troika-thema

12/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο

Ο Τόμσεν και η παρέα του, και όχι η κυβέρνηση, θα μοιράσουν το όποιο πλεόνασμα.
      Pin It

Ο Τόμσεν και η παρέα του, και όχι η κυβέρνηση, θα μοιράσουν το όποιο πλεόνασμα

 

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

Η τρόικα θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» που θα προκύψει από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, εξέλιξη που χαλάει τα σχέδια παροχολογίας της κυβέρνησης εν όψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών. Οι εδώ και μήνες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη «μοιρασιά» του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος του περασμένου έτους σε εισοδηματικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες «σκοντάφτουν» στους δανειστές, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για το πόσο, πώς και σε ποιους θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Προϋπόθεση

 

Η τρόικα όχι μόνο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δώσει το 70% του πλεονάσματος για εισοδηματικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή τους την πλήρη διασφάλιση ότι το 2014 θα επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ. ευρώ.

 

Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να επιβληθούν περικοπές στις αποζημιώσεις για οδοιπορικά και εκτός έδρας μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απαίτηση στην οποία συμφώνησε ήδη και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αποκάλυψε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος να μη χρησιμοποιηθεί μόνο για αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος του να διατεθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Απαράβατο δε θεωρούν τον όρο της διασφάλισης του φετινού στόχου για πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να διασαλευθεί από τις όποιες εισοδηματικές ενισχύσεις δοθούν στο πλαίσιο της διανομής του περσινού πλεονάσματος. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το 70% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να διανεμηθεί υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος».

 

Το 2013 ο στόχος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό ήταν για μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα. Αν τελικώς προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, θεωρητικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Η διασφάλιση όμως του φετινού στόχου των 2,9 δισ. συνεπάγεται ότι θα μοιραστεί ό,τι περισσέψει.

 

Scroll to top