11/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυσάει στο ΠΑΣΟΚ, κρυώνει το Μαξίμου

Η κρίση και τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που δείχνουν ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν έχει τύχη στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου προβληματίζουν τον Σαμαρά για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.
      Pin It

Η κρίση και τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που δείχνουν ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν έχει τύχη στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου προβληματίζουν τον Σαμαρά για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΜε έκδηλη αγωνία παρακολουθεί το μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, που μπαίνει ξανά σε κύκλο εσωστρέφειας και μάλιστα δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Το νέο ρήγμα που άνοιξε στη συνδιάσκεψη της Ελιάς, με την ηχηρή διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου, ακόμη κι αν γεφυρωθεί σύντομα, έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα των αντοχών του κυβερνητικού σχήματος.

 

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς περιμένει τις επόμενες κινήσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και κατόπιν θα πάρει τις αποφάσεις του για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι τις διπλές εκλογές, όπως και για την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι η νέα περιδίνηση του κυβερνητικού εταίρου δεν θα τερματιστεί στις 25 Μαΐου. Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν συνεχή πτώση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα ευρήματα των κυλιόμενων ποιοτικών μετρήσεων που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά και δηλούν ότι το εγχείρημα της Ελιάς στις ευρωεκλογές δεν θα έχει τύχη. Επιπλέον, σε πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά εξελίσσεται το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, πριν ακόμη συγκροτηθεί.

 

Από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς σε κάθε του βήμα έπαιρνε υπόψη του τα εσωκομματικά προβλήματα του Ευάγγ. Βενιζέλου. Ωστόσο, τα προβλήματα μέχρι τώρα εστιάζονταν στο νομοθετικό έργο και τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Εφεξής, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, «η κυβέρνηση δεν έχει δύσκολα νομοθετήματα, αλλά το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο». Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να επιτύχει ο κ. Βενιζέλος ένα moratorium με τον κ. Παπανδρέου, μέχρι τις κάλπες του Μαΐου. Εάν όμως τα εκλογικά αποτελέσματα είναι αρνητικά για την Ελιά στις ευρωεκλογές και τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές, τότε την επομένη θα ξαναρχίσει ο εσωκομματικός πόλεμος, ενδεχομένως με μεγαλύτερη ένταση. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην επιτευχθεί ούτε προσωρινή ανακωχή.

 

Ο πρωθυπουργός με το επιτελείο των στενών συνεργατών του σχεδίαζε τις επόμενες ημέρες την αντεπίθεση της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. και την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μέχρι την Κυριακή, εκτιμάται ότι θα κλείσει η συζήτηση με την τρόικα χωρίς άλλες πιέσεις για τη λήψη επώδυνων και πολιτικά επιζήμιων μέτρων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Σαμαράς θα είχε λυμένα τα χέρια του εν όψει των εκλογών να δώσει υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση. Η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες ημέρες τις θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οικονομικών οίκων, ώστε να βγει στις αγορές με την έκδοση αρχικά ενός ομολόγου πενταετούς διάρκειας ύψους 2 δισ. ευρώ και στη συνέχεια με ισόποσο δεκαετές. Μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδίαζε να προχωρήσει και στις στοχευμένες παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, θεωρώντας ότι οι εταίροι δεν θα εγείρουν πολιτικό ζήτημα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει, τελεί όμως υπό την αίρεση των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στο Mega, δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να ελπίζω -και δεν ανήκω σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, ανήκω σε άλλο χώρο- ότι θα πρυτανεύσει η λογική». Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ν.Δ. έχει μεγαλύτερη αγωνία από το ΠΑΣΟΚ ως προς τη δημοσκοπική του πορεία. Οι μετρήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτύπωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι δήμαρχοι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν αυτή την ώρα προβάδισμα, όπως και ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός. Το ερώτημα εν όψει του επόμενου κύματος μετρήσεων είναι αν η Ελιά θα ξεκολλήσει το ΠΑΣΟΚ από το δημοσκοπικό τέλμα ή θα τραβήξει και τους τοπικούς υποψήφιους που υποστηρίζονται από τη Χ. Τρικούπη.

 

Scroll to top