14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Για τους «μπαταχτσήδες» των ΜΜΕ

 

Από τον δημοσιογράφο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσο λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

 

«Σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” (9 Μαρτίου 2014) η δημοσιογράφος Αφροδίτη Τζιαντζή γράφει -σε ρεπορτάζ για εκδότες που δεν έχουν καταβάλει δεδουλευμένα σε εργαζόμενους- τα εξής:

 

“Ισοτιμία’’ – “Παρασκευή και 13’’ – “Αποκαλύψεις’’: Απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε πολλές μικρές εφημερίδες που έβαλαν λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σ. Κοτρώτσου των “Αποκαλύψεων’’, που έκλεισε την εφημερίδα τον Απρίλιο του 2011 χρωστώντας ήδη εφτά μηνών μισθούς σε περίπου 60 εργαζόμενους που δεν έχει αποζημιώσει ώς σήμερα. Συνέχισε την καριέρα του πρώτα στο “Real’’ και πλέον στο “Action 24’’, ενώ, όπως διαφημίζει, είναι ιδιοκτήτης ιστοσελίδων με μικρή επισκεψιμότητα αλλά γενναιόδωρη κρατική διαφήμιση.

 

Επισημαίνω ότι από τις τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες που διέκοψαν την έκδοσή τους, η συνάδελφος επιλέγει εκείνη που πτώχευσε πρώτη, πριν από τρία χρόνια, και αποφεύγει να αναφερθεί στις άλλες δύο. “Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σ. Κοτρώτσου”, αναφέρει. Γιατί δεν είναι “χαρακτηριστικά” τα άλλα παραδείγματα; Μήπως γιατί “εφάπτονται” με πρόσωπα που δεν θέλουμε να θίξουμε;

 

Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο σημαντικό. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ “χαρακτηριστικό” το δικό μου παράδειγμα. Ή, ορθότερα, γιατί ΕΙΝΑΙ “χαρακτηριστικό” μιας άλλης αντίληψης που δεν θα έπρεπε να τη στηλιτεύετε με τόση ευκολία.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τη συνάδελφο, μου ανέφερε ότι δημοσίευσε τα παραπάνω στοιχεία που με αφορούν βασιζόμενη σε ανακοίνωση “απλήρωτων εργαζομένων” της εφημερίδας “Αποκαλύψεις” που είχε κυκλοφορήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Παρότι έχουν περάσει, έκτοτε, τέσσερις μήνες, καμία περαιτέρω έρευνα δεν έκανε και, φυσικά, ουδείς έκανε τον κόπο να μου τηλεφωνήσει και να ρωτήσει εάν υπήρξε οιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με το θέμα αυτό. Και, κυρίως, αγνόησε δύο δικές μου ανακοινώσεις-απαντήσεις που κυκλοφόρησαν, επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα και αναρτήθηκαν σε sites μεγάλης κυκλοφορίας. ΓΙΑΤΙ;

 

Πριν φτάσω στη μείζονα και προσβλητική ανακρίβεια του δημοσιεύματος διευκρινίζω τα εξής:

 

-Οι “Αποκαλύψεις” δεν είχαν ποτέ 60 εργαζόμενους αλλά λιγότερους από τους μισούς. Αρκετοί εξ αυτών προσλήφθηκαν επειδή ήταν άνεργοι – κατόπιν, μάλιστα, τότε (2010), σχετικής επικοινωνίας με την ΕΣΗΕΑ. Πέραν αυτού η ανακοίνωση την οποία επικαλέσθηκε η υπογράφουσα το ρεπορτάζ δεν είχε υπογραφές και έβριθε ανακριβειών (έλεγαν ακόμα και ότι είχα… offshore!). Παρόλα αυτά θεωρήθηκε ακριβής σε βαθμό που η συνάδελφος έκρινε πως δεν απαιτείται καμία διευκρίνιση από τη δική μου πλευρά. Ούτε, φυσικά, όπως προανέφερα, “ανακάλυψε” τις δικές μου ανακοινώσεις-απαντήσεις.

