14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Α.

Για απεξάρτηση της αυτοδιοίκησης από κομματικούς εναγκαλισμούς και άσκηση κοινωνικής πολιτικής μίλησαν οι πέντε δήμαρχοι που αποτελούν την «Πρωτοβουλία των 5».
      Pin It

Για απεξάρτηση της αυτοδιοίκησης από κομματικούς εναγκαλισμούς και άσκηση κοινωνικής πολιτικής μίλησαν οι πέντε δήμαρχοι που αποτελούν την «Πρωτοβουλία των 5»

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Εκλεισε, χθες, στην Αθήνα ο κύκλος των παρεμβάσεων της «Πρωτοβουλίας των Πέντε». Οι δήμαρχοι, Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τις γνωστές, πλέον, προτάσεις και ιδέες τους που «ενστερνίζονται δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα», όπως επισήμαναν.

 

Κοινωνική πολιτική

 

Το μήνυμα που θέλουν να επικοινωνήσουν οι «Πέντε» αναφέρεται στην απεξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κομματικούς εναγκαλισμούς, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα εξειδικεύεται στις ανάγκες των δημοτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με το κεντρικό κράτος.

 

Οι δήμαρχοι προβάλλουν την πολιτικοποίηση έναντι της κομματικοποίησης. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας κρατήσαμε την ανεξαρτησία μας, αν και στηριχθήκαμε από κόμματα», υπενθύμισε ο κ. Καμίνης συμπληρώνοντας: «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθούμε τα κόμματα, παρά την κρίση που περνούν. Είναι οι δίαυλοι μέσα από τους οποίους περνάει η λαϊκή αντιπαράθεση». Υπογραμμίζοντας την ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση για την είσπραξη και διαχείριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και των Τελών Κυκλοφορίας. Επί του θέματος ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη των δήμων να έχουν σταθερές πηγές εσόδων, ενώ ο κ. Δημαράς τόνισε ότι η είσπραξη φόρων από τους δήμους δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή για επιβολή περισσότερων φόρων.

 

Οι συναντήσεις – παρεμβάσεις των «Πέντε» ολοκληρώθηκαν περίπου δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν το πολιτικό παρών. Ωστόσο, από τους «Πέντε», ο μοναδικός που μπορεί να λάβει αυτή τη στιγμή τον χαρακτηρισμό του «ακλόνητου φαβορί» για την επανεκλογή του είναι ο κ. Μπουτάρης. Στην Αθήνα, ο κ. Καμίνης προηγείται των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με ικανοποιητική διαφορά ομολογουμένως, καταγράφει όμως ποσοστά, βάσει των οποίων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επανεκλογή του δεδομένη.

 

Τρίτος ο Σκοτινιώτης

 

Στον Βόλο, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, ο κ. Σκοτινιώτης ήρθε τρίτος, με μονοψήφια ποσοστά, πίσω από τους συνυποψηφίους του Αχ. Μπέο και Μ. Πατσιαντά. Στην Πάτρα, εκτιμήσεις θέλουν τον κ. Δημαρά να μην καταφέρει να περάσει στον β΄γύρο, ενώ γνώστες των κοινών της πόλης θεωρούν πως η δημοφιλία του δύσκολα θα ενισχυθεί.

 

Στα Ιωάννινα, ο κ. Φίλιος έχασε στις ενδοπαραταξιακές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου (βλ. διπλανή στήλη). Οπως και να ΄χει, όμως, ο δρόμος προς τις κάλπες του Μαΐου παραμένει μακρύς.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αναζητούν μια τρίτη λύση στα Ιωάννινα

 

Εντονες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στον κόσμο της Κεντροαριστεράς στα Γιάννενα το αποτέλεσμα των εσωπαραταξιακών εκλογών στην παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Ιωαννιτών «Ενότητα Πολιτών», την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο έχασε την ηγεσία ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

 

Η συνέντευξη του κ. Φίλιου χθες στην «Εφ.Συν.» προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων. Ο δήμαρχος των Ιωαννίνων δεν αποχωρεί από την πολιτική και παράλληλα καταγγέλλει παρασκήνιο στις διαδικασίες που έφεραν επικεφαλής της παράταξης τον Θωμά Μπέγκα. Δηλώνει ότι πρώτιστος στόχος του είναι η ενότητα της παράταξης, αναφέρει όμως στη συνέντευξή του επίσης ότι στελέχη των παρατάξεων που συμμετείχαν στη δημοτική κίνηση με την οποία κέρδισε τις εκλογές το 2010 προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου ψηφοδελτίου. Στην ουσία, αυτό που συζητείται ανοιχτά από στελέχη της παράταξης που δεν θέλουν υποψήφιο δήμαρχο τον Θ. Μπέγκα είναι η λεγόμενη «τρίτη λύση», μια παράταξη δηλαδή που θα έχει επικεφαλής ένα τρίτο πρόσωπο και όχι κατ’ ανάγκη τον Φίλ. Φίλιο. Καταγράφονται ήδη σενάρια που εμπλέκουν τον νυν πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη, ο οποίος έχει καλό όνομα στη βάση τόσο της Αριστεράς όσο και του ΠΑΣΟΚ.

 

Από τη μεριά του ο Θ. Μπέγκας προχωράει κανονικά στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, ενώ κληθείς από την «Εφ.Συν.» να σχολιάσει τη συνέντευξη Φίλιου παρέπεμψε στα όργανα της παράταξης.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

 

Scroll to top