ΜΑΛΑΙΣΙΑ – Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing από τα ραντάρ, εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροπλάνου. Ερωτηματικά για περίεργη συμπεριφορά των κινητών τηλεφώνων επιβατών και μελών του πληρώματος
Της Ελλης Πάνου
Επί πέντε ημέρες, περίπου, οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών που περιμένουν νέα για την εξαφανισμένη πτήση των Αερογραμμών της Μαλαισίας βιώνουν ένα βάναυσο ψυχολογικό σκαμπανέβασμα. Πρώτα ήταν το σοκ και μετά, ανάλογα με την κάθε νέα πληροφορία, είτε η ελπίδα είτε η απελπισία. Αλλά τη Δευτέρα πια, το πιο έντονο συναίσθημα ήταν η οργή. Συγκεντρωμένοι σε αίθουσα του ξενοδοχείου Λίντο στο Πεκίνο, αποκομμένοι από το τσούρμο των δημοσιογράφων που περιμένουν απέξω, οι 100 συγγενείς των Κινέζων επιβατών άκουσαν από τους υπευθύνους μία από τα ίδια, γι’ αυτό και η αστυνομία είχε φροντίσει να απομακρύνει τις καρέκλες από την αίθουσα, για να μη χρησιμοποιηθούν σαν όπλα.
Φήμες
Απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών, οι φήμες οργιάζουν. Ακούγονται θεωρίες συνωμοσίας και νοσηρές εκτιμήσεις για τις πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών, την ώρα που συγγενείς υποστήριζαν ότι κατάφεραν να εντοπίσουν online στην κινεζική υπηρεσία στιγμιαίων μηνυμάτων (instant messaging) QQ, τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον τριών επιβατών, μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής. Το μυστήριο φούντωσε ακόμα περισσότερο όταν άλλοι κατέθεσαν ότι τα τηλέφωνα 19 επιβατών έδειχναν να καλούν, παρόλο που δεν απάντησε κανείς. Σύμφωνα με τους Strait Times της Σιγκαπούρης, αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας είπε στις οικογένειες ότι το ίδιο συνέβη και σε αυτόν όταν κάλεσε κινητά μελών του πληρώματος και ότι οι αριθμοί έχουν παραδοθεί στις κινεζικές αρχές.
Από την ενημέρωση προέκυψαν περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις. Για παράδειγμα, εξαντλήθηκαν οι μπαταρίες των κινητών; Προκλήθηκε ζημιά στις συσκευές που έπεσαν στη θάλασσα; Ηταν μια τυχαία «αντίδραση» του διαδικτυακού server; ‘Η, τελικά, πράγματι το αεροσκάφος έχει καταληφθεί από αεροπειρατές κι ακόμα βρίσκεται κάπου εκεί έξω, άγνωστο πού, αλλά ασφαλές;
Οι αρχές δημοσίως δεν αποκλείουν κανένα σενάριο -ούτε την αεροπειρατεία ούτε το σαμποτάζ ούτε κάποιο πολύ σοβαρό μηχανικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, ακόμα ούτε και το ενδεχόμενο ο πιλότος ή ο συγκυβερνήτης να είχαν αυτοκτονικές τάσεις. Από την άλλη πλευρά η CIA δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας, αν και η Ιντερπόλ εκφράζει αμφιβολίες για τη θεωρία αυτή, ειδικά μετά και την εξακρίβωση των στοιχείων των κατόχων των δυο κλεμμένων διαβατηρίων.
Οπως επιβεβαίωσε η Τεχεράνη, πρόκειται για Ιρανούς υπηκόους, 29 και 18 ετών, που χρησιμοποίησαν τα δικά τους έγγραφα για να φτάσουν μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ, και μετά ο σκοπός τους ήταν με τα κλεμμένα να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πιθανώς για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, κανένας από τους δυο δεν έχει ποινικό μητρώο, ενώ και οι δύο έφυγαν νόμιμα από τη χώρα. Ανωνύμως ένας Ιρανός, φίλος του 18χρονου, είπε στο BBC ότι και οι δυο έμειναν στο σπίτι του το βράδυ πριν επιβιβαστούν και ότι επικοινώνησε μαζί τους τελευταία φορά όταν πέρασαν τον έλεγχο διαβατηρίων.
Οι έρευνες επεκτάθηκαν από χθες και σε άλλες περιοχές, μετά την πληροφορία που έδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Μαλαισίας ότι το τζετ έστριψε και πέταξε εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα δυτικά, μετά την τελευταία φορά που εντοπίστηκε από τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας.
Αλλαγή πορείας
«Αλλαξε πορεία, κατέβηκε από τα 10.670 στα 9.000 μέτρα και ήταν κοντά στο νησί Πουλάου Περάκ, στο βόρειο άκρο των Στενών της Μαλάκα» είπε ανώτερος στρατιωτικός στο Reuters, πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι αποκλείεται καταστροφικό μηχανικό πρόβλημα και ότι το αεροπλάνο πέταξε τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα μετά την τελευταία «εμφάνισή» του στα πολιτικά ραντάρ, παρ’ όλο που ο πομποδέκτης του και τα άλλα συστήματα εντοπισμού που διαθέτει το Μπόινγκ είχαν απενεργοποιηθεί.
Από εκεί και πέρα είναι άγνωστο τι συνέβη. Εάν απενεργοποιηθεί ο πομποδέκτης το αεροσκάφος δεν στέλνει πληροφορίες για την «ταυτότητά» του, την ταχύτητα και το υψόμετρο στα πολιτικά ραντάρ, αλλά εξακολουθεί να «φαίνεται» στα στρατιωτικά.
Σε κάθε περίπτωση, επί τέσσερις ημέρες δεν εντοπίστηκε ούτε το παραμικρό ίχνος από συντρίμμια και με το δεδομένο ότι οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, αυτό πιθανότατα σημαίνει πως ό,τι έγινε, πρέπει να έγινε πολύ γρήγορα. Εάν αποκλείσει κανείς τη βόμβα στην καμπίνα ή τον χώρο αποσκευών, έκρηξη από άλλου είδους αιτία μεταξύ των εμπορευμάτων ή έκρηξη και στις δυο μηχανές -που έτσι κι αλλιώς πιθανότατα θα είχαν εντοπιστεί από τις εικόνες των δορυφόρων-, μία ακόμα εκδοχή που αναφέρουν οι ειδικοί είναι η «εκρηκτική αποσυμπίεση» με συνέπεια την αιφνίδια, ολοκληρωτική διάλυση της ατράκτου.