13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά στην ΟΣΥ

Η ανακάλυψη 75 παραποιημένων απολυτηρίων Λυκείου σε διαγωνισμούς της ΕΘΕΛ ανάβει φωτιές σε λεωφορεία και τρόλεϊ. «Πώς θα κάνουν κάθαρση οι ίδιοι που παρανόμησαν;» αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη.
      Pin It

Η ανακάλυψη 75 παραποιημένων απολυτηρίων Λυκείου σε διαγωνισμούς της ΕΘΕΛ ανάβει φωτιές σε λεωφορεία και τρόλεϊ. «Πώς θα κάνουν κάθαρση οι ίδιοι που παρανόμησαν;» αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Αναστάτωση στο προσωπικό και στη διοίκηση της ΟΣΥ Α.Ε. έχει προκαλέσει η ανακάλυψη 75 πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών σπουδών, με βάση τα οποία έγιναν προσλήψεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ – κυρίως οδηγών και τεχνικών. Πρόκειται για παραποιημένους βαθμούς και πλαστά απολυτήρια Λυκείου, που εντοπίστηκαν σε δείγμα 1.000 φακέλων οι οποίοι στάλθηκαν για αντιπαραβολή στις κατά τόπους διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Οι έλεγχοι αφορούν προσλήψεις από το 1996 και μετά, όταν έγινε ο πρώτος διαγωνισμός ΑΣΕΠ, ενώ αναμένεται συνολικά να ελεγχθούν περίπου 5.000 φάκελοι. Εργαζόμενοι θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι, με βασικότερο αν οι ίδιες επιτροπές που ευθύνονται για τις παράτυπες προσλήψεις είναι εκείνες που αποστέλλουν τους φακέλους στο ΑΣΕΠ για έλεγχο.

 

Φωτογραφικές διατάξεις

 

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να συγκαλύψουν κάποιους “δικούς” τους ή να στοχοποιήσουν άλλους;» αναρωτιούνται εργαζόμενοι (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας). Το πρόβλημα πιθανόν να αποδειχθεί μεγαλύτερο όταν ξεκινήσουν να ελέγχονται οι φάκελοι με τα διπλώματα οδήγησης και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, καθώς η παραποίησή τους ενέχει κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

 

Επίσης, δεν έχουν διασταυρωθεί οι υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.11599/86, με βάση τις οποίες υποψήφιοι που δήλωναν ότι έχουν γνώσεις ξένης γλώσσας και Η/Υ αποκτούσαν προβάδισμα έναντι συναδέλφων τους.

 

Οπως σημειώνουν εργαζόμενοι, πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις στις οποίες ανταποκρίνονταν κατόπιν συνεννόησης οι «μιλημένοι», σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα ελεγχθούν. Εξάλλου, οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς δεν αναφέρονται σε τίτλους επάρκειας, αλλά σε απλή γνώση, ενώ πιστοποιητικά προσκομίζονται και εκ των υστέρων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα με τα πλαστά πιστοποιητικά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από το 2000 και μετά, με ευθύνη κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων που έστηναν «τραπεζάκια» εξυπηρέτησης στο προαύλιο των γραφείων της ΕΘΕΛ στου Ρέντη, όπου προσέρχονταν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τους φακέλους τους.

 

Το μεγαλύτερο κύμα προσλήψεων έγινε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2002 και το 2004, όταν προσλήφθηκαν συνολικά πάνω από 3.000 άτομα. Οπως καταγγέλλεται, με τη δικαιολογία φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού, αντί οι φάκελοι να ελέγχονται στο σύνολό τους από το ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι τους κατέθεταν κατευθείαν στην ΕΘΕΛ και μόνο δειγματοληπτικά σε περίπτωση ενστάσεων η διοίκηση προσωπικού τούς έστελνε για διασταύρωση στο ΑΣΕΠ. Από το 2006 υπήρξαν καταγγελίες για φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών έναντι αμοιβής, την οποία επιβεβαίωσε ο τότε πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Μιχάλης Λιαγούρης.

 

«Εφυγαν νύχτα»

 

Στον δειγματοληπτικό έλεγχο που είχε γίνει τότε απομακρύνθηκαν περίπου 25 άτομα, τα οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά εργαζόμενοι, «έφυγαν νύχτα». Αντίθετη εικόνα δίνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΟΣΥ, Χρήστος Χαλαζιάς, που επιμένει ότι το ΑΣΕΠ είχε εξαρχής τον έλεγχο όλων των φακέλων: «Οι προσλήψεις, όπως και οι έλεγχοι, διενεργούνται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Η εταιρεία δεν έχει καμία εμπλοκή, παρά μόνο να αποστέλλει όλους τους φακέλους στο ΑΣΕΠ, εκτός από όσους είχαν ελλιπή στοιχεία. Το ΑΣΕΠ είχε τη δυνατότητα να κάνει αντιπαραβολή στοιχείων και αυτό βαραίνουν οι κύριες ευθύνες για τυχόν παρατυπίες. Αν στα πλαστά πιστοποιητικά εμπλέκονται μέλη των επιτροπών προσλήψεων, αυτό θα το ανακαλύψει το ΑΣΕΠ και από εκεί και πέρα θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη και η κεντρική διοίκηση».

 

Τέλος, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα πλαστά πιστοποιητικά, που είναι η κορυφή του παγόβουνου σε έναν εκτεταμένο μηχανισμό πελατειακών προσλήψεων με κομματικά κριτήρια, θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι όχι για την «εξυγίανση» της ΟΣΥ αλλά για να συμπληρωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων από την τρόικα 11.000 απολύσεων στις συγκοινωνίες. «Είμαστε ήδη τόσο οριακά που και 100 άτομα να φύγουν, οι συγκοινωνίες θα βουλιάξουν», μας λέει εργαζόμενος στην κίνηση δρομολογίων. «Με τη συνέχιση των ελέγχων θα βρεθούν πολύ περισσότερα πλαστά πιστοποιητικά. Θα αναγκαστούν να κάνουν προσλήψεις προσωρινών και συμβασιούχων, με μικρότερους μισθούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου, ενώ οι μηχανισμοί που μας έφεραν ώς εδώ θα μείνουν πάλι στο απυρόβλητο».

 

Scroll to top