14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκστρατεία για τους Σύρους πρόσφυγες

Το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη από το προσφυγικό κύμα αποδεικνύεται μύθος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Εκατό οργανώσεις σε 34 χώρες ξεκινούν καμπάνια στην οποία συμμετέχει και η «Εφ.Συν.».
      Pin It

Το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη από το προσφυγικό κύμα αποδεικνύεται μύθος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Εκατό οργανώσεις σε 34 χώρες ξεκινούν καμπάνια στην οποία συμμετέχει και η «Εφ.Συν.»

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Μύθος αποδεικνύονται τα παράπονα για το υποτιθέμενο μεγάλο βάρος του προσφυγικού κύματος των Σύρων που επωμίζονται η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

 

Στην Ευρώπη έχει αναζητήσει προστασία ποσοστό μικρότερο από το 4% των Σύρων που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο. Από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ε.Ε. έγιναν 76.373 νέες αιτήσεις ασύλου Σύρων. Ο αριθμός των αιτήσεων υπερδιπλασιάζεται κάθε χρονιά (5.714 το 2011, 21.988 το 2012, 48.671 το 2013), αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που εκτιμάται ότι θα φύγουν από τη Συρία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

130.000 οι νεκροί

 

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, που δέχονται το συντριπτικό βάρος της προσφυγικής κρίσης. Μόνο οι νεκροί του συριακού εμφυλίου φτάνουν ήδη τις 130 χιλιάδες.

 

Μύθος είναι και η εικόνα πως η χώρα μας έχει δήθεν αναλάβει δυσανάλογα πολλά βάρη όσον αφορά τη διεθνή προστασία των Σύρων. Η Ελλάδα έχει δεχτεί 1.019 νέες αιτήσεις από την αρχή του πολέμου μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο (259 το 2011, 275 το 2012, 485 το 2013). Το 74% των αιτήσεων Σύρων στην Ε.Ε. (56.707) έχουν δεχτεί πέντε χώρες: η Σουηδία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

 

Για να ευαισθητοποιήσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, περισσότερες από 100 οργανώσεις σε 34 χώρες ξεκίνησαν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ευρώπη Δράσε Τώρα», που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων και Εξόριστων (ECRE) και, στην Ελλάδα, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Στόχος είναι να πιεστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν στους πρόσφυγες ασφαλή δίοδο στην Ευρώπη, να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις και να ενώσουν τις οικογένειες που έχουν χωριστεί στον πόλεμο.

 

Η εκστρατεία διεξάγεται μέσω της ιστοσελίδας www.helpsyriasrefugees.eu. Εκτός από τη συλλογή υπογραφών σε κείμενο που θα σταλεί σε Ευρωπαίους ηγέτες, η εκστρατεία περιλαμβάνει την ενότητα «Δώσε τη φωνή σου». Οποιος εγγραφεί στην ενότητα δανείζει σποραδικά τον λογαριασμό του στο twitter για να στέλνονται απ’ αυτόν ορισμένα μηνύματα Σύρων προσφύγων, ώστε να μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες, τον αγώνα τους και την προσπάθειά τους να βρουν προστασία στην Ευρώπη. Η «Εφ.Συν.» υποστηρίζει την καμπάνια, δανείζοντας τον δικό της χώρο στο facebook και το twitter ώστε να αποκτήσουν φωνή οι Σύροι πρόσφυγες.

 

Η εκστρατεία θα ολοκληρωθεί την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα, στις 20 Ιουνίου.

 

Scroll to top