 

-Από τον “Real fm” έχω απολυθεί από τις 31 Ιανουαρίου, στο δε “Action24” διατηρώ μία εβδομαδιαία εκπομπή που αποτελεί, προσώρας, τη βασική μου απασχόληση. Δεν είμαι ιδιοκτήτης ιστοσελίδων αλλά μιας μόνο, η δε διαφήμιση που λαμβάνει αυτή είναι ανάλογη ή και κατά πολύ μικρότερη άλλων ιστοσελίδων. Εκτός εάν θεωρείται κακό ότι μία ιστοσελίδα -όπως και της εφημερίδας σας- έχει διαφήμιση. Προς τι η μνεία;

 

Αναγκάζομαι να αναφέρω τα παραπάνω προκειμένου να καταστεί ευκρινές ότι ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει με όλους τους άλλους εκδότες που αναφέρονται στο ρεπορτάζ (Κουρής, Καλοφωλιάς, Κωστόπουλος, Λυμπέρης κ.ο.κ.).

 

Ζω από την εργασία μου και μόνο απ’ αυτή.

 

Επί της ουσίας, τώρα:

 

Εδώ και τέσσερις μήνες έχει επέλθει συμφωνία με μια ομάδα εργαζομένων που είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ελαβαν το ήμισυ των οφειλών και συμφωνήσαμε εγγράφως και ενώπιον δικηγόρων για τη σταδιακή καταβολή του υπολοίπου. Το ίδιο έχω πράξει και με άλλους εργαζόμενους που επέλεξαν να χειρισθούν το θέμα διαφορετικά. Αυτή τη μείζονα εξέλιξη που καθιστά σαφές ότι δεν συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που “δεν πληρώνουν”, η εφημερίδα σας ή δεν την πληροφορήθηκε ποτέ ή την αγνόησε. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με διασύρετε για κάτι που δεν συμβαίνει και αγνοείτε τις προσπάθειές μου να φανώ -έστω και με καθυστέρηση- συνεπής σε υποχρεώσεις που έχω προσωπικώς αναγνωρίσει. Σημειώστε ότι το ίδιο πράττω και σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχω δημιουργήσει προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολα έχουν αποπληρωθεί (το Δημόσιο είχε εκ των πραγμάτων προτεραιότητα για ευνόητους λόγους, γι’ αυτό και σημειώθηκε καθυστέρηση στην τακτοποίηση οφειλών προς εργαζόμενους) ή έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές.

 

Λαμβάνοντας υπόψη σας τα παραπάνω ζητώ να ανασκευάσετε τις ανακρίβειες του ρεπορτάζ σας, οι οποίες με προσβάλλουν και δημιουργούν ψευδή εντύπωση σε μια περίοδο, μάλιστα, που αναζητώ εργασία για να συνεχίσω να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου. Ανήκω σε εκείνους που είχαν μία επιχειρηματική ατυχία αλλά με συνέπεια και με κόπο προσπαθούν να καταβάλλουν ή έχουν καταβάλει τις οφειλές τους. Ανήκω, δηλαδή, στην ομάδα των ελαχίστων που “πληρώνουν” και όχι σε εκείνους της ομάδας “Δεν πληρώνω”. Ολα τα άλλα αποτελούν ή άγνοια ή προκατάληψη ή σκοπιμότητα. Οπως και να ’χει, κάτι τέτοιο δεν τιμά -κατά τη γνώμη μου- την έντιμη δημοσιογραφική προσπάθεια που καταβάλλετε με την “Εφημερίδα των Συντακτών”.

 

Με εκτίμηση

Σεραφείμ Κοτρώτσος»

Απάντηση

 

Είναι πολύ ευχάριστο ότι ο πτωχευμένος πρώην εκδότης Σεραφείμ Κοτρώτσος, έστω με καθυστέρηση τριών χρόνων και ενώ εκκρεμεί δίκη εις βάρος του για μη καταβολή δεδουλευμένων, ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2013 να τακτοποιεί τις οικονομικές του εκκρεμότητες με δέκα πρώην εργαζόμενους των “Αποκαλύψεων”, υπογράφοντας συμφωνία για σταδιακή αποπληρωμή τους σε δόσεις, ώς το 2015, για συνολικό ποσό περίπου 100.000 ευρώ. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν είχε δημοσιοποιηθεί και που όντως δεν περιλάβαμε στο ρεπορτάζ μας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία επήλθε μόνο μετά την πίεση που του ασκήθηκε, με τελευταία τη δυναμική παρέμβαση εργαζομένων στην παρουσίαση βιβλίου του τον Νοέμβριο. Δεν γνωρίζουμε αν έχει αποπληρώσει τους υπόλοιπους πρώην εργαζόμενους. Πληροφορούμαστε ωστόσο ότι τους δίνει κάποια ποσά “έναντι” των συνολικών οφειλών.

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

[email protected]

 

Scroll to top