13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπρα ντε φερ για τη δόση

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει για τη διανομή του πλεονάσματος, αλλά και η τρόικα πατάει πόδι για τον συμψηφισμό του με το δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις, τις μειώσεις επιδομάτων, την κατάργηση τριετιών.
      Pin It

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει για τη διανομή του πλεονάσματος, αλλά και η τρόικα πατάει πόδι για τον συμψηφισμό του με το δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις, τις μειώσεις επιδομάτων, την κατάργηση τριετιών

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Επιμένει η κυβέρνηση ότι θα δώσει κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχει υποσχεθεί κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, καθώς και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πόσο θα είναι όμως το μέρισμα παραμένει ασαφές και μάλλον δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέχρι την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

 

Οι νέοι όροι της τρόικας, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε συμψηφισμό του δημοσιονομικού κενού με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκάλεσαν την αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου και κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να κάνουν σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις εξαγγελίες που έχει κάνει. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως ετέθη με την κατάργηση των τριετιών και της περαιτέρω μείωσης των επιδομάτων, ούτε θέμα απελευθέρωσης των απολύσεων.

 

Αλλα ο ένας, άλλα ο άλλος

 

Αυτές οι κεντρικές γραμμές δόθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Τα μηνύματα που πήρε όμως ο υπουργός Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, να συνεχιστεί δηλαδή το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θέλει η τρόικα χωρίς άλλες αναβολές.

 

Από την κυβέρνηση εκφράζεται η εκτίμηση ότι μέχρι την Κυριακή η διαβούλευση με την τρόικα θα κλείσει. «Αυτό θέλουμε και εμείς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου (συνέντευξη στον ΑΝΤ1), αποφεύγοντας πάντως να προσδιορίσει τα ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά. Σχετικά με τις ενστάσεις της τρόικας για τη διάθεση μέρους του πλεονάσματος στους ένστολους και τις πιο ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να παρακάμψει τις πιέσεις των δανειστών, λέγοντας ότι η χορήγησή του «εξυπηρετεί την αναπτυξιακή πορεία γιατί θα έχει υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία». Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, επανέλαβε ότι «η τρύπα που προβλέπει η τρόικα δεν θα είναι αυτή, θα είναι μικρότερη».

 

Το ερώτημα είναι αν η τρόικα θα δεχθεί αυτά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που δείχνει να μην κατανοεί από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε άρχισε αυτός ο κύκλος διαβούλευσης, ή θα επιμείνει στο πακέτο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που επίσης έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και μάλιστα παραμονές των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οσο δύσκολη, όμως, φαίνεται μια υποχώρηση για την κυβέρνηση άλλο τόσο δύσκολη είναι για την τρόικα η χαλάρωση του πλαισίου επιτήρησης. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι στα επιμέρους θέματα της εργαλειοθήκης θα επιτευχθεί συμβιβασμός, ενώ οι εκκρεμότητες γύρω από τα βασικά οικονομικά μεγέθη θα μείνουν ως έχουν, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

 

Ολα ανοιχτά

 

Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στις αξιώσεις της και δεν συγκατανεύσει για την εκταμίευση της δόσης, έστω και τμηματικά, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλα είναι ανοιχτά.

 

Με αυτό τον συμβιβασμό η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα πάρει την καθυστερούμενη δόση από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 (4,8 δισ. μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ) και η πρώτη του 2014 να πάει με την υλοποίηση των νέων μέτρων. Με αυτό το ποσό, σε συνδυασμό με τις εκδόσεις γραμματίων και την πρώτη έκδοση ομολόγου που προγραμματίζεται μέχρι τον Μάιο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι καλύπτονται οι επόμενες λήξεις ομολόγων.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στο τραπέζι το κοινωνικό μέρισμα

 

Με το «ποιοι», «πότε» και «πώς» θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα ξεκινά η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στις επόμενες τρεις μέρες.

 

Κατά τις πληροφορίες, το ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. έχει οριστεί για σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι, ενώ παρών θα είναι ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επιστρέφοντας από την Πορτογαλία.

 

Να σημειωθεί ότι ο κύκλος αυτών των διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2013. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ενώ, παράγοντας του υπουργείου επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

 

 

Scroll to top