11/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμμετοχή 292 φορέων στη διαδημοτική κινητικότητα

Σιωπηρή παράταση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στο πρόγραμμα για την κάλυψη 5.800 θέσεων στους δήμους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζομένους να το αγνοήσουν, αφού πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση.
      Pin It

Σιωπηρή παράταση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στο πρόγραμμα για την κάλυψη 5.800 θέσεων στους δήμους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζομένους να το αγνοήσουν, αφού πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Αιτήματα από 292 φορείς για την κάλυψη 5.800 κενών θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο του πρώτου βήματος του προγράμματος «Εθελοντική Ενδοαυτοδιοικητική Κινητικότητα», έλαβε έως χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Η προθεσμία για την αποστολή αιτημάτων έληγε την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να δώσει «σιωπηρή παράταση», η οποία, αν και δεν πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια, ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των αιτημάτων.

 

Το επόμενο βήμα

 

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των αιτημάτων, το υπουργείο θα εκδώσει ανακοίνωση για την περαιτέρω εξέλιξη του προγράμματος. Ουσιαστικά στο επόμενο βήμα θα κριθεί εάν η εθελοντική κινητικότητα στην Αυτοδιοίκηση θα πετύχει τους ποσοτικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Εντός δέκα ημερών από την ανακοίνωση του υπουργείου, όσοι δημοτικοί υπάλληλοι επιθυμούν, θα κληθούν να δηλώσουν τις θέσεις και τον φορέα στον οποίο επιθυμούν να μετακινηθούν.

 

Οι αρχικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης προέβλεπαν 3.500 εθελοντικές μετακινήσεις. Πλέον, με την καταγραφή αιτημάτων για την κάλυψη 5.800 θέσεων, το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ικανοποιημένο από τους ποσοτικούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέσω του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως η «συνεισφορά» του Υπ.ΕΣ. στις μνημονιακές υποχρεώσεις αφορά άλλες 4.000 διαθεσιμότητες. Οσοι υπάλληλοι επιλέξουν τη μετάταξή τους, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, ο οποίος επιπλέον τους προφυλάσσει από το ενδεχόμενο της απόλυσης και της επανένταξής τους σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα κινητικότητας, εφόσον οι ίδιοι δεν θελήσουν να συμμετάσχουν. Ακόμη, για όσους το αίτημα μετακίνησης δεν υλοποιηθεί, δεν προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από τη θέση εργασίας που κατέχουν.

 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τον αριθμό των δημοτικών υπαλλήλων που θα επιλέξουν τη μετακίνησή τους μέσω της «Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας». Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλούσε τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία είναι ενταγμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Χαρακτήριζε, επιπλέον, φωτογραφική τη διαδικασία μοριοδότησης, προσθέτοντας πως «έρχεται να ολοκληρώσει το “βόλεμα” των ημετέρων της συγκυβέρνησης».

 

Περιφρούρηση προσωπικού

 

Για την πραγματοποίηση των μετατάξεων των υπαλλήλων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Τοπικοί άρχοντες εκτιμούσαν πως τη δεδομένη συγκυρία πολλοί συνάδελφοί τους θα προσπαθήσουν να «περιφρουρήσουν» το προσωπικό τους. Αντίθετη άποψη είχε άλλη μερίδα αιρετών, υποστηρίζοντας πως, στο πλαίσιο της υψηλότατης περικοπής πόρων στους δήμους, οι περισσότεροι δήμαρχοι θα συμφωνήσουν στο αίτημα του προσωπικού τους να μετακινηθεί.

 

Το διάστημα στο οποίο επιθυμεί το υπουργείο να έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των εθελοντικών μετακινήσεων -και των διαθεσιμοτήτων που συνεπάγονται- τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.

 

Scroll to top