17/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμείς και αυτά

      Pin It

Της Αλλοπάρ*

 

Μωρέ, μας τα 'χε πει μια χαρά ο Βησσαρίων (1395-1472), που από Πατριάρχης της Νίκαιας (ορθόδοξος) ασπάστηκε τον καθολικισμό κι έγινε καρδινάλιος και, τελικά, Λατίνος αρχιεπίσκοπος της (οθωμανικής πια) Κωνσταντινούπολης. Ο Βησσαρίων, λοιπόν, έδωσε, το 1444, στον τότε «δεσπότη του Μορέως» Κωνσταντίνο Παλαιολόγο (αργότερα, τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου) ένα κείμενο με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, ώστε να ισχυροποιηθεί το βυζαντινό δεσποτάτο της Πελοποννήσου.

 

Αφού τον συγχαρεί «διότι όχι μόνο δεν διέψευσες τις ελπίδες μας, αλλά έκανες πολλά παραπάνω», εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον ελληνικό λαό, που, όπως λέει, αν το φρόνημά του δεν είναι ακμαίο, φταίνε η ωμότητα των τυραννικών αρχόντων, η βαριά φορολογία, η απανθρωπία των εισπρακτόρων και «η κρατήσασα του γένους μαλακία και βλακεία»!

 

Ο άνθρωπος τα είπε όλα. Και μάλιστα, πριν από σχεδόν 6 αιώνες. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να φανταστεί ο σοφός εκείνος άνθρωπος πως όσα έγραφε το 1444, για τον ελληνικό λαό και τους άρχοντές του, θα ταίριαζαν «γάντι» με τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 20-25 χρόνια. Οπου η «μαλακία» (δηλαδή, η μαλθακότητα) και η βλακεία όχι μόνο επικράτησε («κρατήσασα») αλλά έγινε και επιστήμη. Και εξακολουθεί να επικρατεί.

 

Πάρτε παράδειγμα το τι γίνεται με τις… αποδείξεις. Δηλαδή, όπου και να το πεις, σε Δύση κι Ανατολή, θα σκάσουν στα γέλια. Και να φανταστεί κανείς ότι εδώ μιλάμε για τη φορολογία, απ' την οποία ζει η χώρα, απ' αυτήν πληρώνονται η Υγεία, η Παιδεία, οι Ενοπλες Δυνάμεις, μια και δεν υπάρχουν άλλες πηγές εσόδων, π.χ. ουράνια, πετρέλαια, διαμάντια κ.λπ.

 

Ενώ σε άλλες χώρες, που μάλιστα έχουν και τεράστια βιομηχανία και πετρέλαια και απ' όλα, οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν βρει τρόπους να εισπράττουν φόρους απ' όλους, ανάλογα με τα έσοδά τους, εδώ το μόνο φορολογικό σύστημα που λειτουργεί είναι η φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων. Ολοι οι άλλοι -ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες- πληρώνουν φόρο όποτε θελήσουν και όσο θέλουν. Και αν θέλουν…

 

Οι αποδείξεις ήταν ένας τρόπος για να αναγκαστούν να πληρώσουν κάποιο φόρο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ισως όχι ο καλύτερος, αλλά ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντί, λοιπόν, να βελτιώσουν το μέτρο αυτό, αντί να το ενισχύσουν, αντί να εντείνουν τους ελέγχους για να πιάσουν όσους αρνούνται να δώσουν απόδειξη, αντί να δώσουν κίνητρα για να ζητάμε απόδειξη, τι έκαναν τα αστροπελέκια του ταλαίπωρου υπουργείου Οικονομικών;

 

• Πρώτα, ανακοίνωσαν ότι «καταργείται το μέτρο των αποδείξεων» ως μη αποδοτικό.

 

• Κατόπιν, αφού το ξανασκέφτηκαν, είπαν ότι δεν καταργείται.

 

• Μετά είπαν ότι δεν θα «μετράνε» το ίδιο όλες οι αποδείξεις.

 

• Υστερα έβγαλαν και ποσοστά: Μόνο το το 50% της αξίας των αποδείξεων από σουπερμάρκετ θα «μετράει».

 

• Τέλος, ξαναγύρισαν απ' την αρχή – «θα ισχύουν όλες οι αποδείξεις»!

 

Α, ρε Βησσαρίωνα, πόσο δίκιο είχες!

 

• Η Αλλοπάρ είναι σκύλα, αρχηγίνα αγέλης κάπου στον Μαραθώνα και πολύ πιο σοβαρή από άλλα ζώα που, φορώντας κοστούμια, παριστάνουν τους υπουργούς και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

 

Scroll to top