Pin It

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ«Aν η Ρωσία κλιμακώσει την κρίση, τότε θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από την Ε.Ε.», αυτό επισήμανε χθες όσο πιο εμφατικά μπορούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη βρετανική Βουλή. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης πως «η Ρωσία δεν μπορεί να παραβλέπει τους διεθνείς κανόνες και να μην έχει συνέπειες». Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία, κατά πάσα πιθανότητα, θα σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ όπως τόνισε έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικά «επείγουσα έρευνα για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών» με σκοπό να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί από τη μεριά της Βρετανίας.

 

Ο Κάμερον ενημέρωνε τους βουλευτές για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση που πρόκειται να κρατήσει από εδώ και πέρα η Βρετανία. Ετσι μεταξύ των άλλων είπε πως το αναμενόμενο δημοψήφισμα «είναι παράνομο και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα», πως «η Βρετανία αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας» και ότι πάγια θέση της είναι πως μόνο οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν για το μέλλον τους. «Είναι θέμα ζωτικής σημασίας η Ουκρανία να προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ανακοίνωσε ότι σήμερα καταφθάνουν στο Λονδίνο εκπρόσωποι της Ε.Ε. για να συζητήσουν τι μέτρα θα παρθούν από εδώ και πέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος όχι απλά έδωσε το πράσινο φως στον Ντέιβιντ Κάμερον «να προχωρήσει στα μέτρα που έχει ανακοινώσει», άλλα επιπλέον του ζήτησε να «μεγιστοποιήσει τις πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία».

 

Η αλήθεια βέβαια είναι πως κουμάντο στις επιλογές της Ευρώπης δεν κάνει η Βρετανία, αλλά η Γερμανία. «Η Γερμανία, κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι δεμένη χειροπόδαρα, καθώς σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στη χώρα είναι ρωσικής προέλευσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση και η Ε.Ε. έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τη Ρωσία, τότε οι Ρώσοι θα κλείσουν τον αγωγό και οι Γερμανοί απλώς θα παγώσουν», είπε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός αναλυτής.

 

Με αυτά και με τα άλλα αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος του αγωγού ΤΑΠ, ο οποίος ως γνωστόν θα περάσει και από την Ελλάδα. Οι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, ήδη επισημαίνουν τον ρόλο που θα παίξει στο μέλλον. Χθες υπογράμμιζαν πως «αν και βραχυπρόθεσμα ελάχιστα μπορούν να γίνουν για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, μακροπρόθεσμα η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα αν εκμεταλλευτεί το αέριο της πηγής Σαχ Ντενίζ». Πρόκειται για την πηγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν από όπου ξεκινάει ο ΤΑΠ. Ενας αγωγός που αρχικά θα παρέχει 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως στην Ευρώπη, ενώ κατασκευαστικά έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει το λιγότερο 20 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

 

[email protected]

 

Scroll to top