25/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συγκοινωνίες στα κάγκελα!

      Pin It

Και μια και δυο και… πολλές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ξεκινούν από σήμερα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν λοκ άουτ ώς την Τρίτη 

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Κόκκινο πανί» είναι για τα συνδικάτα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό. Με την κάλυψη των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά πραγματοποιείται σήμερα 24ωρη απεργία σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς και στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα από τις 12 έως τις 4 μ.μ. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για λοκ άουτ στις αστικές συγκοινωνίες ώς την Τρίτη.

 

Στη σημερινή απεργία μετέχει και ο προαστιακός (Αεροδρόμιο-Κιάτο, Αεροδρόμιο-Ανω Λιόσια, Πειραιάς-Αθήνα-Χαλκίδα), ενώ κανονικά θα κινηθούν τα τρένα στο υπόλοιπο δίκτυο του ΟΣΕ. Η ομοσπονδία σιδηροδρομικών έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση για την Τρίτη και 24ωρη για την Πέμπτη. Από τη μεριά της η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε την επίσπευση της προγραμματισμένης 24ωρης απεργίας, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.

 

Σκληραίνει όμως τη στάση της και η κυβέρνηση. Χθες το μεσημέρι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) διαβίβασε στις αστυνομικές αρχές τα ονόματα και τις διευθύνσεις των περίπου 2.500 εργαζομένων στο μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς επίταξης. Πηγές της ΣΤΑΣΥ υποστηρίζουν ότι η επίδοση των ειδοποιητηρίων θα έχει ολοκληρωθεί ώς το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι έχουν σχηματίσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Αντώνη Σταματόπουλο, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, που δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Δεν υποχωρούμε. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη συνέχεια. Βλέπουμε όμως ότι η κυβέρνηση δείχνει την αδυναμία της».

 

Με την αδιάλλακτη στάση της, η κυβέρνηση έχει χάσει έως τώρα μόνον από τα εισιτήρια στο μετρό πάνω από 10 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 50% της εξοικονόμησης που θα έχει για όλο το 2013 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα μέσα σταθερής τροχιάς! Εχει καταφέρει και κάτι ακόμη: να κατεβάσει στην απεργία και σωματεία εργαζομένων στο μετρό που έως τώρα κρατούσαν πιο χαμηλούς τόνους.

 

Αποκαλυπτική της αδιάλλακτης στάσης της κυβέρνησης είναι η απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλαν χθες το πρωί, για πρώτη φορά από κοινού, τα τέσσερα σωματεία των εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ, ΣΗΑΜ, Εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου και Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ).

 

Οταν έγινε γνωστή η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, πρότειναν την αναστολή των κινητοποιήσεων και την έναρξη διαλόγου με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που ίσχυε ώς τον Απρίλιο και η μετενέργειά της που πλέον έχει μειωθεί στους τρεις μήνες, διατάξεις που καταργήθηκαν με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. «Κατανοούμε το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του», αναφέρουν τα σωματεία στην πρόταση αναστολής.

 

«Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στην απεργία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, πρόεδρος του σωματείου ηλεκτροδηγών ΣΗΑΜ, το οποίο δεν μετείχε από την αρχή στις κινητοποιήσεις. «Είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, Μάνθος Τσακός, ενώ ο αντιπρόεδρος Σπύρος Ρεβύθης πρόσθεσε: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

 

Σε ανάλογο κλίμα κινείται η δήλωση του Βασίλη Σταθούση, προέδρου της Ενωσης Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ: «Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε διάλογο, επέλεξε τον αυταρχικό δρόμο της επίταξης των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικούς τρόπους και πρακτικές».

Scroll to top