16/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οινοτικά 2014 στην Κρήτη

Μια θάλασσα κρασί

Μελωδικές μαντινάδες, αμπελώνες που οι ρίζες τους φτάνουν ώς το μινωικό αμπέλι, ονόματα γηγενών ποικιλιών που στροβιλίζονται στη γλώσσα σαν ζουμερές ρόγες σταφυλιού.
      Pin It

Μελωδικές μαντινάδες, αμπελώνες που οι ρίζες τους φτάνουν ώς το μινωικό αμπέλι, ονόματα γηγενών ποικιλιών που στροβιλίζονται στη γλώσσα σαν ζουμερές ρόγες σταφυλιού.

 

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Η οινική άνοιξη της Κρήτης δηλώνει δυναμικά το «παρών», για έκτη συνεχή χρονιά, και καλωσορίζει τους φίλους του κρητικού αμπελώνα στην Εκθεση Οινοτικά 2014, το τριήμερο 15-17 Μαρτίου, στον χώρο εκδηλώσεων «Κήπος των Αισθήσεων» στις Μαλάδες. Οι Κρητικοί οινοποιοί μάς προσκαλούν να περιηγηθούμε μαζί τους στις διαδρομές του κρητικού κρασιού και να γνωρίσουμε τα μυστικά, τις δυνατότητες και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του. Στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε κρασιά σοδειάς του 2013 αλλά και ώριμα, προηγούμενων ετών, από 25 διαφορετικά οινοποιεία του νησιού.

 

Δοκιμάστε μια λεμονάτη Βηλάνα, ένα κρεμώδες Βιδιανό, ένα Πλυτό που ξαφνιάζει ή ένα επιθετικό Μαντηλάρι. Μιλήστε με τους οινοποιούς και αφήστε τους να σας ξεναγήσουν σ’ ένα σύμπαν που περιέχει χιλιόχρονες καλλιέργειες, σύγχρονη τεχνολογία, αγάπη, μόχθο και πάθος για ολόκληρη την κουλτούρα του κρασιού.

Ροζέ κρητικό;

 

Εκτός από τη γευσιγνωσία στα σταντ των παραγωγών, όλα τα ροζέ της Κρήτης θα σας περιμένουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο – bar για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να γευτείτε τη μοναδικότητα των κρητικών ροζέ κρασιών.

Από την Πόλη έρχομαι και… στην κορφή κάν' έλα;

 

Από την Πόλη έρχομαι και καταλήγω στην Κρήτη! Την Κυριακή το μεσημέρι, η Μαρία Εκμεκτσίογλου θα παρουσιάσει συνταγές μαγειρικής που παντρεύουν την Κρήτη με την Κωνσταντινούπολη. Σπεύσατε!

Εχετε (οινικές) ανασφάλειες;

 

«Συμβουλές οινικής αυτοεκτίμησης», λοιπόν, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα. Ο δημοσιογράφος οίνου Σίμος Γεωργόπουλος θα μιλήσει, αλλά και θα καθοδηγήσει μια «τυφλή» γευσιγνωσία για επαγγελματίες του χώρου. Δεν θα σας δέσουν τα μάτια! Θα δοκιμάσετε όμως κρασιά, χωρίς να γνωρίζετε την ταυτότητά τους.

 

…………………………………………………………………..

 

Το αλφαβητάρι των κρητικών ποικιλιών για να πάτε στην έκθεση… διαβασμένοι!

 

Βηλάνα

Η λευκή πρωταγωνίστρια του νησιού!

 

Αν και είναι η πλέον φυτεμένη λευκή ποικιλία του νησιού, η Βηλάνα μόλις τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε όλες τις πτυχές της γοητείας της. Οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησης τη βοήθησαν να διατηρήσει όλη τη φρεσκάδα του χαρακτήρα της. Η Βηλάνα έχει χαρίσει, μέσα από τα ΠΟΠ κρασιά των Πεζών και της Σητείας αλλά και μέσα από ενδιαφέροντα χαρμάνια και μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις, το λεπτό άρωμα και τη λεμονάτη, δροσιστική της γεύση.

 

Εχει δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε οινοποίηση σε δρύινο βαρέλι με σημαντική επέκταση του κύκλου ζωής του κρασιού έως 3-5 χρόνια. Επίσης, χρησιμοποιείται πολλές φορές και σαν «ποικιλία βάσης».

 

Βιδιανό

Η κρητική ποικιλία που θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον.

 

Πολύ τη χαρακτηρίζουν το Viognier της Ελλάδας. Και αυτό, γιατί διαθέτει μοναδικό βερικοκένιο άρωμα, φοβερό γευστικό πλούτο και εύρωστη, κρεμώδη γεύση. Προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, καλλιεργείται πλέον μεθοδικά και οργανωμένα κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου και έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε λευκά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και ως συνδυασμός με άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως Πλυτό, Θραψαθήρι και Βηλάνα. Τα χαρακτηριστικά της επιτρέπουν λίαν ενδιαφέροντες πειραματισμούς των παραγωγών στη χρήση του βαρελιού.

 

Δαφνί

 

Πήρε το όνομά του από τη συγγένεια των αρωμάτων του με το φυτό της δάφνης. Είναι συγγενική ποικιλία με το Μοσχοφίλερο. Ο αμπελώνας της Κρήτης είναι τυχερός που, χάρη στην επιμονή μεμονωμένων παραγωγών, ποικιλίες υπό εξαφάνιση όπως το Δαφνί κατάφεραν τελικά να διασωθούν. Και αυτό, γιατί η μοναδική προσωπικότητά του, το μέτριο σώμα και η μαλακή γεύση εμπλουτίζουν το κρητικό μωσαϊκό των οινικών γεύσεων με σπάνιες ψηφίδες. Οι φίλοι της ποικιλίας περιμένουν ακόμα περισσότερες συγκινήσεις από το Δαφνί στο μέλλον.

 

……………………………………….

 

Πώς θα πάτε

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (60 άτομα το μέγιστο) και οι δηλώσεις συμμετοχής κατατίθενται στο [email protected].

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι:

Σάββατο 15/3/2014: Είσοδος για τους οινόφιλους 11.00-21.00,

Κυριακή 16/3/2014: Είσοδος για τους οινόφιλους 11.00-21.00,

Δευτέρα 17/3/2014: 10.00 – 15.00 μόνο για επαγγελματίες,

17.00 – 20.00 σεμινάριο-γευσιγνωσία.

 

Scroll to top