Anastasiadis-Nikos

14/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aναστασιάδης: Γιατί αποδέχτηκα τις παραιτήσεις

Ο θεσμός υπερίσχυσε του ανθρώπου. «Να τραυματίσω το θεσμό του προέδρου ή να υποκύψω στο κάλεσμα της συνείδησης μου; Η απόφαση ήταν δύσκολη και εξίσου σκληρή» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης

Αβάσιμη και αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τη στάση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών χθες Πέμπτη στο προεδρικό ήταν φανερά φορτισμένος συναισθηματικά σε σχέση με την απόφασή του να αποδεχθεί τις παραιτήσεις των τριών υπουργών του ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε: «Δεν θα σας αποκρύψω πως τις τελευταίες μέρες βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα. Διλήμματα και επιλογές που έφερναν τις συνταγματικές μου εξουσίες και την πολιτική δεντολογία σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα συναισθήματα απέναντι σε καταξιωμένους συνεργάτες. Διλήμματα αν θα έπρεπε να σεβαστώ μια αβάσιμη και αδικαιολόγητη απόφαση ή αν θα αποδεχόμουν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής, όπως διαπλάστηκαν στο πολιτικό μας σύστημα». Αυτά τα διλήμματα πρόσθεσε, τον έφερναν προ του ερωτήματος: «Να τραυματίσω το θεσμό του προέδρου ή να υποκύψω στο κάλεσμα της συνείδησης μου; Η απόφαση ήταν δύσκολη και εξίσου σκληρή. Έκρινα ότι ο θεσμός του προέδρου έπρεπε να υπερισχύσει του ανθρώπου Νίκου Αναστασιάδη και πως σαν θεματοφύλακας της ενότητας αποδέχθηκα με θλίψη την παραίτηση τριών καταξιωμένων και στενών μου συνεργατών».

Αφού τους ευχαρίστησε θερμά, ο πρόεδρος απευθυνόμενος στους νέους υπουργούς, είπε ότι σε αυτές τις βάσεις θα πρέπει να πολιτευτούν εκφράζοντας τη σιγουριά ότι θα συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους. «Η επιλογή σας δεν ήταν τυχαία, οφείλεται στην άριστη ακαδημαϊκή και τεχνοκρατική σας κατάρτιση αλλά και στη διακεκριμένη παρουσία σας στην κυπριακή κοινωνία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο λαός αναμένει πως κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας θα σας διακρίνει η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η αμεροληψία υπέρ πάντων, η πάταξη της διαφθοράς, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η πάταξη κάθε φαινομένου διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη.

Ο σεβασμός μας προς την αντιπολίτευση και όσους ασκούν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη κριτική είναι δεδομένος» είπε ο πρόεδρος. Σε εκείνο το σημείο της ομιλίας του, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι το δικαίωμα επιλογής των ανθρώπων που αποτελούν το κυβερνητικό σχήμα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το μόνο μου κριτήριο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια. Η πολιτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν ψευδαισθήσεις ότι λειτούργησα ή μπορώ να λειτουργήσω υπό κηδεμονία του οποιουδήποτε», είπε χαρακτηριστικά.

efsyn.gr 

Scroll to top