17/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτωπο για μια κοινωνική Ευρώπη

Η στρατηγική Ρέντσι προβλέπει την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων μέχρι την έναρξη της ιταλικής προεδρίας στην Ε.Ε. και στη συνέχεια τη βαθμιαία αναθεώρηση των δεσμευτικών παραμέτρων που έχουν εγκριθεί «από την Ευρώπη των τεχνοκρατών».
      Pin It

Η στρατηγική Ρέντσι προβλέπει την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων μέχρι την έναρξη της ιταλικής προεδρίας στην Ε.Ε. και στη συνέχεια τη βαθμιαία αναθεώρηση των δεσμευτικών παραμέτρων που έχουν εγκριθεί «από την Ευρώπη των τεχνοκρατών»

 

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ο Ματέο Ρέντσι άρχισε την ευρωπαϊκή περιοδεία του από το Παρίσι με τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και ο απολογισμός δείχνει να είναι θετικός, τουλάχιστον ως προς τις προσδοκίες του Ιταλού πρωθυπουργού.

 

Ιταλία και Γαλλία συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στο «κοινωνικό της πρόσωπο», αλλά χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προέκυψε, ουσιαστικά, απόλυτη ταύτιση απόψεων. «Πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά, πρώτα από όλα, πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε εκείνους που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση και να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε κοινό χώρο των λαών και των πολιτών, όχι των τεχνοκρατών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης στην τελική συνέντευξη Τύπου.

 

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η στρατηγική του Ρέντσι προβλέπει την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων μέχρι την έναρξη της ιταλικής προεδρίας στην Ενωση, την 1η Ιουλίου, και στη συνέχεια, από τον Οκτώβριο και πέρα (όταν θα έχουν εκλεγεί όλα τα νέα ευρωπαϊκά όργανα), τη βαθμιαία αναφορά στην αναθεώρηση των δεσμευτικών παραμέτρων που έχουν εγκριθεί «από την Ευρώπη των τεχνοκρατών».

 

Προς το παρόν, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης μιλά για «κεντρικό ρόλο της Μεσογείου», όπως και για «ανάγκη άμεσης οικονομικής ανάκαμψης», χωρίς όμως να θέτει ανοικτά ζητήματα όπως μπορεί να είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους και μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.

 

Σήμερα, στο πλαίσιο της πρώτης αυτής περιοδείας του, ο Ρέντσι συναντιέται στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Το κλίμα δεν αναμένεται να είναι τόσο θερμό όσο στο προεδρικό μέγαρο των Παρισίων, από τη στιγμή που με τη «Γερμανίδα σιδηρά κυρία» δεν υπάρχει η ιδεολογική συγγένεια που υφίσταται με τον Γάλλο πρόεδρο. «Θέλω να αποδείξω ότι είμαι ένας σύμμαχος και όχι μαθητής που πρέπει να σηκωθεί να πει το μάθημά του στον καθηγητή», δηλώνει ο τριανταεννιάχρονος Ιταλός πρωθυπουργός.

 

Περικοπές δαπανών

 

Οι συμπατριώτες του, φυσικά, δεν μπορούν παρά να χαρούν, από τη στιγμή που υπάρχει η γενικευμένη αίσθηση ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις -και ιδίως εκείνη του οικονομολόγου και τεχνοκράτη Μάριο Μόντι- αποδείχτηκαν υπερβολικά πρόθυμες να ακολουθήσουν τις προτροπές του Βερολίνου.

 

Πέρα όμως από τις προθέσεις αυτές, τα τελευταία στοιχεία μάς λένε ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται (τον περασμένο Ιανουάριο άγγιξε τα δύο τρισεκατομμύρια ογδόντα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) και ότι πολύ δύσκολα, παρά τις όποιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η Ιταλία θα καταφέρει να σεβαστεί το επιβεβλημένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωσή του.

 

Ο Ματέο Ρέντσι, στο μεταξύ, ανακοινώνει ότι τον επόμενο Ιούλιο θα διεξαχθεί στη Ρώμη έκτακτη σύνοδος αφιερωμένη στο θέμα της ανεργίας των νέων. Υπόσχεται ότι τα επόμενα χρόνια θα περιορίσει κατά τρία δισεκατομμύρια τις στρατιωτικές δαπάνες για να στηρίξει την κοινωνική πολιτική και, παράλληλα, θεωρεί βέβαιο ότι η οικονομία θα αρχίσει άμεσα να ανακάμπτει.

 

Πολλά θα εξαρτηθούν, ασφαλώς, και από τις νέες ισορροπίες που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές. Πριν από όλα, όμως, πρέπει να πείσει την καγκελάριο ότι η μείωση των φόρων για τους χαμηλόμισθους και τις ιταλικές επιχειρήσεις θα καλυφθεί με περικοπές στα έξοδα του Δημοσίου και όχι με περαιτέρω αύξηση του χρέους.

 

Scroll to top