Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Συνεχίζεται το θρίλερ με το βορειοκορεατικό δεξαμενόπλοιο Morning Glory στο λιμάνι της Σίδρας, στη Λιβύη. Το τάνκερ ολοκλήρωσε χθες το μεσημέρι τη φόρτωση αργού πετρελαίου στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες λιμάνι, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποπλεύσει καθώς απειλείται με βύθιση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

 

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν δήλωσε στο BBC ότι θα βομβαρδίσει το πλοίο Morning Glory αν αποπειραθεί να αποπλεύσει από το λιμάνι της ανατολικής Λιβύης – ένα από τα τρία που έχουν καταλάβει από τον Αύγουστο ντόπιοι ένοπλοι οι οποίοι απαιτούν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων της χώρας από το πετρέλαιο καθώς και πολιτική αυτονομία.

 

Το πλοίο κατάφερε να δέσει στο λιμάνι το Σάββατο, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια την περασμένη Πέμπτη, και χθες η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τους αντάρτες να πανηγυρίζουν επειδή κατάφεραν να πουλήσουν το πετρέλαιο και να πάρουν τα κέρδη. «Αρχίσαμε να εξάγουμε πετρέλαιο» δήλωσε περιχαρής στο BBC στέλεχος των ανταρτών.

 

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της βορειοαφρικανικής χώρας, NOC, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τα τάνκερ να μην πλησιάζουν τα τρία λιμάνια τα οποία ελέγχουν οι τοπικές πολιτοφυλακές, κάτι το οποίο δεν έχει εισακουστεί αφού τα κέρδη και για τις δύο πλευρές (ένοπλοι-αγοραστές) είναι μεγάλα.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τάνκερ προσπαθεί να πλησιάσει τα επίμαχα λιμάνια για να φορτώσει τον μαύρο χρυσό. Πριν από μία εβδομάδα, λιβυκό πολεμικό έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον πετρελαιοφόρου πλοίου με σημαία Μάλτας, εμποδίζοντάς το να φορτώσει, με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας ότι το τάνκερ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

 

Η κυβέρνηση του Ζεϊντάν έχει επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους ενόπλους για το ζήτημα της πώλησης του αργού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής με μέλη από την κυβέρνηση και τους αντάρτες, η οποία θα επιβλέπει τη διαδικασία πώλησης του πετρελαίου, που η παραγωγή του έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% από τον περασμένο Ιούλιο, στερώντας από τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ τη βασική πηγή εσόδων της.

 

Scroll to top