Oλόκληρη η Τουρκία ανατρίχιασε με τις κατάρες της χαροκαμένης μάνας του 15χρονου και την κραυγή της: «Δεν μου πήρε ο Αλλάχ τον γιο μου, αλλά ο Ερντογάν»
Του Γιώργου Τσιάρα
Ο θάνατος του μικρού Μπερκίν Ελβάν ξανάβγαλε στους δρόμους το κίνημα των Αγανακτισμένων της Τουρκίας. Η οργή ξεχειλίζει – το νέο σύμβολο των διαδηλωτών δεν είναι τα δεντράκια του πάρκου Γκεζί, αλλά μια ταπεινή φρατζόλα ψωμί, σαν αυτή που κρατούσε καθ’ οδόν προς το σπίτι του το 15χρονο παιδί, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το μεταλλικό κάνιστρο δακρυγόνου που εκτόξευσε εναντίον του ο ένστολος δολοφόνος του.
Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετέτρεψαν την κηδεία του πιο αθώου από τα συνολικά εννιά θύματα της περσινής εξέγερσης σε μια μεγαλειώδη αντικυβερνητική πορεία, ενώ δεν έλειψαν και τα σοβαρά επεισόδια με την -ιδιαίτερα εριστική και χθες- αστυνομία, όταν το μέγα πλήθος προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό και να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ, που ήταν αποκλεισμένη από τα ξημερώματα. Σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια μαθητές και φοιτητές απείχαν από τα μαθήματα και βγήκαν ομαδικά στους δρόμους, ενώ κλειστά σε ένδειξη πένθους έμειναν και πολλά εμπορικά καταστήματα στην Πόλη.
Επεισόδια
Η νεκρώσιμη πομπή, που κάποια στιγμή έφτασε σε μήκος ακόμη και τα πέντε χιλιόμετρα, σταμάτησε στον δρόμο για το νεκροταφείο, για να ρίξει ο καθένας από ένα λουλούδι στο σημείο που δέχθηκε το μοιραίο βλήμα ο 15χρονος, πριν από εννιά μήνες. Και, όταν η πομπή έφτασε επιτέλους στο νεκροταφείο του Φερίκιοϊ, στο Σισλί, όπου ετάφη το παιδί, ολόκληρη η Τουρκία ανατρίχιασε με τις κατάρες της χαροκαμένης μάνας του 15χρονου, της Γιουλσούμ Ελβάν, και την κραυγή της: «Δεν μου πήρε ο Αλλάχ το γιο μου, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν»…
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το βράδυ στα στενά του Πέρα και της συνοικίας Οσμάν-Μπέι, καθώς οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ταξίμ –ενώ συγκρούσεις με την αστυνομία, με χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, σημειώθηκαν νωρίτερα τόσο στη Σμύρνη όσο και στο κέντρο της Αγκυρας. Αγριο ξύλο έπεσε και έξω από το νοσοκομείο όπου κατέληξε μετά από μάχη 269 ημερών ο 15χρονος, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ πυρπολήθηκε και ένα εκλογικό κέντρο του κυβερνώντος κόμματος AKP στη συνοικία Οκμεϊντάνι. Διαδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα – στη Σαμψούντα, το Εσκι Σεχίρ, την Αττάλεια και αλλού.
Ομως ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τίποτε: χθες, αποκάλεσε «αντιδημοκρατικές» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τονίζοντας πως «προσπαθούν να βάλουν φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από τις εκλογές… Αυτό δεν είναι δημοκρατική στάση. Απευθύνω έκκληση προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που προκαλούν επεισόδια να επιδείξουν υπευθυνότητα. Οποιος έχει προβλήματα, να τα λύσει στην κάλπη στις 30 Μαρτίου», είπε ο αμετανόητος «σουλτάνος», σε προεκλογική ομιλία στην πόλη Μαρντίν.
Εκρηξη οργής προκάλεσε και ένα «τουίτ» του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, που έγραψε επί λέξει: «Αυτοί οι νεκρόφιλοι που δυσφορούν με το τέλος της τρομοκρατίας, και την συμφιλίωσή μας με τους [σ.σ. Κούρδους] αδελφούς μας, και τη διαδικασία ειρήνευσης θα λάβουν την απάντηση από τους ψηφοφόρους στις 30 Μαρτίου», έγραψε ο Μπαγίς.
Η κατακραυγή ήταν όμως τέτοια, που ανάγκασε τον Τούρκο πολιτικό να κατεβάσει την κατάπτυστη ανάρτηση μετά από λίγες ώρες.
Αντίθετα, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλισντάρογλου συνέδεσε ευθέως τη δολοφονία του Μπερκίν με εκείνη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Αθήνα: «Το ίδιο πράγμα έγινε στην Ελλάδα, αλλά εκεί ο υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε, και ο πρωθυπουργός βγήκε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη» είπε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε παραδεχτεί πως το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει προσωπικά την εντολή προς την ηγεσία της αστυνομίας για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι για τον φόνο του Μπερκίν δεν έχει λογοδοτήσει έως σήμερα κανείς, ενώ τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει «ηρωική» τη βίαιη στάση της αστυνομίας.
Μάχη ζωής και θανάτου
Το σίγουρο είναι πως, μετά τον θάνατο του 15χρονου, που αναζωογονεί, όπως όλα δείχνουν, το αντικυβερνητικό κίνημα του πάρκου Γκεζί, και σε συνδυασμό με την ομοβροντία αποκαλύψεων, ηχογραφημένων και μη, για τις «βρόμικες δουλειές» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, οι δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου αποκτούν χαρακτήρα μάχης «ζωής και θανάτου» για τον ίδιο τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του. Ο πανίσχυρος μέχρι πρότινος, «σουλτάνος», αποδυναμώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο: σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταράφ», αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων ότι στενός συνεργάτης του Ερντογάν χρέωνε σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες την κάθε «ακρόαση» 15 λεπτών με τον πρωθυπουργό με ταρίφα… 500.000 λιρών!