Russia-diadilosi-Krimaia-3

13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τα μάτια του κόσμου…

De facto τυπική διαδικασία το δημοψήφισμα της Κυριακής, για τον φιλορώσο πρωθυπουργό της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ - Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – De facto τυπική διαδικασία το δημοψήφισμα της Κυριακής, για τον φιλορώσο πρωθυπουργό της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ – Οι G7 προειδοποιούν τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Οι διαδικασίες για την ένταξη στη Ρωσία ήδη συζητιούνται με κοινοβουλευτικές ομάδες και τη Δούμα (ρωσική Βουλή). Η ολοκλήρωσή τους δεν θα πάρει πάνω από δύο μήνες». Τάδε έφη χθες από τη Συμφερόπολη ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί de facto μια τυπική διαδικασία… Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα, αφότου δηλαδή οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα της προσάρτησης ή της ενισχυμένης αυτονόμησης από την Ουκρανία.

 

Στην ιστοσελίδα της, η Δούμα αναφέρει ότι θα εξετάσει μετά τις 17 Μαρτίου το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για τη διευκόλυνση στις προσαρτήσεις ξένων εδαφών στην επικράτεια της Ρωσίας. Ομως, για πολλοστή φορά, η διεθνής κοινότητα έστειλε χθες σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι, εάν τραβήξει κι άλλο το «σκοινί», θα πρέπει να το «πληρώσει».

 

Προειδοποιήσεις

 

Το είπαν χθες ξεκάθαρα σε ανακοίνωσή τους οι χώρες-μέλη του ομίλου G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία, ήτοι οι G8 μείον τη Ρωσία), έπειτα από μια συνεδρίαση παρόντων των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. «Η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών», προειδοποίησαν, επιδεικνύοντας επιλεκτική και βραχύβια ιστορική μνήμη.

 

Το επανέλαβε αργά χθες το βράδυ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ στον Λευκό Οίκο, όπου μοιραία το βασικό «πιάτο» στο «μενού» ήταν η παροχή οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, προκειμένου να αποφευχθεί και τυπικά η ουκρανική χρεοκοπία. Θα πρέπει να αναβληθεί το ούτως ή άλλως παράνομο δημοψήφισμα, διαμήνυσε στη Μόσχα ο Ομπάμα, διαφορετικά είπε «η Δύση θα αναγκαστεί να επιβάλει στη Μόσχα κυρώσεις»…

 

Μοιραία, το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αύριο Παρασκευή, στο Λονδίνο -την τρίτη μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Μου το ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα και θα το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτελεί μάλλον απρόθυμα αυτή τη διπλωματική αποστολή, με μικρά περιθώρια επιτυχίας…

 

Ισως αυτό εξηγεί και το νέο μπαράζ τηλεφωνημάτων που είχε χθες ο Ρώσος πρόεδρος με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους. Συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του μετέφερε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να σταματήσει κάθε προσπάθεια προσάρτησης της Κριμαίας. Συζήτησε με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το κριμαϊκό δημοψήφισμα, απορρίπτοντας το αίτημα να στείλει παρατηρητές στην εκλογική διαδικασία.

 

Επίσης είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όσο και σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Τζεμίλε, ηγέτη των μειονοτικών τουρκόφωνων Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις κάλπες της Κυριακής, αντιδρώντας στα σχέδια των φιλορώσων. Σε μια προσπάθεια να κάμψει αυτήν την εστία αντίδρασης, η ρωσική Βουλή δεσμεύτηκε χθες να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τατάρων.

 

Ωστόσο, από τη Μόσχα, όπου βρέθηκε για επείγουσες διαβουλεύσεις, ο Τζεμίλε δήλωσε αντίθετος σε όσα δρομολογούνται στην Κριμαία. Μιλώντας σε ουκρανικά ΜΜΕ, ανέφερε πως ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι τυχόν προσάρτηση θα συνιστά παραβίαση του Μνημονίου της Βουδαπέστης(*), καθώς κι ότι «κανείς δεν θα πιστεύει πια σε ανάλογες συμφωνίες, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα όσες χώρες έχουν τα οικονομικά μέσα»…

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γιάτσενιουκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Εκεί, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ομπάμα, τον περιμένει ένα βαρύ πρόγραμμα, με αλλεπάλληλες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, στελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σήμερα θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία.

 

Συμφωνία σύνδεσης

 

Πιο καθοριστική θα είναι πάντως η επόμενη εβδομάδα και η σύνοδος κορυφής των «28», που θα γίνει στις 20-21 Μαρτίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

 

Τότε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, είναι πιθανό «να υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ε.Ε.». Στεκόμενη στο πλευρό του, η -επισκεπτόμενη τη Βαρσοβία- Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ συμπλήρωσε ότι, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, οι «28» θα επιβάλουν στη Ρωσία αυστηρότερες κυρώσεις.

 

Ομως, σε αυτήν την περίπτωση «ασφαλώς θα απαντήσουμε με αντίμετρα», ανταπάντησε ο Αλεξέι Πουσκόφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ’ αυτήν», πρόσθεσε, απειλώντας με «άνευ προηγουμένου πάγωμα των πολιτικών επαφών» με τις Βρυξέλλες.

 

………………………………..

 

(*) Υπεγράφη το 1994, αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό της Ουκρανίας και δεσμεύει ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία στη μη χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Ουκρανίας

 

Scroll to top