Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Δύο μελαχρινά πρόσωπα δίπλα δίπλα που μοιάζουν. Μπερκίν Ελβάν και Αλέξης Γρηγορόπουλος.

 

Πάνω από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να αποχαιρετήσουν τον Mπερκίν Ελβάν. Δεν ήταν απλά ένα μνημόσυνο σε φορτισμένο κλίμα, αλλά ένα κάλεσμα για εργατική ενότητα και διεθνιστική αλληλεγγύη, μια συνάντηση Κούρδων πολιτικών προσφύγων, αριστερών αγωνιστών και αλληλέγγυων από τον χώρο των αναρχοαυτόνομων.

 

Στους τοίχους προβλήθηκε ένα βίντεο με φωτογραφίες από τη ζωή του Μπερκίν, αντιφασιστικά τουρκικά και ελληνικά τραγούδια εναλλάσσονταν με ομιλίες μελών της Επιτροπής για τα Πολιτικά Δικαιώματα στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. «Ο αγώνας του Μπερκίν θα δυναμώσει και θα μεγαλώσει μαζί μας. Είναι η τιμή μας. Θα ζήσει στον αγώνα μας ενάντια στο φασιστικό κράτος της Τουρκίας» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στα ελληνικά και στα τουρκικά.

 

«Οι ομοιότητες με την κρατική δολοφονία του Γρηγορόπουλου είναι προφανείς, είναι το ίδιο σύστημα που 2 μήνες μετά τον Μπερκίν δολοφόνησε το Θανάση Καναούτη στην Αθήνα, το ίδιο σύστημα που μεθόδευσε τη δολοφονία του 19χρονου αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ στη Γαλλία» τόνισε μέλος της Ροσινάντε. «Μπορεί να ήταν ο μικρότερός μας, αλλά ήταν ο πιο μαχητής από όλους μας. Πριν χτυπηθεί ήμασταν μαζί στο οδόφραγμα και κάναμε πλάκες στους μπάτσους. Οσοι ζουν και γεννιούνται στην επαναστατική γειτονιά του Μπερκίν γεννιούνται στα οδοφράγματα.

 

Οι δολοφόνοι του θα λογοδοτήσουν. Εμείς δεν θα σταματήσουμε εδώ», εξήγησε νεαρή φίλη του από την Τουρκία.

 

Σήμερα στις 7 στα Προπύλαια πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πορεία στο τουρκικό προξενείο.

 

Scroll to top