ΙΤΑΛΙΑ – Ο Ματέο Ρέντσι παρουσιάζει αύριο το νέο σχέδιό του για τη μείωση του εργασιακού κόστους. Οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι τα θεσμοθετημένα βοηθήματα θα περικοπούν
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ξεκινά με επίθεση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητώντας «να αρχίσουν να αναρτούν στο διαδίκτυο όλους τους ισολογισμούς τους»
ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη «επικοινωνιακή μάχη»: αύριο παρουσιάζει το νέο σχέδιό του για την εργασία στην Ιταλία, το οποίο, σύμφωνα με τις προθέσεις του, θα μπορέσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας και σε μια σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.
Οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του τριανταεννιάχρονου επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρονται σε μείωση του κόστους εργασίας της τάξης των δέκα δισ. ευρώ. Ο Ρέντσι άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό -σχεδόν εξ ολοκλήρου- θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορέσει να αυξηθεί, παράλληλα, η αγοραστική τους δύναμη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι υπάλληλοι με μισθό που δεν ξεπερνά τα χίλια πεντακόσια ευρώ, μπορεί και να καταφέρουν να αυξήσουν τα μηνιαία εισοδήματά τους, μέχρι και κατά ογδόντα ευρώ. Στις επιχειρήσεις, δε, ο Ρέντσι υπόσχεται απλούστευση της γραφειοκρατίας και καταβολή όλων των ποσών που τους χρωστά η δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για οφειλές που αγγίζουν τα εξήντα δισ. ευρώ.
Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί, άμεσα, είναι πού θα βρεθούν τα αναγκαία ποσά για να μπορέσει να καλυφθεί η ουσιαστική αυτή μείωση του κόστους εργασίας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη μία θα επισπευσθεί η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, κατά τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, και από την άλλη θα ευνοηθεί η επιστροφή των αδήλωτων κεφαλαίων από το εξωτερικό, με στόχο να εξασφαλισθούν άλλα δύο δισ. ευρώ.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζαν Κάρλο Παντοάν, μεταβαίνει, επίσης, σήμερα στις Βρυξέλλες για να διαπιστώσει αν υπάρχουν κάποια περιθώρια ελαστικότητας, σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία της οικονομικής εξυγίανσης της χώρας του. Η κύρια αναφορά είναι στο όριο του 3%, της σχέσης ελλείμματος – ΑΕΠ και σε ενδεχόμενη, οριακή υπέρβασή του.
Το κύριο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στις σχέσεις του νέου Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού με τα συνδικάτα, και, ιδίως, με το Cgil, το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο ανήκει ξεκάθαρα στον προοδευτικό χώρο.
«Θα μιλήσουμε με τα συνδικάτα, αλλά στο τέλος τις αποφάσεις θα τις λάβουμε εμείς, διότι ξέρουμε καλά τι χρειάζεται η χώρα μας», δήλωσε ο Ρέντσι στην εκπομπή «Che Tempo che fa», του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre. Είναι γνωστό ότι η προσωπική σχέση του πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας με την επικεφαλής του CGIL, Σουζάνα Καμούσο, είναι κάθε άλλο παρά ιδανική. «Αν ο Ρέντσι δεν μας ακούσει, αν δεν ξεκινήσει πραγματικό διάλογο, θα αναλάβουμε όλες τις πρέπουσες πρωτοβουλίες», του απάντησε η Ιταλίδα συνδικαλίστρια, αμέσως μετά τη συνέντευξη στην εκπομπή αυτή της RAI. Εννοώντας ότι δεν θα διστάσει ιδιαίτερα να προκηρύξει μια νέα πανιταλική απεργία.
Και θέμα, δεν είναι, φυσικά, η μείωση των φόρων που επιβάλλονται στους εργαζόμενους. Αφορά, πρώτα από όλα, την αλλαγή του θεσμού του ταμείου ανεργίας. Η νέα πολυκομματική κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επεκτείνει την καταβολή μηνιαίου βοηθήματος σε όλους τους πολίτες, υπό τον όρο ότι θα δέχονται να παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης. Τα συνδικάτα, όμως, φοβούνται ότι στην πραγματικότητα η επέκταση αυτή κρύβει μια ουσιαστική αποδυνάμωση των μέχρι τώρα θεσμοθετημένων βοηθημάτων, στα οποία συμβάλλουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η σύγκρουση έχει μόλις αρχίσει και η ένταση είναι εμφανής: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να αρχίσουν να αναρτούν στο διαδίκτυο όλους τους ισολογισμούς τους», επιμένει ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.
«Ας δουλέψει για να παρουσιάσει χρήσιμες προτάσεις για τη χώρα. Πρέπει να πάψει να προσπαθεί να λειτουργεί διχαστικά», απαντά, σε σειρά συνεντεύξεων, ο γραμματέας του κεντρώου συνδικάτου CISL, Ραφαέλε Μπονάνι. Ολα αυτά, δυο μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβερνητικής ομάδας…