14/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑΙΠΕΔ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Μία προσφορά με αστερίσκους

Μία προσφορά με αστερίσκους.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Με πολλούς «αστερίσκους», η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή τη μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό για το δημόσιο ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Στη χθεσινή απόφαση επικαλείται τις θετικές εισηγήσεις των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του Ταμείου, προαναγγέλλει όμως διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της οικονομικής προσφοράς, ομολογώντας εμμέσως ότι δεν τη θεωρεί ικανοποιητική. Κάνει επίσης λόγο για «ανακήρυξη ή μη προτιμητέου επενδυτή».

 

Παρ’ όλα αυτά όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισήγηση του ανεξάρτητου συμβούλου αποτίμησης για το εύλογο τίμημα και στη συνέχεια η διοίκηση θα ανοίξει τον φάκελο με την οικονομική προσφορά που είχε υποβάλει στο τέλος Φεβρουαρίου η κοινοπραξία της Lamda Development σε συνεργασία με χρηματοδοτικά funds από την Κίνα και το Αμπου Ντάμπι. Η αποτίμηση του ακινήτου θα γίνει από τον βρετανικό οίκο αξιολόγησης Happold Consunlting, ενώ οικονομικοί σύμβουλοι είναι η CityGroup και η Τράπεζα Πειραιώς.

 

Ο πήχης έχει κατέβει αρκετά και πηγή του ΤΑΙΠΕΔ, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», έθεσε ως κατώτατο όριο τα 500 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι πολύ πρόσφατα προσφέρθηκαν 400 εκατ. για το πολύ μικρότερο σε έκταση ακίνητο του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη. Πληθαίνουν όμως οι πληροφορίες ότι η κοινοπραξία θα αναλάβει τα έργα υποδομής, όπως η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, το πάρκο των 2.000 στρεμμάτων και η κατασκευή των δικτύων, που άλλωστε προσθέτουν αξία στο ακίνητο. Πάντως, στο μπαράζ των ολοσέλιδων δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, ο επικεφαλής της κοινοπραξίας απέφυγε να προσδιορίσει το τίμημα, αλλά δεν δίστασε να κάνει λόγο για 10.000 έως και 50.000 θέσεις εργασίας!

 

Αντιδράσεις

 

Η πρώτη αντίδραση, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, έρχεται από φορείς της ευρύτερης περιοχής, που οργανώνουν την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι συζήτηση στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, μέσα στον χώρο του Ελληνικού. Εχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή βουλευτές από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες) καθώς και εκπρόσωποι των Οικολόγων-Πράσινων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Υποσχέσεις για 1 εκατ. τουρίστες!

 

Με ανακοίνωσή της, η LAMDA Development επισημαίνει ότι η πρόταση που υπέβαλε για το Ελληνικό «είναι κατ’ αρχήν συμβατή με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις του διαγωνισμού». Χωρίς δεσμεύσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα αναλάβει τα έργα υποδομής, προαναγγέλλει επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν «τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ. -ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως-, υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα».

 

Scroll to top