πολ Τόμσεν, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, όπου αποφασίστηκε να βγει από την «ατζέντα» με τα προαπαιτούμενα για τη δόση το θέμα των τραπεζών. Σε διαφορετική περίπτωση, το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνταν να βρει λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που εκκρεμεί από πλευράς υπουργείου είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, μαζί με τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι το φορολογικό με τις αλλαγές στα πρόστιμα και τον φόρο υπεραξίας σε ακίνητα και μετοχές. Ως προς το τελευταίο η τρόικα εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος, γεγονός που ερμηνεύεται ότι έχει διαφορετική άποψη γι’ αυτές τις αλλαγές και έτσι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να νομοθετήσει μονομερώς.

 

Ειδικά στον φόρο υπεραξίας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο, καθώς αρκετοί αγοραστές ακινήτων, κυρίως ξένοι, θεωρούν ότι τους «φάγανε» τις προκαταβολές, μη μπορώντας να πιστέψουν ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η κτηματαγορά είναι «όμηρος» μιας νομοθετικής διάταξης που δεν έχει ακόμη επιλυθεί από την κυβέρνηση.

 

Μπορεί στο θέμα των τραπεζών η κυβέρνηση να… καθάρισε σχετικά εύκολα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και με τα υπόλοιπα, όπως τα εργασιακά ή τα μέτρα που θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015-2018 τα οποία εν όψει εκλογών αποτελούν «καυτή πατάτα» για το Μαξίμου. Ο δεύτερος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου μεθαύριο Τετάρτη 12 Μαρτίου, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή 16 Μαρτίου.

 

Εκτιμάται ότι μετά το Eurogroup οι επικεφαλής θα παραμείνουν στην Αθήνα για 5 με 6 ημέρες και μετά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσω emails.

 

Η έκθεση προόδου

 

Στόχος είναι η έκθεση προόδου, που θα ανακοινωθεί από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, να είναι έτοιμη πριν από την 1η Απριλίου. Γραμμένο και έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση των αγορών σε τρόφιμα, λιανεμπόριο, οικοδομικά υλικά και τουρισμό.

 

Παρά τον θόρυβο των προηγούμενων εβδομάδων, έχουν συμφωνηθεί να «περάσουν» εννέα στις δέκα συστάσεις που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη έκθεση του ΟΟΣΑ, με τη δουλειά πλέον να έχει περάσει στα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας.

 

Από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ δεν θα υιοθετηθούν σε αυτή τη φάση περίπου 40, όπως, μεταξύ άλλων, η πλήρης απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η πρόσμειξη του ελαιολάδου με σπορέλαια, η χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιών κ.ά. Στα πιο ευαίσθητα θέματα που προκάλεσαν αντιδράσεις, οι δύο πλευρές φαίνεται πως είναι πλέον πολύ κοντά να τα κλείσουν και επίσημα.

 

Στα βιβλία η ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά και αποκλειστικά για την πρώτη έκδοσή τους. Στο γάλα υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο», της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών και του προσδιορισμού του χρόνου ανάλωσης από την ίδια τη βιομηχανία ανάλογα με τον τρόπο παστερίωσης.

 

Το «γάλα ημέρας»

 

Εκκρεμεί η απάντηση της τρόικας αν δέχεται τη θέσπιση νέας κατηγορίας γάλακτος ως «γάλα ημέρας». Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καταργείται το προκαθορισμένο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) και τα ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται για τρεις μήνες μόνον εντός φαρμακείων με ανώτατες τιμές αυτές του δελτίου φαρμάκων. Αν σε τρεις μήνες δεν υπάρχει υποχώρηση τιμών, η πώλησή τους θα επιτραπεί και στα σουπερμάρκετ. Σύγκλιση υπάρχει και σε άλλα θέματα, όπως π.χ. ποσοστό συνιδιοκτησίας φαρμακείου και άλλα.

 

Scroll to top