17/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Ο αυτόχειρας της κοινωνίας»

Πηγή: EPA/MUSEE D'ORSAY .
      Pin It

van-kong1.jpg

Η έκθεση με τίτλο «Βαν Γκογκ / Αρτό. Ο αυτόχειρας της κοινωνίας», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Orsay στο Παρίσι, βασίζεται στο ομώνυμο δοκίμιο του Γάλλου θεατρικού σκηνοθέτη και συγγραφέα Αντοντονέν Αρτό, και θα διαρκέσει από τις 11 Μάρτιου έως τις 6 Ιούλιου 2014.

Γιατί ο Βαν Γκογκ στην τελευταία περίοδο της ζωής του έδειχνε προτίμηση στο κίτρινο χρώμα; Ήταν απλά μια προτίμηση στο συγκεκριμένο χρώμα, αλλά μια παρενέργεια βοτάνων και ουσιών που έπαιρνε ο καλλιτέχνης; Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ο Βαν Γκογκ είχε ξανθοψία, είτε λόγω κατανάλωσης αφεψήματος δακτυλίτιδας είτε λόγω κατανάλωσης αψεντιού. 

«Αυτή είναι μία θεωρία, η οποία δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Η αναφορά σε αρρώστιες ιστορικών προσώπων και οι προσπάθειες αναδρομικής διάγνωσής τους πρέπει να αντιμετωπίζονται γενικώς με σκεπτικισμό. Η βιβλιογραφία για τον Βαν Γκογκ βρίθει ανακριβειών που αναπαράγονται με περισσή επιπολαιότητα από συγγραφέα σε συγγραφέα. Έτσι, ορισμένες εικασίες καταλήγουν σε αυταπόδεικτες 'αλήθειες' με τη μέθοδο της αστήρικτης επανάληψης», επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μάριος Μαρσέλος.

van-kong

Scroll to top