crimeanew2

17/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

NATO: Το δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO και καλούν τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε «οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία».
      Pin It

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία χθες και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».

Τιμοσένκο: Η Μόσχα θα ρίξει την Κριμαία σε «πολική νύχτα»

Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας (. . .), θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους», εκτίμησε η Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.
Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις».
Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η Τιμοσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Χέιγκ: Η Ε.Ε. επιδιώκει μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να συζητά σχετικά με την ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε για την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χέιγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News έπειτα από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους εναντίον των οποίων η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις.

Ο Χέιγκ επεσήμανε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό θέμα:

Κυρώσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας

Scroll to top